10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o bábätkách

Nataša Klárska | 18. august 2021
10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o bábätkách

My vieme, že vy viete a ste pripravené na dieťatko. Ale vždy je tu pár vecí, ktoré vás možno prekvapia...

1.    Bábätko môže po narodení vyzerať trochu smiešne

Hlavičku môže mať trochu stlačenú, pokožku pokrčenú. Tváričku nafúknutú s malými očkami, ktoré nie sú skoro vôbec vidieť. Pokožka môže byť rôzne sfarbená a mazľavá. Napokon, niet sa čomu čudovať, bábätko predsa strávilo deväť mesiacov v maternici a cesta von nebola úplne jednoduchá. Ale, žiadne obavy, zopár dní a váš drobec bude vyzerať ako z reklamy.

2.    Neočakávajte odmenu v podobe úsmevu skôr ako o šesť týždňov

Máte pocit, že pracujete 24 hodín pre neznesiteľného šéfa, ktorý sa iba sťažuje a nič mu nie je dostatočne dobré? Asi bude chvíľu trvať, kým si na seba zvyknete... Chce to iba čas a trpezlivosť a uvidíte, že čoskoro budete odmenení krásnym úsmevom vášho dieťatka.

3.    Kúpeľ pokojne vynechajte

V prvých dňoch sa bábätko neodporúča kúpať každý deň, nie je to potrebné. A je to dobré aj kvôli pupčeku. Dávajte dobrý pozor, aby sa doň nedostala voda. Ak áno, tak ho jemne vyutierajte dosucha, použite vyžehlenú plienku a jemným prikladaním pupček osušte. Počkajte,  kým chrastička odpadne a potom mu môžete dopriať kúpeľ.

4.    Mäkkého miesta na hlavičke bábätka sa môžete dotknúť

Toto mäkké miesto sa nazýva fontanela a slúži bábätkám na akési manévrovanie pri vychádzaní von z tela matky. Veľa ľudí sa obáva, že pri dotyku môžu bábätku ublížiť. Samozrejme, opatrnosť je na mieste, ale nemusíte sa vôbec obávať, toto miesto dotyk znesie. Niekedy môžete na tomto mieste cítiť aj pulzovanie, ktoré spôsobujú krvné cievy, ktoré pokrývajú mozog bábätka.

5.    Tma a ticho nie sú vôbec nutné

Ak si myslíte, že na to, aby dieťatko spokojne spalo, je potrebné úplné ticho a tma, tak vás prekvapíme – nie je. Absolútne ticho nie je dobré, pretože potom stačí, že sa prejdete po byte a bábätko bude zo spánku vyrušené. A ani maximálna tma, pretože stačí rozsvietiť na priľahlej chodbe a opäť tu máme nespavca.

Pri zaspinkávaní stačí šero, pokoj, ale bežný ruch z bytu – pustená práčka, umývačka, stíšené rádio či televízor inde v byte dieťatko vnímať môže. Niektoré detičky, dokonca, tzv. biely šum (teda práve ruchy bežného dňa, ale i pustený vysávač či motor auta) uspávajú lepšie ako uspávanka. Takže, pokoj a pohoda áno, „sterilné“ ticho a tma nie.

6.    Dieťa vám dá vedieť, či je dostatočne najedené

Novorodenec by mal jesť každé dve-tri hodiny – to sa tvrdilo v minulosti. Dnes už vieme, že je to veľmi individuálne, sú deti, ktorým tieto intervaly vyhovujú a sú aj drobci, ktorí sú na mamičkinom mliečku každú chvíľku. Treba to rešpektovať, každý drobček je neopakovateľný a také sú aj jeho potreby. Bábätko má papkať na požiadanie.

Veľmi dobrým ukazovateľom, či  má dieťatko dostatok mlieka, je jeho hmotnosť, tá síce v prvom týždni klesne, ale v druhom (a, samozrejme, nasledujúcich) by mala znovu rásť. Navyše, ak bude vaše dieťa hladné, určite to budete počuť. 

7.    Nemusíte byť neustále doma

Veďte normálny život. Pokojne choďte s bábom von, vyhýbajte sa však preplneným priestorom, kde môže byť veľa chorých ľudí. Ak máte staršie deti, vysvetlite im, že bude lepšie, keď sa budú dotýkať nožičiek malého bračeka alebo sestričky, namiesto rúk alebo tváre, kde sa oveľa rýchlejšie prenášajú baktérie.

8.    Bábätká často plačú, je to ich spôsob komunikácie

Plačú, lebo sú hladné, smädné, chcú prebaliť, chcú ísť na ruky, sú unavené, niečo ich bolí. Je to ich spôsob komunikácie, inak to nevedia. Preto sa  úplne zbytočne stresujete tým, že niečo nie je v poriadku, keď drobček plače tak často. Nie, to sa s vami iba snaží komunikovať.

9.    Novorodenci veľa spia, ale nie v dlhých úsekoch

To preto, že na svoj rast, napredovanie, vývoj potrebujú veľa papať, a keď sú hladní, jednoducho sa zobudia. Musíte si na to zvyknúť, netrvá to však večne a od troch mesiacov mnohé deti dokážu spať šesť, niektoré dokonca až osem hodín v kuse.

10.     Etapa novorodenca (a neskôr dojčiatka) netrvá večne

Aj keď prvý rok s drobčekom veľmi náročným obdobím, pominie a váš voňavý uzlík bude rásť ako z vody a vám bude ľúto, že časy sú tie už preč. Preto si vychutnajte každý moment tohto obdobia a užívajte si vášho drobčeka plnými dúškami, pretože sa tieto okamihy už nevrátia...

Žena doma: Je to len obdobie
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Je to len obdobie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: