Biele vs. celozrnné pečivo
Aké pečivo je pre dieťatko vhodné? Biele či celozrrné? Od akého veku a prečo?
Môj syn onedlho ukončí 6. mesiac a my začneme s príkrmami. Začneme pridávať postupne aj potraviny s lepkom, najnovšie informácie hovoria o tom, že lepok sa má začať pridávať po ukončení 6. mesiaca. Mám sa radšej orientovať na celozrnné a viaczrnné, alebo začať klasicky s bielym pečivom? Nie je pre dieťa predsa len lepšie „zoznámiť“ ho najprv s bielym pečivom, až potom s celozrnným či viaczrnným?
Zavádzanie lepku do jedálnička dieťaťa má svoje pravidlá
Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK: Najnovšie odporúčania ESPGHAN 2008 (Európska spoločnosť pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu) vychádzajú zo štúdií, podľa ktorých riziko vzniku celiakie (alergia na lepok) je nižšie, ak je dieťa v čase zavádzania lepku v malom množstve ešte dojčené.
Prečítajte si: Vzorový jedálniček dojčaťa
Prečítajte si: Kedy je najvhodnejšie zavádzať obilniny a teda lepok do stravy najmenších?