Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Problémy so stolicou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Už asi mesiac má malá problémy so stolicou. Najprv to začalo keď sme prešli zo Sunaru na krabičkové polotučné mlieko. Mala veľmi tvrdú stolicu, kakala iba v noci, cez deň akoby zadržiavala, mala pritom veľké bolesti. Kakanie nám trvalo aj hodinu a to s veľkým plačom a krikom. Trvalo to zhruba tri dni. Snažili sme sa upraviť aj stravu, veľa šťavičiek, výživu, obmädzili sme kaše, doplnili sme vlákniny, vločky, sóju... Navštívili sme detskú lekárku, ktorá nám dala čípky a Duphalac. Dávam jej ho stále ráno. Zabudla som spomenúť, že malá má dva rôčky. Stravu stále kontrolujeme. Začala kakať cez deň, v noci sa už nebudí. No so stolicou má stále problémy. Duphalac užíva už približne dva týždne. Zdá sa mi to veľa. Keď ju utieram, máva na papiery často krv. Snažím sa jej dupku často umývať a zvlhčovať krémikom, ale viem, že to aj tak nie je dosť. Chcela by som sa opýtať, čo by sme v našom prípade ešte mohli vyskúšať. Je pravda, že čajíky nie sú v tomto prípade vhodné? Vraj vysušujú.
    Bola by som Vám vďačná, ak by ste nám aspoň trošičku poradili. Malej mi je skutočne ľúto. Vidím, že trpí, no nemôžem jej pomôcť. Aj pri tých bolestiach ma iba odstrkuje.
    Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Krabicové mlieko nei je vhodná strava pre takto staré dieťa. Vrátila by som sa k umelému mlieku, duphalac musí užívať ďalej tak, aaby mala úplne riedku stolicu, pretože má na ritke trhlinku / signalizuje to krv po stolici, mali by ste kvôli tomu navštíviť aj lekára/.Užívania duphalacu sa neobávajte, vôbec sa nevstrebáva. Stravu upravte tak, aby neosahovala zložky, spôsobujúce zápchu. Je veľmi vhodné podávať dlhodobo probiotickú floru, napríklad dophillus infant.

Podobné otázky

  • Kefír a kyslomliečne výrobky

    , Autor: andrea-127

    Dobrý deň, syn má 18 mesiacov, má stále problémy so stolicou. Striedajú sa u neho hnačky so zápchou. Na odporučenie pediatra mu dlhodobo (s malými prestávkami) podávame probiotiká 1x denne (už od 6. mesiaca). Papá už takmer všetko (mäso, vaječný žĺtok, zeleninu, ovocie, obilné kaše, ryžu, zemiaky, biele aj tmavé pečivo, maslo, dojčenské mlieko, biele jogurty... vaječný bielok nie, pretože po ňom ho vždy bolí bruško). Môžem mu zaradiť do stravy aj kyslomliečne produkty, napr. domáci kefír z kefírových zŕn?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    neveim presne echnológiu výroby domáceho kefíru z kefírových zŕn ale v akždom prípade môže konzumovať kyslomliečne výrobky.
    Sriedanie zápchy s hnačkou bysom podrobne sledovala, kedy sa to stáva aká by mohla byť príčina / zmena prostredia, zmena stravy/ a prípadne dieťa vyšetrila.

  • problém so zápchou

    , Autor: picur

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať,čo mám porobiť s mojim 26 mesačným synom. Odvykáva od plienok,aj mu to už pekne ide,len máme problémy so stolicou. Odkedy nemá plienku,zriedkavejšie kaká,potom ho to už bolí,nechce si sadnúť na nočník,a raz dva h to nutkanie preide a začne kakať zase len o pol dňa neskôr. Už som mylela aj nato že ho nechám,nech sa aj do gatiek vykaká,len aby to mal za sebou. Ako by som mu mohla pomôcť aby mal častejšie stolicu,tím pádom aby nemal až takú tvrdú.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa ešte nie je zrelé na odvykanie od plienok,myslím, že najlepšie bude vrátiť sa k plienkam, neriešiť odvykaneie, jedného dňa sa začne pýtať sám, nevhodným spôsobom odvykania narobíte viac škody ako osohu. Viem, že vás už okolie školí, ako by sa mal pýtať a ako sa to a to dieťa pýtalo už od pol roka. Vykašlite sa na to, vaše sa bude pýtať, keď sa mu bude chcieť. Ale o tomt probléme s nikým pred ním nehovorte Niekedy je to aj určitý druh vydierania zo strany detí.

  • mliečko- umele alebo krabičkové?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, ak má naša dcérka problémy so stolicou po prechode z umelého mliečka na krabičkove z obchodu, ktoré sme jej začali dávať keď mala rok aj mesiac, máme sa vrátit k UM- sú to 2 mesiace čo jej ho dávame?
    a ešte by som sa Vás chcela opýtať, či môžu deti acidko a od akého veku?
    ďakujem za Vašu odpoveď?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Acidko, jogurt už po roku môže / jogurt aj doroka./.
    Zásadne odporúčam umelé mlieko ako mliečnu porciu samostatnú do troch rokov veku dieťaťa.

  • Zápcha u 18-mesačného dieťaťa

    , Autor: monika7

    Chcela by som sa vás opýtať ohľadne môjho synčeka, ktorý má 18 mesiacov a má problémy so zápchou, v poslednom čase veľmi často - niekedy 2-3 dni má stolicu normálnu, potom sa to zase strieda, že je 2-3 dni zapečený a potom má veľmi veľké problémy so stolicou, musíme mu masírovať bruško, cvičiť s nôžkami a pod. - pritom mlieko mu robievam len umelé, pretože od polotučného ho zapekalo neustále, každý deň mu dávam ovocie, jogurty s ovsenými vločkami, čokoládu a iné sladkosti vôbec nejedáva, a takisto sa vyhýbame varenej ryži a iným potravinám, ktoré zapekajú, už som skúšala aj slivkovú šťavu - zabrala na 1 deň a opäť ho zapieklo. Preto vás prosím o radu, ako upraviť jedálniček, aby prestali tieto problémy - lebo niekde som sa dočítala, že dieťatko môže mať aj tzv. lenivé črevá.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jednak je potrebné sa pozrieť na ritku, či tam nemá bolestivú trhlinku, to by mal vyšetriť lekár. V takom prípade sú potrebné aj lieky na úpravu stolice a zahojenie.
    Inak vyradiť všetky potraviny ,ktoré zapekajú, napríklad aj varenú mrkvu, tvrdé syry. podávať veľa tekutín. Odporúčam probiotika, najlepšie dophillus infant denne 1 čaj lyžičku rozpustiť vo vode. Samozrjeme dostatok tekutín. Tento problém je často aj psychický, hlavne súvisiaci s učením na nočník. Pozor, nespravte chybu predčasným učením.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: