Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ľubka mlieko 14.03.2009, 00:48

    Dobrý deň prajem, mám 15 mesačnú dcérku, ktorú minimálne 4x za 24 hodín ešte kojím. Okrem môjho mliečka máva cez deň z mliečnych výrobkov 1x jogurt, 1x kašu a 1x chlieb alebo pečivo s maslovou alebo syrovou nátierkou. Chcem sa spytať, či je to pre ňu dostatočné množstvo mlieka a mliečnych výrobkov na deň alebo je potrebné ešte pridať aj umelé mlieko alebo niečo iné? Váži 9 kg, prosipieva dobre aj jej chutí papať. ďakujem za odpoveď. Ľubka

    Odpovedá MUDr. Marta Špániková

    Je to veľa mlieka a mliečnych výrobkov. Je potrebné aby papala aj iné potraviny, mäso, zeleninu, ovocie cereálie. Ked deti papajú veľa mlieka, potom obmedzujú iné dôležité potraviny.

    Ďakujem za Vašu odpoveď ohľadom mliečka. Samozrejme papá všetko, nie len mliečko :-)
    Moja otázky sa týkala len skupiny mlieko a mliečne vyrobky, pretože som si nebola istá či je to postačujúce množstvo na deň. Ešte raz vďaka za Vaše cenné rady, ktorými pomáhate mnohým mamičkám. Veľmi si to vážim.
    Ľubka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieka a mliečnych výrobkov má dsoť. Dúfam, že papá aj cereálne výrobky, ovocie, zeleninu a hlavne mäso.

Podobné otázky

  • Odmieta materské mlieko

    , Autor: Erin Chiara

    Pekný deň prajem, pani doktorka mám 7 mesačné dieťa ktoré užíva ATB Klacid ... máme problém to do neho dostať.. vyplýva naduva ho z toho.. No problém je že ako to začal užívať odmieta všetko mliečne, aj moje materské mlieko aj UM. "Pije "iba keď spí .. Myslíte že je to tým Klacidom? Neviem čo mám robiť..s prikrmami sme začali ale tak aj mlieko je dôležité.dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojte ho , kedy sa dá, teda aj v noci. Ak má antibiotika, tak ich potrebuje, musíte ich podávať aj za cenu toho, že papať bude teraz horšie. Bohužiaľ antibiotiká majú svoje negatívne účinky. Po dobratí antibiotík sa papanie upraví.

  • Meggy45

    , Autor: Meggy455

    Dobrý deň môžem sa spýtať máme malé 5 mesačne bábo a stále je kojene ale mám taký problém, že som v nemocnici a mám zápal žlčníka 3 dní som nejedla a ani poriadne nepila a dávajú mi také lieky čo nemôžem kojit malú robia všetko preto aby som nemohla a mlieko vylievala. Skúsili sme aj Nutrilon , hipp, aj Sunar ale mala nechce nič s toho skúšame aj iné ale nepomáha to

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôže byť hladná, lebo sa aj dehydratuje. Je potrebné opakovane skúšať podávať umelé mlieko, určite ho začne piť.

  • Jedalnicek 3 rocneho dietata

    , Autor: JankaHanka

    Dobry den, prosim vas ako by mal vyzerat jedalnicek 3 roceho dietata? Aj s mnozstvom, ktore by malo zjest? Rano este pije mliecko, chce tak okolo 150l, o hodinku na to ma ranajky, 20g vlociek, trosku ovocia, oriesky s mliekom alebo prazenicu s chlebikom z 2 vajec alebo krajec chlebika so zeleninou. Po ranajkach jogurt alebo ovocie. Obed polievka a hlavne jedlo rozne. Poobede si pyta este ovocie alebo jogurt a vecera chlebik s lucinou a zelenina. Pred spanim ma este 150ml mlieka. Chcem sa opytat je dobre dat dietatu este poobede ovocie/jogurt? Alebo cim to nahradit? Zaujimaju ma hlavne mnozstva ake by malo dieta zjest za cely den, lebo nase je toho asi dost vela. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Množstvo si dieťa určuje samo, netreba ho nútiť do jedla. bežná porcia je cca 250 ml kaše, ako dávate 150 ml mlieka, Po raňajkách už nepotrebuje jogurt, ak ho nemá na raňajky, dopoludnia len ovocie. Obed ako dostáva a po obednom spánku jogurt, puding ovocie čo si praje. Večera ako udávate, večerné mliečko je tiež v poriadku. Mal by mať 200 až 250 gramov mäsa týždenne, teda 5x 50 gramov.

  • Alergia na BKM u 22 mesacneho

    , Autor: Jarka66

    Dobry den, nedavno sa u syna objavila zihlavka, po vedeni dennicku sme museli vylucit mlieko aj po porade s pediatrickou (aj z bezlaktozoveho sa vyhadzoval), uz len ked je tam, ze stopy mlieka, bum je vyhadzany do pol hodiny, takisto ma asi problem aj sojou(to mu nepodavame, ale v niektorych vyrobkoch pre deti su nejake stopy). Zda sa mi vsak, ze od roka a pol skoro vobec nenarastol do vysky, ani moc nepribral, dost casto sme asi aj kvoli alergii boli teraz chori…nahradzame mandlovym, ovsenym mliekom, rybami a masom a produktmi s oznacenim VEGAN, chcem sa spytat ci existuje nieco(najlepie ochutene) co by synovi nahradilo mlieko vo vyzive do tych troch rokov? France Leit 3 vanilkove? Lekarka odporucila vylucit na isty cas mlieko a skusit niekedy opat( ale stale sa to mlieko niekde najde-c chlebe atd, no vsade)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    mlieko ani mliečne výrobky nateraz nemusí vôbec. Mlieko by som nahradila len ovseným mliekom, mandľové môže byť tiež alergén a je veľmi aromatické.
    Dieťa musí papať mäso, nemôže byť na vegan diéte. Mäso má mať vo veku po jednom roku 250 gramov na týždeň, ideálne hydina / ale aj to od kosti/ teľacie , králičie. Len tak bude mať dosť bielkovín na rast a vývin.

  • Príkrm a umelé mlieko

    , Autor: Majka-1

    Dobrý deň, pani doktorka,
    dcéra má 5 mesiacov, do 4 mesiaca bola výhradne dojčená, no s dojčením som musela, žiaľ, prestať, pre viacnásobné alergie na potraviny (aj po vyradení mlieka, vajíčka a sóje z mojej stravy ťažkosti pretrvávali). Dcéra pije neocate infant, prospieva veľmi dobre, pekne priberá, ťažkosti zmizli. Môžem neocate ponúkať aj po zjedení príkrmu? Zatiaľ jedla zemiak, mrkvu, maslovú tekvicu a petržlen. Zje cca 80g zeleniny, ale vypije po prikrme ešte 60 ml umelého mlieka, jej bežná dávka je 90 až 120ml mlieka. Zeleninu pripravujem na pare, pridávam kvapku kvalitného repkového oleja a prevarenú dojčenskú vodu.
    Ponúkam jej aj chladnú prevarenú vodu, môžem ponúknuť aj čaj, prípadne riedenú ovocnú šťavu?
    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ovocnú šťavu ani čaj určite nie, len prevarenú ochladenú vodu. Môže už dostať do príkrmu aj mäso : kuracie, teľacie, králičie, morčacie cca 30-50 gramov denne.
    Olej preferujem kvalitný slnečnicový alebo olivový.
    Kým spapá menej príkrmu, môžete mlieko ponúknuť, keď spapá aspoň 100 ml už mlieko ponúkať netreba

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: