Infekcie močových ciest u detí

Redakcia | 22. jún 2016
Infekcie močových ciest u detí

Ako im predchádzať a čoho sa vyvarovať pri liečbe nám objasní MUDr. Jana Popelková z Detskej nefrologickej ambulancie v Poprade.

Čo ich spôsobuje?

Spoločným znakom infekcií močových ciest je výskyt klinicky významného množstva baktérií v moči. Väčšina týchto infekcií je spôsobená jediným  patogénom, preto nález dvoch alebo viacerých mikroorganizmov v moči zvyčajne svedčí o kontaminácii,“ vysvetľuje Dr. Popelková. Najčastejšie je pôvodcom infekcie tyčinková baktéria Escherichia coli. Žije v hrubom čreve a na pokožke okolo konečníka. Je zodpovedná až za 80 % prípadov  týchto infekcií, veľmi rýchlo sa množí a je schopná  zdvojnásobiť svoj počet už v priebehu 20 minút. K ostatným pôvodcom infekcií močových ciest patria enterobaktérie – napr. Enterokoky, Proteus, Klebsiella, ktoré sa často vyskytujú u pacientov s malformáciami močového systému.“

Je infekcia močových ciest nákazlivá?

Infekcie močových ciest nie sú nákazlivým ochorením v tom zmysle, že by sa prenášali z človeka na človeka. Často sa však u malých pacientov diagnostikujú oneskorene alebo nesprávne. A pritom včasné určenie diagnózy a rýchly začiatok adekvátnej liečby znižuje riziko možných následkov, ktoré môžu byť aj u detí veľmi vážne.

Základná diagnostika zapálených močových ciest spočíva:

  • rozpoznaní klinických príznakov,
  • laboratórnych ukazovateľoch,
  • pozitivite močového nálezu v zmysle prítomnosti krvi, bielkovín, leukocytov a baktérií.

Čo je dôležité vedieť o odbere moču?

Dr. Popelková radí: „Pred odberom je potrebné dieťaťu dôkladne očistiť vonkajšie genitálie a do skúmavky odobrať moč zo stredného prúdu. Najvhodnejší je ranný moč (nie je to však podmienkou), pričom dôležité je ho čo najrýchlejšie odovzdať na vyšetrenie. Pri dlhodobejšom státí sa baktérie môžu vo vzorke zmnožiť a tým dochádza ku skresleniu výsledku.“

Ako to je s odberom moču do vrecúšok? Podľa odborníčky je to metóda síce technicky jednoduchšia, ale aj pomerne málo spoľahlivá. Až 85 % nálezov z vrecúšok totiž predstavuje falošne pozitívny výsledok. Odber moču pomocou vrecúšok sa používa len na skríningové vyšetrenie, nie je vhodné takto zachytený moč poslať na kultivačné  vyšetrenie.

Z odobratých vzoriek sa infekcia močových ciest určuje testačnými papierikmi a podrobnejším vyšetrením pod mikroskopom. Výsledok  kultivačného vyšetrenia moču sa zvyčajne získa v priebehu 24 – 48 hodín.

Delenie infekcií močových ciest

Podľa lokalizácie zápalu sa delia na infekcie:
- dolných močových ciest (odb. cystitída) – zápal postihuje močový mechúr a močovú rúru;
- horných močových ciest (odb. pyelonefritída) – zápal postihuje močovody a obličky.

Klinické príznaky závisia od miesta, kde je zápal a hlavne od veku dieťaťa.

Infekcie dolných močových ciest (cystitída)

Ak sa dieťa pýta pričasto na WC, pričom zakaždým močí iba málo a pri močení pociťuje pálenie a rezanie, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o cystitídu.

Ak dieťa vie lokalizovať svoju bolesť, pre túto diagnózu je typická v podbrušku. Infekciu sprevádza len mierne zvýšená teplota, no môže aj chýbať. Dr. Popelková pripomína: „Znakom cystitídy je aj pomočovanie sa dieťaťa. V tretine prípadov je taktiež prítomná zmena sfarbenia moču (krvavý moč), no môže ísť o zavádzajúci jav, pretože u zdravého dieťaťa môžu zmenu farby moču spôsobiť aj niektoré lieky (napr. B-komplex), konzumácia červenej repy alebo prifarbované nápoje.“

V novorodeneckom veku je výskyt cystitídy častejší u chlapcov, neskôr zasa u dievčat (je to ovplyvnené anatomickými pomermi – krátkou močovou rúrou a blízkosťou konečníka s ľahkým prístupom baktérií zo stolice).

Liečba infekcií dolných močových ciest u detí prebieha ambulantne, trvá tri až päť dní. Jednorazová medikamentózna liečba u detí nie je vhodná.

Na čo treba dbať?

Rodičia by mali dieťaťu zabezpečiť potrebný prívod tekutín. Pitie vody, čaju prispieva k vyplaveniu baktérií a znemožňuje ich zotrvanie a prienik do sliznice močového mechúra.

Infekcie horných močových ciest (pyelonefritída)

Je to závažné ochorenie, ktoré by sme mohli v skratke charakterizovať ako zápal tkaniva obličky. Dr. Popelková: „Klinické prejavy závisia od veku  pacienta. Čím je mladší, tým má menej typické príznaky. U najmenších detí je často prítomná zvýšená teplota (39 – 40 °C), dieťa je nepokojné. Pri prebaľovaní si mamičky môžu všimnúť, že plienka neprimerane zapácha alebo je na nej „fliačik“ (tieto zmeny spôsobuje skalený moč, resp. krv v moči, normálne je moč číry a svetložltej farby.) Časté je vracanie, nechutenstvo, dieťa sa javí ako apatické, slabo prospieva, ak sa uňho objaví žltačka, trvá veľmi dlho. U väčších detí je typická bolesť v driekovej oblasti.“

Diagnostika

Na ochorenie upozornia už výsledky vyšetrení u pediatra, napr. pomocou CRP vyšetrenia z kvapky krvi. Vysoko pozitívne zápalové parametre sú taktiež typické pri laboratórnom vyšetrení a svedčia pre postihnutie tkaniva obličky.

U malých detí táto diagnóza vyžaduje hospitalizáciu, hlavne ak pretrváva vysoká teplota, dieťa neprijíma tekutiny, je dehydrované, vracia.

Liečba

„Akútna pyelonefritída vyžaduje podanie antibiotík vo forme infúzií, zvyčajne do poklesu teplôt, potom sa pokračuje v ďalšej liečbe (aspoň 14 dní),“ pripomína Dr. Popelková. Aj v domácej starostlivosti je potrebné dodržiavať určitý režim. „Zásadným opatrením je zabezpečiť dieťaťu dostatočný prívod tekutín, pokoj a teplo. Rodičia by si mali uvedomiť, že dieťa s infekciou močových ciest nesmie mať pocit smädu. Podávané nápoje by mali byť teplé (nevhodné sú sýtené minerálky, malinovky, džúsy.) Nápoje, ktoré dieťaťu nechutia (napr. urologický čaj), nie je nutné podávať.  Vhodnou tekutinou sú brusnicové nápoje, ktoré znižujú pH moču, čím sa vytvára nepriaznivé prostredie na množenie baktérií.“

Pri príprave stravy nie sú potrebné zvláštne opatrenia. Volí sa nedráždivá, veku primeraná strava, ktorá sa zbytočne nesolí.

Ako na recidívy?

Starostlivosť o dieťa so zápalom močových ciest sa vyliečením akútneho infektu nekončí. Vyžaduje si sledovanie detským nefrológom alebo urológom a zaviesť režimové opatrenia.„Základom je osobná hygiena, ku ktorej by mali rodičia viesť deti veku primeraným spôsobom. Deti by mali pravidelne chodiť močiť (staršie deti každé 3 – 4 hodiny), v prípade zápchy je potrebná úprava stravy.

  • U chlapcov kladieme dôraz na hygienu predkožky. Pri bežnej hygiene predkožku jemne sťahujeme, nie nasilu, aby nedošlo k jej natrhnutiu. Hygienu je potrebné vykonávať pod tečúcou vodou, nie vo vode, kde sa dieťa kúpalo.
  • U dievčat má byť spodná bielizeň vzdušná, z bavlny, bielej farby, nie tesná (nevhodné sú tangá nohavičky, tesné rifle). Mladé dámy by mali uprednostňovať teplejšie oblečenie, nevystavovať chladu bruško a oblasť „krížov“, hoci je to dnes „in“. Opakované zápaly močového mechúra totiž môžu viesť až k neplodnosti.
  • U dojčiat je potrebné dbať na pravidelnú výmenu plienok. Prípravkom, ktoré dráždia sliznicu, ako sú mydlá a parfumované prísady do kúpeľa, je lepšie sa vyhnúť. Rovnako treba obmedziť aj časté používanie jednorazových vlhčených utierok, pretože znižujú ochranný film sliznice močových ciest.“

Oplatí sa nepodceňovať!

Teplé počasie a možnosť kúpať sa v lete na kúpaliskách, či v priebehu roka v termálnych  bazénoch – to všetko sú „ideálne“ podmienky na nepríjemný suvenír v podobe infekcie močových ciest. Rodičia by preto vždy mali dbať na to, aby ich deti boli v suchu, aby sa pred vstupom do vody i po kúpaní vymočili. Akékoľvek podozrenie na ochorenie netreba podceňovať a v prípade vyššie spomenutých príznakov treba s dieťaťom vyhľadať lekára. Dr. Popelková pripomína: „Zápal môže po nedostatočnej liečbe pokračovať u dieťaťa skryte a oneskorená liečba môže viesť k nezvratným zmenám v detskom organizme. To je len krok k umelej obličke a dialýze. Správna diagnóza a primeraná liečba týchto infekcií má preto zásadný význam pre prospievanie dieťaťa v budúcnosti.“




Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: