Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • strava 1 rocneho dietata

    , Autor: marelia-3

    Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom stravovania mojej 1 rocnej dcerky. Z prikrmami sme zacali od ukonceneho 4 mesiaca pretoze dcerka pila umele mlieko ( formulu). Od 7 mesiaca som zacala podavat masovo-zeleninovy prikrm. Potom som postupne zaviedla takyto rezim:

    rano : mliecna obilninova kasa z ovocim ( hruska, banan atd.)
    olovrant : jogurt alebo ovocie
    predobedom : mlieko 120 ml
    obed: masovo-zel. prikrm asi 150 ml
    olovrant: jogurt
    vecera : mliecna kasa, jogurt
    potom este mlieko 120 ml.
    vodu pocas dna ponukam ale vypije jej max. 100 ml
    Mlieko pije aj v noci, celkovo 3x 150/180 ml.
    Celkovy prijem mlieka je cca 600 ml. za 24 hodin.
    Zaviedla som aj ryby 1x do tyzdna aj strukoviny, zltok 2x do tyzdna.
    Dcerka nikdy nebola extra jedak, pocas jedenia, musi mat nieco v ruke ( hracku, lyzicku).
    Takyto rezim sme mali az do dovrsenia 1 roku. Dva tyzdne dozadu, dcerka teplotovala asi dva dni, mala aj hnacku, odmietala stravu aj mlieko. Horko tazko sme dostali par lyziciek prikrmu alebo ovocnej vyzivy, vody. Po 3 dnoch sa to upravilo, mlieko, ovocie a jogurt uz prijima tak ako predtym, ale masovo zeleninoveho prikrmu zje len par lyziciek, kasu ako kedy niekedy polovicnu porciu, niekedy celu. Skusala som rozne konzistencie a teploty, zatial neuspesne. Dcerka ma rok a vazi 8400 g. Zijeme v zahranici, kde bezne nevysetruju hladinu zeleza, kedze sa obavam ze to moze byt pricinou nechutenstva. Kedze mala hnacky a odmietala stravu, nechcem jej prijem mlieka teraz obmedzit, hoci viem zeby uz mala pit menej za 24 hod. Na poradni tu, v zahranici nam poradili uplne prejst na kravske mlieko a nedavat mlieko v noci. Je moj postup stravovania spravny ? Citala som rozne prispevky od mamiciek aj vase poradenstvo, a citam ze hlavne treba vela trpezlivosti, ja sa vsak obavam, aby som nieco neprehliadla a aby dcerka dostala vsetko potrebne v strave ako ma byt.
    Dakujem Vam vopred za odpoved a poradenie sa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takže ja odporúčam mlieko vo forme formuly ako mliečnu porciu, teda samostatné mlieko. V tomto veku nemá vypiť mlieka viac ako 300 max 500 mldenne ale v tom je už aj mliečna kaša, jgurt syr a mlieko / to bežné konzumné alebo smotana/ v jedle. Takže vypiť mlieka by mala jeden až dva poháre resp. z fľaše jeden až 2x cca 180 ml. Po chorobe ju do jedla nenúťte ale nedávajte veľa mlieka na úkor inej strav. ymlieko ľahko skonzumuje ale nestačí jej. Teraz už môže rodinnú stravu, teda čo varíte pre vás, mierne osolené, nepálivé s určitými obmedzeniami. Môže syry ale len čerstvé u nás lučina, cottage cheese, mozarella ricota, neúdený tvrdý syr. Až po druhom roku tavené syry. Do troch rokov iadne údeniny, ani tzv. detské, žiadne nepasterizované mlieko ani výrobky z neho, žiadne zrejúce syry, konzervy. Chlieb tmavý aj svetlý, do dvoch rokov ideálne do piatich žiadne celo zrnné výrobky.Do šiestich ideálne do desiatich rokov židne huby. Mäso asi 200 až 250 gramov za týždeň. AK jej uvaríte kúsok mäska aj v bežnej polievke a potom ho popučíte alebo pomyxujete do polievky je to dostatočný príjem mäsa.
    Ani u nás sa bežne nerobí deťom krvný obraz.Počkajte po rekonvalescencii yú cca 14/ dní po chorobe ako sa papanie vylepší.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: