Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • infanrix hexa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dieta sa mi narodilo februar 2003 od juna 2003 sme sa prestahovali do Slovinska Lublana, kde sme absolvovali pravidelne mesacne ockovania.v juli 2008 sme sa prestahovali naspat do Bratislavy kde nasa pediatricka kontrolovala ockovania, zistila, ze moj syn dostal ockovanie infanrix dva krat a bol aj treti krat preockovany, avsak nema napisane zeby bol zaockovany vakcinou INFANRIX HEXA. maly bude mat vo februari 6 rokov a nasa pediactricka hovori, ze tym padom maly nema zaockovane vsetko co mal mat, osobitna vakcina HEXA neexistuje a v tomto veku 6 rokov uz aj tak dodatocne ockovanie nesmie byt.Ako to vlastne je ? co mozme ocakavat pripadne co este mozme preventivne urobit, aby maly nedostal nejaku chorobu, na ktore su ostatne deti na Slovensku v ramci InFARIX HEXA zaockovane?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je veľmi dôležité zistiť, čím presne bol očkovaný. Hlavne mu chýba žltačka typu B a detská obrna. Ale je možné, že tieto v akcíny dostal jednotlivo. Treba to všetko skontrolovať v záznamoch dieťaťa a v preverení očkovacej schémy v Slovinsku. Všetko sa dá zistiť.

Podobné otázky

  • Reakcia na očkovanie

    , Autor:

    Dobry den,p.dr.Chcem sa opytat,ci ziadna reakcia po ockovani 1.davkou Prevenar a Infanrix hexa je v poriadku.Neznamena to,ze imunita je slaba a dieta nezareagovalo na dávku?
    Ockovana bola mala 7.maja(narodena je 24.12.).Na 2.ockovanie nas objednali 19.6.Nie je to skoro?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadna reakcia neznamená nedostatočne tvorenú imunitu proti ochoreniam, ktoré sú súčasťou očkovania.
    Dieťatko nemalo nežiaducu reakciu na očkovanie.
    Poraňu môžete mať 19.6 ale v žiadnom prípade, ak žijete na SLovensku a budete očkovať podľa nášho očkovacieho kalendára, nemá byť dieťatko očkované!!! Očkované má byť dva mesiace po prvom očkovaní, teda 7.7. prípadne nejaké dva dni skôr, teda presne najskôr 8 týždňov po prvom očkovaní!!!

  • očkovanie

    , Autor: bejkats

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať či je možné podstúpiť všetky povinné očkovania pre bábätko na Slovensku bez poistenia a koľko by to stálo. Sme v Anglicku a tu sa to nejako nerieši. Malý má 4 a pol mesiaca a nemá ešte žiadne očkovanie. Dosť mi na tom záleží.
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj v Anglicku je očkovanie plošné, myslím, že dokonca základné očkovanie je hradené poisťovňou, dokonca je rozšírené o očkovanie proti zápalu mozgových blán. Takže ak navštívite lekára / tam je rodinný lekár/ tak určite budete zaočkovaní.
    Očkovať sa samozrejme dá bez poistenia. U nás je systém 2+1, teda prvá dávka, po nej o 6 týždňov druhá dávka a o 6 mesiacov tretia dávka. Očkuje sa Infanrix hexa a synflorix alebo prevenar. Očkovanie jednej dávky oboch vakcín stojí cca 100€.

  • ockovanie dvoma Infanrix hexa a prevenar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka, preco prosim po novom sa ockuje naraz infarix hexa spolu s prevenarom, pred priblizne dvoma-troma rokmi sa ockovali tieto dve vakciny zvlast? poprosim Vas o oficialne lekarske vysvetlenie ale aj o Vas osobny nazor, ci je lepsie ockovat oddelene...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Náš očkovací kalendár je postavený na princípe 2+1, teda v základnom očkovaní máme tri dávky vakcíny infanrix hexa aj vakcíny proti pneumokokom / prevenar alebo synflorix/. Môj osobný názor sa nijako nelíši od môjho medicínskeho názoru. Vzhľadom na klinické skúšky, možnosti imunitného systému dieťaťa reagovať na podanie antigénov obsiahnutých vo vakcínach je dokázané, že podanie oboch vakcín v jeden deň je možné, vhodné a je aj v súlade s SPC jednotlivých vakcín. Je to aj v súlade so stanovenými preventívnymi prehliadkami v prvom roku života dieťatka. Toto sú základné princípy, ktoré sú správne a je odporučené ich dodržiavať. Ku každému dieťatku však pristupujeme individuálne, aspon ja to vo svojej praxi tak robím, záleží aj na názore a želaní rodičov, ak si prajú oddelené podávanie vakcín, vychádzam im v ústrety, niekedy sa pre takéto podanie vakcín rozhodnem aj sama. V žiadnom prípade však nepovažujem oddelené očkovanie za lepšie, správnejšie, šetrnejšie. Podanie vakcín v jeden deň nezaťažuje dieťatko viac ako podanie dvoch vakcín v odstupe.

  • 3.Očkovanie proti tetanu atd.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prepáčte, ešte ma napadlo, ak to u nás nepôjde skôr ako v máji, či je možné, aby lekár mi dal očkovacie látky a ja som nechala syna zaočkovať vo Švajčiarsku, kde momentálne žijeme.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, nie je to možné, očkovacie látky sú bilogické látky a nie je možná neodborná manipulácia s nimi, teda prevážanie na veľkú vzdialenosť. Myslím, že švajčiarsky lekár by to ani nezaočkoval. ja napríklad by som očkovaciu látku z neznámeho zdroja nepodala. Infanrix hexa, ktorým sa očkuje je dostupný aj vo Švajčiarsku.

  • povinné očkovanie u 3 mesačných dojčiat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa bližšie informovať na povinné očkovanie u 3 mesačných dojčiat.
    Aké očkovanie sa vykonáva v tom to období?

    Ďakujem. Ščasná

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkuje sa proti tetanu, záškrtu, čiernemu kašľu, hemofilovej invazívnej infekcii, detskej obrne a žltačke typu B - očkovacia látka Infanrix hexa. Očkuje sa proti invazuívnej pneumokokovej infekcii, proti desiatim / Synflorix, plne hradený poisťovňou/ alebo trinástim / Prevenar 13, s doplatkom rodičova/ sérotypom baktérie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: