Otcom prvýkrát? Na TOTO nezabúdajte

Veronika Nováková | 17. február 2021
Otcom prvýkrát

Mnoho mužov si ešte stále namýšľa, že ak so svojím dieťaťom trávi čas, uspáva ho alebo ho okúpe, tak tým pomáha svojej partnerke

Pravda je taká, že tým nikomu nepomáhate. Vy sa len jednoducho svojím dielom pripájate k starostlivosti o vaše spoločné bábätko, s ktorým si takýmto spôsobom budujete silné puto a nádherný vzťah.

Ako svoju polovičku podporíte?

  • Buďte vždy poruke, ak treba, ale zbytočne nezavadzajte, keď sa bude chcieť v niečom realizovať aj sama.
  • Možno zistíte, že máte na tému dieťa a jeho výchovu úplne iné názory, čo pramení z toho, ako k tomu pristupovali vaši rodičia. Ale časy sa menia, a to, čo sa robilo pred desaťročiami, je teraz úplne iné. Najlepšie, čo môžete urobiť, je dôverovať v materský inštinkt vašej ženy a v jej rozhodnutiach ju podporovať.
  • Bude chcieť šatku namiesto kočíka? Tak nech.
  • Bude chcieť dojčiť čo najdlhšie? Alebo už teraz hľadá jasle, lebo sa chce vrátiť čím skôr do práce? Nech. 

Moja mama povedala...

Najhoršie, čo by ste mohli urobiť, je presviedčať ju o praktikách vašej mamy či sestry, s ktorými sa nezhoduje. To budete mať hneď dôvod na hádku a jej postupné vzďaľovanie sa od vašej rodiny. Nechajte ju, nech sa sama rozhodne, čo je pre ňu a vaše dieťa najlepšie. Ženy majú vrodenú intuíciu, vďaka ktorej sa stávajú presne takými mamami, akými chcú byť. Neprestávajte však komunikovať, rodičmi budete obaja.

Tehotenstvo nie je choroba, ale...

Pomôžte jej s nákupom, nenechajte ju dvíhať ťažké veci a ani také činnosti ako umývanie okien nie sú úplne nevyhnutné. Riskovať v tomto období sa jednoducho neoplatí. A ak je vaša žena príliš akčná, povzbudzujte ju k oddychu. 

A ešte niečo. Skúste jej byť oporou aj pri všetkých vyšetreniach. Možno sa tvári, že to nie je potrebné, ale opak je pravdou! Vyšetrenia sa môžu vykonať aj poobede, a vy budete v jej očiach nielen tým, čo ju do tohto stavu dostal, ale aj jej milovaným hrdinom.

A čo v prípade, ak vašu partnerku trápia nevoľnosti? Buďte jej bútľavou vŕbou a podajte jej pomocnú ruku. A hlavne,  vypočujte ju, aj keby sa vám jej starosti zdali akokoľvek banálne. Žiadna tehotná žena netúži byť kritizovaná a keď ju niečo trápi, tak to nebagatelizujte. 

Ste v tom spolu, obaja. To znamená, že o to malé bábätko by ste sa mali starať spoločne.  

Máme na to?!

Mnohým mužom sa so zistením toho, že budú otcovia, spustí v hlave aj plno otázok súvisiacich s financiami. Treba kúpiť výbavičku, kočík či autosedačku... A keď si začnete zisťovať ceny, z tých cifier sa vám možno zakrúti i hlava. Nebojte sa, nebude to až také zlé. Nemusíte hneď kupovať väčšie auto ani dom so záhradou. To maličké bábätko bude potrebovať hlavne milujúcich rodičov. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: