Denný stravovací harmonogram pre deti od 6. mesiaca do 2. rokov

MUDr. Katarína Vicianová | 19. jún 2019
Denný stravovací harmonogram pre deti od 6. mesiaca do 2. rokov

Zavádzanie prvých príkrmov a prechod na tuhú stravu. Ako často, kedy a čo podávať našim najmenším?

Vo veku 6. mesiacov dieťaťa zavádzame prvé príkrmy. Teraz sa zameriame na harmonogram príkrmov v závislosti od veku dieťaťa.

Denný stravovací harmonogram 6. - 7. mesiac:

  • raňajky - materské mlieko, prípadne pokračovacie umelé mlieko
  • desiata - môže dostať prvý príkrm ovocno-zeleninový (dojčené dieťa ho rado zapije mamičkiným mliekom)
  • obed - mäsovo (žĺtkovo) - zeleninový príkrm vo forme hustej polievky. Jednotlivé druhy zeleniny sa majú vhodne striedať a postupne treba polievku zahusťovať okrem zemiaka i ryžou, cestovinou, krupicou
  • olovrant - opäť materské mlieko alebo pokračovacie mlieko, či jogurt s ovocím
  • večera - kaša alebo iba mlieko
  • V tomto období bábätká pijú mlieko i v noci, či už materské alebo umelé.

Denný stravovací harmonogram 7. - 10. mesiac

Okolo 7. až 8. mesiaca má mať tuhá strava kašovitý charakter alebo drobnú konzistenciu.

Po 9. mesiaci prejdeme postupne cez zrnitú stravu na kusovitú. Hrubšie nasekané kúsky nútia dieťatko k prežúvaniu.

V 8. – 10. mesiaci individuálne pridávame na raňajky k mlieku (materskému či umelému) i chlebík s džemom, či vhodnou nátierkou. Desiatu tiež obohatíme vo forme striedania a kombinácií ovocia – jablká, hrušky, marhule, slivky, broskyne, čerešne, banán, melón.

Denný stravovací harmonogram 10. - 12. mesiac:

V posledných troch mesiacoch prvého roku života dieťatko postupne prechádza na upravenú stravu dospelých. V 10. mesiaci života dieťaťa po prvom a druhom príkrme postupne zaraďujeme do jedálnička upravenú stravu dospelých.

Otvára sa priestor nášmu kuchárskemu umeniu i fantázii. Pravdaže v určitých medziach. Jedálniček dieťaťa sa stáva bohatším, môže byť teda aj farebne pestrejší. Učíme dieťatko kultúre stolovania, budujeme jeho základné stravovacie návyky.

Dieťatko, samozrejme, ďalej dojčíme, nedojčené dieťa dostáva umelé mlieko pokračovacie. Obom skupinám detí prináleží prvý príkrm – desiata a druhý príkrm – obed, na večeru kaša. V tomto období až do konca druhého roku má dieťa vypiť približne 400 – 500 ml mlieka.

Na raňajky dostane dieťatko materské mlieko alebo mlieko umelé. Na chlebík alebo pečivo natrieme maslo, lekvár, vhodnú pomazánku, roztierateľný syr.

U dojčeného dieťaťa dáme prednosť rastlinnému maslu.
Môžeme skúsiť čerstvú zeleninu. Napr. kúsok papriky, mrkvičky, čerstvej uhorky či hlávkového šalátu.

Na desiatu pripravíme prvý príkrm ovocno - zeleninový, už nie kašovitý, ale tuhšej konzistencie s väčšími kúskami. Iba veľmi hladným deťom pridáme piškóty alebo keksy.

Na obed podávame obvykle ešte iba jeden chod. Ročné deti zvyčajne dva chody neprijmú, odmietajú ich, ba ani nestrávia. Ale treba to skúsiť. Obed pozostáva z polievky a hlavného jedla, ktoré má charakter mäsovo-zeleninový s ryžou, zemiakmi, cestovinou, omáčkami. Ako prílohy treba použiť častejšie dusenú alebo i čerstvú zeleninu, kompóty domácej výroby. V tomto veku už môžeme pripraviť aj žemľovku alebo ryžový nákyp.

Na olovrant dieťa dostane materské alebo umelé mlieko, jogurt s ovocím. Môžeme mu ponúknuť i chlebík alebo puding.

Na večeru pripravíme mliečnu kašu. Niektoré deti ju odmietajú. Nahradíme ju zemiakovou kašou, alebo inak upraveným obedom.

Denný stravovací harmonogram 1. - 2. rok:

Medzi 1. a 2. rokom života pokračujeme v dojčení podľa toho, či to matke alebo dieťaťu vyhovuje. Pri priemernej tvorbe 0,5 l denne v tomto období materské mlieko poskytuje 1/3 potrebnej energie a bielkovín.

Raňajky tvoria 1/4 celkovej dennej potravy: pred alebo po hutnej strave dieťatko dostane materské alebo umelé mlieko. Na raňajky má mať chlieb alebo pečivo, maslo, pomazánky, syr, ovocie alebo kúsok čerstvej zeleniny.

Na desiatu má mať mliečny výrobok s ovocím.

Obed, ako hlavné jedlo, pozostáva z mäsa, vajíčok, zeleniny, strukovín a príloh (zemiaky, ryža, cestoviny, knedle) v rôznej kombinácii. Ovocie a zelenina má byť súčasťou každého jedla.

Olovrant má byť zložený z mlieka, jogurtu, pečiva, surovej zeleniny a ovocia, pravdaže vhodne skombinovaných.

Na večeru majú deti medzi 1. a 2. rokom mať kašu s ovocím alebo zeleninou, alebo cestoviny, ryžu, zemiaky a zeleninu.

V noci, ak to dieťa vyžaduje, sa ešte dojčí.

V priebehu dňa má mať rožok či inú potravinu do ruky, aby sa naučilo žuť a dojčenskú vodu.

Dieťa medzi 1. a 2. rokom nemá dostať žiadne malé pevné kúsky potravy, ktoré by mohlo vdýchnuť (oriešky, cukríky, kúsky mrkvy). Nemalo by nikdy jesť bez prítomnosti dospelej osoby. Nemalo by jesť ani v aute, kedy je s ním iba vodič, ktorý mu v prípade potreby nemôže rýchlo pomôcť.

Pri jedle má mať kľud, pretože si určite neobľúbi jedlo, počas ktorého je kárané. Nemôžeme používať ani argument, že jeho neobľúbené jedlo je „zdravé“. Dieťa si môže vytvoriť predstavu, že zdravé potraviny sú skôr nechutné a že sa potraviny delia na „dobré“ a „zdravé“. 

Na pomoc sme vám pripravili zbierku receptov pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov. Nájdete ich tu viac ako 200 – tradičných, ale aj tzv. moderných.
Všetky recepty, ktoré v knihe nájdete, môžete pripraviť rýchlo. 

CHCEM SI OBJEDNAŤ 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: