Môžem spestriť jedálniček dojčaťa sójovým mliekom?

Redakcia | 8. november 2017
Môžem spestriť jedálniček dojčaťa sójovým mliekom?

Je vhodné sójové mlieko aj pre malé dieťa?

Vzhľadom k mojej neznášanlivosti mlieka sa u nás doma pijú rôzne druhy rastlinných mliek – ryžové, sójové, ovsené... S dcérkou (stále dojčenou) začínam riešiť príkrmy a zaujímalo by ma, či jej niektoré z týchto mliek môžem v rámci spestrenia detského jedálnička podať? Má napr. sójové mlieko pre detský organizmus prínos?

Biele vs. celozrnné pečivo

Potravinové alergie

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK: Na začiatku mojej odpovede by som rada uviedla, že mi chýbajú dva základné údaje. Neviem, aké ochorenie spojené s mliekom máte a neviem vek vašej dcérky. Preto budem odpovedať trošku všeobecnejšie.

V prvom rade treba bližšie určiť váš zdravotný problém. V laickej verejnosti sa zamieňajú dve základné diagnózy v súvislosti s príjmom kravského mlieka, a to alergia na bielkovinu kravského mlieka a intolerancia laktózy.

Intolerancia mliečnej bielkoviny

Poznáme dve skupiny nežiaducich potravinových reakcií:

  • toxické, spôsobené napr. bakteriálnymi toxínmi (salmonelovým, či stafylokokovým enterotoxínom), biogénnymi amínmi alebo otravou ťažkými kovmi.
  • netoxické, nežiaduce potravinové reakcie sú spôsobené imunitnými mechanizmami (alergia na bielkovinu kravského mlieka) alebo neimunitnými mechanizmami (intolerancia laktózy).

Diagnóza: Histamínová intolerancia

Alergia na bielkovinu kravského mlieka

Alergia na bielkovinu kravského mlieka je spôsobená hypersenzitivitou – precitlivelosťou („prehnanou reakciou“) organizmu na bielkovinu kravského mlieka.

Je to najčastejšia imunologická hypersenzitívna reakcia na potraviny u dojčiat. V prvom roku života sa alergia na bielkovinu kravského mlieka vyskytuje asi u 2 – 3 % dojčiat (iba o 0,5 % dojčených).

Asi 50 – 80 % týchto detí má zažívacie príznaky a ťažkosti, napr. opakované vracanie, bolesti bruška, odmietanie potravy, podráždenosť, nafukovanie, hnačky, stolicu s prímesou krvi a celkové neprospievanie.

U 20 – 40 % detí sa môžu vyskytnúť prejavy alergie kože, najmä atopický ekzém, a u 10 – 25 % detí sa vyskytujú dýchacie ťažkosti, nádcha, kýchanie, svrbenie očí.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka sa vyskytuje stále častejšie a myslí sa na ňu i u dospelých. Medzi alergény kravského mlieka patri kazeín, β- laktoglobulín, α- laktoglobulín, bovínny sérový albumín a bovínny laktoferín.

Poznáme skríženú reaktivitu kazeínov v mliekach rôznych živočíšnych druhov. Preto sa napríklad alergikom neodporúča kozie mlieko, ak majú alergiu na bielkovinu kravského mlieka.

Najsilnejším alergénom kravského mlieka, ktorý sa nachádza v srvátke je β-laktoglobulín. Ten môže prechádzať aj do materského mlieka. U tretiny pacientov s alergiou na bielkovinu kravského mlieka sa nachádzajú pozitívne IgE protilátky proti β-laktoblobulínu.

Dojčenie: primárna prevencia pred alergiami

Ak je matka alergička, je veľmi dôležité, že svoje dieťa dojčí. Vravíme o primárnej prevencii. Matka sa má počas tehotenstva a dojčenia stravovať vyvážene.

Samozrejme, že nekonzumuje potravinu, teda kravské mlieko, ak je naň alergická. Počas dojčenia sa má alergička vyhýbať potenciálnym alergénom ako kravské mlieko, ryby, orechy, vajce, sója a citrusy.

Intolerancia laktózy je vlastne nedostatok enzýmu laktázy štiepiaceho mliečny cukor laktózu na glukózu a galaktózu. Intolerancia laktózy môže byť primárna (vrodená) alebo získaná (postinfekčná, po antibiotickej liečbe a pod.).

Intolerancia mliečneho cukru laktózy je spôsobená zníženou tvorbou a teda aktivitou laktázy, ktorú produkujú enterocyty tenkého čreva. V literatúre sa udáva, že až v  ¼ bolestí bruška u detí je príčinou nerozpoznaná intolerancia laktózy. Intolerancia laktózy sa prejavuje tiež meteorizmom, kolikami, niektoré deti majú dlhodobo hnačky, iné dlhodobo neprospievajú.

Prečítajte si: Alergia vs. intolerancia

Ako sa diagnostikuje intolerancia?

Pre stanovenie správnej diagnózy a rozlíšenie týchto dvoch základných ochorení je potrebná rodinná anamnéza, osobná anamnéza pacienta a hlavne priebeh ochorenia, jeho ťažkosti.

Na stanovenie diagnózy treba doplniť viacero vyšetrení. Pre klinickú prax má význam stanovenie špecifických protilátok proti kravskému mlieku v izotypoch Ig G a Ig A.

Ďalej k priblíženiu sa k správnej diagnóze je potrebný výdychový  laktózo-tolerančný test (stanovujúci vodík vo vydychovanom vzduchu) alebo stanovenie glukózy v krvi po záťaži laktózou (nedostatočný vzostup hladiny glukózy).

V druhom rade mi však chýba údaj o veku vašej dcérky. Vaša dcérka je zdravá, v súčasnosti dojčená. Ak ukončíte dojčenie, tak má piť zdravé dieťa do 3 rokov veku umelé mlieko na báze kravského mlieka a po 3. roku plnotučné kravské mlieko. Do varenia zaraďujeme plnotučné kravské mlieko po 1. roku života.

Prečítajte si: Jedálniček drobcov: Kedy zaradiť med do výživy dieťaťa?

Sójové mlieko do stravy detí nezaraďujeme

Sójové mlieka, ani iné vami spomínané rastlinné mlieka nezaraďujeme do stravy dojčiat a malých detí, pretože obsah základných zložiek: bielkovín, cukrov a tukov nezodpovedá potrebám rastúceho a vyvíjajúceho sa organizmu.

  • Napríklad bielkoviny sójového mlieka nemajú potrebnú biologickú kvalitu živočíšnych bielkovín ako umelé mlieka na báze kravského mlieka.
  • Sójové mlieka obsahujú menej karnitínu, majú vyššiu koncentráciu  mangánu a hliníka než mlieka na báze kravského mlieka. Obsahujú tiež fytáty, ktoré môžu blokovať vstrebávanie niektorých minerálov (vápnik, železo, zinok a meď).
  • Viacerí autori poukazujú na nárast alergie na sóju na základe jej častejšieho zaraďovania do stravy detí do 3 rokov.
  • Zdravé deti by mali mať vyvážený jedálny lístok, s dostatkom kravského mlieka a mliečnych výrobkov.

Denný stravovací harmonogram

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: