Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Papanie

    , Autor: lenka3

    Dobrý večer viete čo malého som vážila minuly mesiac na kontrole a mal 6820g a tak zhruba cca vypije ale cca 1000ml

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že má teraz okolo 7.500 gramov, takže môže vypiť okolo 900 ml, teda pravdepodobne toľko aj vypije. Po piatom mesiaci by mal začať dostávať bezmliečne príkrmy apostupne by sa mala konzumácia mlieka znížiť.

Podobné otázky

  • Odmieta materské mlieko

    , Autor: Erin Chiara

    Pekný deň prajem, pani doktorka mám 7 mesačné dieťa ktoré užíva ATB Klacid ... máme problém to do neho dostať.. vyplýva naduva ho z toho.. No problém je že ako to začal užívať odmieta všetko mliečne, aj moje materské mlieko aj UM. "Pije "iba keď spí .. Myslíte že je to tým Klacidom? Neviem čo mám robiť..s prikrmami sme začali ale tak aj mlieko je dôležité.dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojte ho , kedy sa dá, teda aj v noci. Ak má antibiotika, tak ich potrebuje, musíte ich podávať aj za cenu toho, že papať bude teraz horšie. Bohužiaľ antibiotiká majú svoje negatívne účinky. Po dobratí antibiotík sa papanie upraví.

  • Novorodenecký žltačka

    , Autor: stanka10

    Dobry deň, môžem sa opytat ohľadom hodnôt bilirubinu. Ja som rh negatív, dieťa je pozitív. V tretí deň pobytu v nemocnici sme mali hodnotu 204, v štvrtý deň, ktorý bol zároveň aj dnom prepustenia bola hodnota 247. Nie je to veľa? Malu mám skoro cely deň pod denným svetlom pri okne, je plne dojcena, plienky meníme každú chvilku. Stále ma žlté bielka, telíčko by som povedala, že je rovnaké. Budí sa na papanie každé 2-3hod. Je potrebné zavolať pediatrovi na kontrolny odber bilirubinu alebo je postačujúca návšteva až na najbližšej poradni? Ako môžem ešte dieťaťu pomôcť? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťatko donosené, žltačka ho ničím neohrozuje. Keď ho s uvedenoui hodnotou prepustili, je všetko v poriadku. Môžete ho kojiť aj častejšie, vždy, keď si zapýta ale v žiadnom prípade ho prvé tri týždne nenechajte bez kŕmenia viac ako 4 hodiny.
    Dávajte ho na denné svetlo, tak ako to správne robíte.
    Nebola ho lekárka doma po prepustení z pôrodnice pozrieť? Mala by vám zhodnotiť aj žltačku dieťatka. Prvú poradňu by ste mali mať do štvrtého týždňa veku dieťatka a vtedy lekár aj zhodnotí žltačku. Ak dieťa dobre pije, má mokré plienky, nie je dôvod na odoberanie bilirubínu. Kojené deti bývajú dlhšie žlté, niekedy aj do troch mesiacov. Je to v poriadku

  • Vaha a strava 9 mesacneho dievcatka

    , Autor: CICI

    Dobry den,
    chcem Vas poprosit o radu ohladne vyzivy a hlavne priberania 9 mesacneho dievcatka ktore ma 8200g a dlzku 73cm. Za posledny mesiac pribrala iba 200g a uz od 3 mesiaca pocas laktacnej krizy je s nou trapenie-odmieta jest.... V sucasnosti je to trosku lepsie bavi ju hryzt odkedy ma prve zubky...No je viac nez pravdepdobne ze uz nestrojnasobi svoju porodnu vahu 3350g co ma trapi chcela by som aby mala aspon 9 kg na rok. Jedalnicek je takyto: rano 200-250ml mlieka a maly chlebicek iba stred bez korky. ovocny prikrm cca140ml okrem ovocia ma tam vzdy ryzove, psenove alebo ovsene pyre pripadne piskotky, potom vypije okolo 120ml mlieka a zeleninovo masovy prikrm ma dost neskoro okolo 16 hod. tak rozmyslam ci jej to nemam prehodit a dat to ako obed a ovocny prikrm ako olovrant. Zeleninovo masovy prikrm v mnozstve okolo 150 gramov a tam ma minimalne 6x do tyzdna maso a raz tyzdenne zltok, zeleninka (rozne druhy) zemiaky, ryza strukoviny a aj trosku chlebika k tomu. Zajeda to stale s chrumkami ( vo velmi malom mnozstve lebo ju to bavi hryzt) zeleninkou alebo chlebom. Prosim vas kolko gramov masa dieta potrebuje do tyzdna? Snazim sa jej davat v poslednej dobe viac sacharidov ako ryza chlieb no aj tak nepribera...Vecer ma uz len kasu instatnu okolo 80ml niekedy viac a mlieko okolo 100ml-120ml. V noci mi velmi nechce mlieko max. 100ml. Cize celkovy prijem mlieka je okolo 500 ml. ( z toho okolo 100-120 ml MM= stale odstriekavam) a prikrmov 300-350 gramov. Co sa tyka dojcenia stale ju davam na prsnik no mam pocit ze sa tam iba ukludni a zaspi. Pravdepodobne je uz aj to satie oslabene dlhodobym pouzivanim flase...Da sa este vratit podla Vas k dojceniu ci uz je to aj zbytocne? A ak ano co robit? Mlieka mam stale menej.... Este co sa tyka jedenia -prikrmov (okrem kase)trva to okolo 1hod. kym ju nakrmim aj to pri pozerani pesniciek pre deti....Prosim poradte mi co upravit a robit aby mala pribrala maximalne ako sa da. Je tam este sanca ze mi priberie za tri mesiace aj kg?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyrábate si nevhodným správaním zlého jedáka!!!! pritom si myslím, že dieťatko by papalo dobre, lebo niektoré veci robíte veľmi správne,.
    Neviem prečo odsávate, preto aj máte menej mlieka. Samozrejme jej skúste ponúknuť prsník ale neviem, či ho ešte chytí. Kvôli tomu sa však vôbec netrápte, ak odsajete koľko sa dá to jej ponúknite a doplňte to umelým mliekom, mala materské mlieko ako sa dalo a je to dostačujúce.
    V tomto veku dieťa nemá jesť chlieb ani pečivo, obsahuje to soľ a to môže znižovať chuť do jedla. okrem toho predstavte si koľko ľudí ten chlieb malo v rukách, než k vám prišiel.......
    Nedávajte deťom rôzne zvláštne kaše typu proso / to je pre adulky, nemá žiadnu hodnotu pre dieťa/ ani špaldu, pohánku apodobne. Dajte jej krupicu alebo ovsenú kašu.
    Mäso má mať denne 30 až 50 gramov, žĺtok jeden až dvakrát týždenne polovicu, mäso nevynechávať!
    Od deviateho mesiaca môže mať biely jogurt a od desiateho mesiaca červenú šošovicu.
    Ponúkajte jej prevarenú ochladenú vodu.
    Najväčšou chybou sú chrumky!!!!!Sú to prázdne kalórie, ktoré si bude dopriavať stále viac, lebo sa jej páči ich chrumkať a bude odmietať jesť to čo má!

    Nesústreďujte pozornosť dieťaťa pri jedení na iečo iné a nie na jedenie. Samozrjeme, že v tomto veku papajú pomaly, často to dlho trvá, ale majú sa na jedenie sústrediť, môžete sa jej prihovárať, spievať jej hovoriť veršík o papní ale nie pchať do dieťaťa jedlo, kým ono sleduje niečo iné!!!!Pozor, ak to tak robíte bude ťažké sa toho zbaviť ale skúšajte to.

    Inak je papanie v poriadku, množstvo nie je dôležité, mäsovozelninový príkrm by mohla mať skôr okolo obeda ale dôležité je, aby ho mala keď nie je ospalá.

    Cieľom je, aby pekne papla
    Strojnásobenie hmotnosti v roku nie je to najdôležitejšie. Dôelžité je, že priberá, aj keď menej.


  • strava 1 rocneho dietata

    , Autor: marelia-3

    Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom stravovania mojej 1 rocnej dcerky. Z prikrmami sme zacali od ukonceneho 4 mesiaca pretoze dcerka pila umele mlieko ( formulu). Od 7 mesiaca som zacala podavat masovo-zeleninovy prikrm. Potom som postupne zaviedla takyto rezim:

    rano : mliecna obilninova kasa z ovocim ( hruska, banan atd.)
    olovrant : jogurt alebo ovocie
    predobedom : mlieko 120 ml
    obed: masovo-zel. prikrm asi 150 ml
    olovrant: jogurt
    vecera : mliecna kasa, jogurt
    potom este mlieko 120 ml.
    vodu pocas dna ponukam ale vypije jej max. 100 ml
    Mlieko pije aj v noci, celkovo 3x 150/180 ml.
    Celkovy prijem mlieka je cca 600 ml. za 24 hodin.
    Zaviedla som aj ryby 1x do tyzdna aj strukoviny, zltok 2x do tyzdna.
    Dcerka nikdy nebola extra jedak, pocas jedenia, musi mat nieco v ruke ( hracku, lyzicku).
    Takyto rezim sme mali az do dovrsenia 1 roku. Dva tyzdne dozadu, dcerka teplotovala asi dva dni, mala aj hnacku, odmietala stravu aj mlieko. Horko tazko sme dostali par lyziciek prikrmu alebo ovocnej vyzivy, vody. Po 3 dnoch sa to upravilo, mlieko, ovocie a jogurt uz prijima tak ako predtym, ale masovo zeleninoveho prikrmu zje len par lyziciek, kasu ako kedy niekedy polovicnu porciu, niekedy celu. Skusala som rozne konzistencie a teploty, zatial neuspesne. Dcerka ma rok a vazi 8400 g. Zijeme v zahranici, kde bezne nevysetruju hladinu zeleza, kedze sa obavam ze to moze byt pricinou nechutenstva. Kedze mala hnacky a odmietala stravu, nechcem jej prijem mlieka teraz obmedzit, hoci viem zeby uz mala pit menej za 24 hod. Na poradni tu, v zahranici nam poradili uplne prejst na kravske mlieko a nedavat mlieko v noci. Je moj postup stravovania spravny ? Citala som rozne prispevky od mamiciek aj vase poradenstvo, a citam ze hlavne treba vela trpezlivosti, ja sa vsak obavam, aby som nieco neprehliadla a aby dcerka dostala vsetko potrebne v strave ako ma byt.
    Dakujem Vam vopred za odpoved a poradenie sa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takže ja odporúčam mlieko vo forme formuly ako mliečnu porciu, teda samostatné mlieko. V tomto veku nemá vypiť mlieka viac ako 300 max 500 mldenne ale v tom je už aj mliečna kaša, jgurt syr a mlieko / to bežné konzumné alebo smotana/ v jedle. Takže vypiť mlieka by mala jeden až dva poháre resp. z fľaše jeden až 2x cca 180 ml. Po chorobe ju do jedla nenúťte ale nedávajte veľa mlieka na úkor inej strav. ymlieko ľahko skonzumuje ale nestačí jej. Teraz už môže rodinnú stravu, teda čo varíte pre vás, mierne osolené, nepálivé s určitými obmedzeniami. Môže syry ale len čerstvé u nás lučina, cottage cheese, mozarella ricota, neúdený tvrdý syr. Až po druhom roku tavené syry. Do troch rokov iadne údeniny, ani tzv. detské, žiadne nepasterizované mlieko ani výrobky z neho, žiadne zrejúce syry, konzervy. Chlieb tmavý aj svetlý, do dvoch rokov ideálne do piatich žiadne celo zrnné výrobky.Do šiestich ideálne do desiatich rokov židne huby. Mäso asi 200 až 250 gramov za týždeň. AK jej uvaríte kúsok mäska aj v bežnej polievke a potom ho popučíte alebo pomyxujete do polievky je to dostatočný príjem mäsa.
    Ani u nás sa bežne nerobí deťom krvný obraz.Počkajte po rekonvalescencii yú cca 14/ dní po chorobe ako sa papanie vylepší.

  • Papanie

    , Autor: lenka3

    Dobrý večer chcem sa spýtať prosím vás môj chlapček má 4,5 mesiaca papame umelé mliecko nutrilon . Chcem sa opýtať ohľadom toho či by ste mi vedeli poradiť s tým že maly za deň tak 5-6x papaa cez deň mi max vypije 180ml je to veľa prosím vás ? A čo má viac trápi že či neni veľa keď na noc mi vypije viete až 240ml . Dskujem veľmi pekne
    Dovidenia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem povedať či je to veľa. Potrebovala by som vedieť hmotnosť dieťatka a koľko vypij za 24 hodín mlieka celkovo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: