Biele vs. celozrnné pečivo

Redakcia | 9. marec 2017
Biele vs. celozrnné pečivo

Aké pečivo je pre dieťatko vhodné? Biele či celozrrné? Od akého veku a prečo?

Vaša otázka:

Môj syn onedlho ukončí 6. mesiac a my začneme s príkrmami. Začneme pridávať postupne aj potraviny s lepkom, najnovšie informácie hovoria o tom, že lepok sa má začať pridávať po ukončení 6. mesiaca. Mám sa radšej orientovať na celozrnné a viaczrnné, alebo začať klasicky s bielym pečivom? Nie je pre dieťa predsa len lepšie „zoznámiť“ ho najprv s bielym pečivom, až potom s celozrnným či viaczrnným?

Zavádzanie lepku do jedálnička dieťaťa má svoje pravidlá

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUKNajnovšie odporúčania ESPGHAN  2008 (Európska spoločnosť pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu) vychádzajú zo štúdií, podľa ktorých riziko vzniku celiakie (alergia na lepok) je nižšie, ak je dieťa v čase zavádzania lepku v malom množstve ešte dojčené.

Teda, materské mlieko má ochranný účinok. Riziko vzniku celiakie sa ešte zníži, ak sa deti dojčia aj naďalej po zavedení lepku. Avšak ochranná funkcia dlhodobého dojčenia pri celiakii dokázaná nie je.
Dojčeným deťom podáme lepok po 6. mesiaci do ukončeného 7. mesiaca. Do polievočky môžeme zavariť 1 kávovú lyžičku (3 g)  detskej krupice, trošku bezvaječných cestovín (do roka nemôžu vaječný bielok) alebo natrhať trošku pečiva.
Deťom čiastočne dojčeným a prikrmovaným počiatočným umelým mliekom podáme lepok po ukončenom 4. mesiaci, najlepšie medzi 5. až 7. mesiacom, využijúc ochranu dojčenia.
Deťom na umelej výžive podáme lepok  medzi 6. a 7. mesiacom života.
Prečítajte si: Vzorový jedálniček dojčaťa
Obilniny sú najcennejšie v celozrnnej podobe. Tak obsahujú najviac vitamínov skupiny B a vlákniny. Sú vynikajúcim zdrojom sacharidov  a dodávajú organizmu bielkoviny. 
Priemyselne pripravené mliečne kaše musia mať označenie druhu obilniny a údaj o vhodnosti použitia pre dieťa podľa veku. Celkové množstvo bielkovín v mliečnej obilnej  kaši nemá byť vyššie alebo nižšie, než sú hodnoty určené pre mlieko pre staršie dojčatá.
Prikláňam sa k vášmu názoru, že treba začať s bielym pečivom, ktoré je pre dieťa ľahšie stráviteľné. Celozrnné a viaczrnné pečivo treba zaradiť okolo 1. roku života a je to vždy individuálne podľa typu „stravníka“.

Prečítajte si: Kedy je najvhodnejšie zavádzať obilniny a teda lepok do stravy najmenších?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: