Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vakcina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani Doktorka.Chcem sa Vas opitat ci neviete kedy budu dostupne vakciny???neviem presny nazov.Mala ma v aprili 6rocky a treba ju zaockovat volala som mojej pediatricke uz druhy mesiac vakciny niet na predpis.jedine ze si ju zaplatim, ale to je v tom ze si to nemozem dovolit.mame vseobecnu poistovnu.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem o výpadku nejakých poisťovňou preplácaných vakcín na povinné očkovanie. Môže sa jednať o dočasný výpadok vo Vašom okrese alebo len vo Vašej lekárni. Očkovanie v tomto veku je možné trošku oddialiť, doporučujem stále sa informovať, či už vakcína je. Ak by to bol problém celého okresu alebo kraja, iste sa bude komplexne riešiť.

Podobné otázky

  • Skladovanie vakcin

    , Autor: Simona007

    Dobry den.prosim vas potrebujem poradit.mala som ist so synom na prve povinne ockovanie.doktor mi predpisal recept s tym ze som si to mala vyzdvihnut a uschovat doma v chladnicke.to som tie vakciny tam mala mat nejaky mesiac.tak som si povedala ze si ich vyzdvihnem tesne pred ockovanim.medzitym bol syn chory tak sme tam isli na vysetrenie a pytali sa na tie vakciny.pohorseni ze som ich nevybrala.nevedela som ze to treba do siedmych dni vybrat.podpisala som papier s tym ze akceptujem ze mi za to moze prist pokuta.ok.dnes som vakciny vybrala no do chladnicky sa mi ich podarilo dat az po troch hodinach.myslite ze budu v poriadku alebo ako mam dalej postupvat?co sa s nimi moze stat ked som ich nedala hned do chladu?som z toho dost v strese nakolko je to uz druhy problem s vakcinami.vopred dakujem za odpoved a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento prístup zo strany vášho lekára je úplne nesprávny! a nekaceptovateľný! hlavne ak sa jedná o povinné očkovanie. Lekár si má vakcíny do ambulancie zabezpečiť sám, preplatí ich potom vypísaním receptu!!!!!!!!!!§V žiadnom prípade si rodič vakcíny nevyberá a neuskladňuje ich doma!!!!!!!!!!!!!! Povedzte, že žiadne vakcíny nevyberiete, nebudete ich doma uskladňovať a ak s tým lekár nebude súhlasiť, tak mu oznámte, že jeho konanie ohlásite na regionálny úrad verejného zdravotníctva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Odstup od ockovania

    , Autor:

    Dobry den pani doktorka. Chcem sa opytat nas syn mal posunute ockovanie( silny reflux, kyselina maly stale plakal a nespal nam dobre) prvu davku sm dostali v 7 mesiaci presne 10.10. hexavakcina a synflorix druhu davku sme absolvovali s 2 mesacnym odstupov 19.12 co je v poriadku. Po novom roku sme presli novej doktorke a ona nas objednala na 3 davku vakciny uz 15.4. co je odstup od 2.a3. davky ockovania len 4 mesiace , vsade trvdia ze odsup je 6 mesiacov. Prosim nie ke to skoro? Bojim sa aby to nebolo moc skoro a neviem ci mam ziadat doktorku aby to dala az o tych 6 mesiacov. dakujem velmi pekne z odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tretie očkovanie by malo byť najskôr 19.6,. teda naozaj s najmenej 6 mesačným odstupom od druhého.
    Myslím však, že pani doktorka to veľmi dobre vie a v apríli bude mať váš syn 15 mesiacov a tam ne preventívna prehliadka a očkovanie prti osýpkam, mumpsu a ružienke. tak pravdepodobne toto očkovanie vás čaká. Je to v poriadku, keď jedno očkovanie je zmeškané, tak aspom druhénech je načas! V júni sa doočkuje zmeškané očkovanie.

  • Hexavakcína

    , Autor: jadams

    Dobrý den,
    zajímalo by mě. kdy začne naplno účinkovat očkování hexavakcínou. Po kolikáté dávce?
    Syn má 3 měsíce, před 10 dny dostal 1. dávku.
    Děkuji.
    NJ

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ochrana proti ochoraniam obsiahnutým vo vakcíne začína po podaní druhej dávky medzi prvým a druhým mesiacom od podania druhej dávky.

  • ockovanie dvoma Infanrix hexa a prevenar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka, preco prosim po novom sa ockuje naraz infarix hexa spolu s prevenarom, pred priblizne dvoma-troma rokmi sa ockovali tieto dve vakciny zvlast? poprosim Vas o oficialne lekarske vysvetlenie ale aj o Vas osobny nazor, ci je lepsie ockovat oddelene...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Náš očkovací kalendár je postavený na princípe 2+1, teda v základnom očkovaní máme tri dávky vakcíny infanrix hexa aj vakcíny proti pneumokokom / prevenar alebo synflorix/. Môj osobný názor sa nijako nelíši od môjho medicínskeho názoru. Vzhľadom na klinické skúšky, možnosti imunitného systému dieťaťa reagovať na podanie antigénov obsiahnutých vo vakcínach je dokázané, že podanie oboch vakcín v jeden deň je možné, vhodné a je aj v súlade s SPC jednotlivých vakcín. Je to aj v súlade so stanovenými preventívnymi prehliadkami v prvom roku života dieťatka. Toto sú základné princípy, ktoré sú správne a je odporučené ich dodržiavať. Ku každému dieťatku však pristupujeme individuálne, aspon ja to vo svojej praxi tak robím, záleží aj na názore a želaní rodičov, ak si prajú oddelené podávanie vakcín, vychádzam im v ústrety, niekedy sa pre takéto podanie vakcín rozhodnem aj sama. V žiadnom prípade však nepovažujem oddelené očkovanie za lepšie, správnejšie, šetrnejšie. Podanie vakcín v jeden deň nezaťažuje dieťatko viac ako podanie dvoch vakcín v odstupe.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani Doktorka,
    moja dcérka sa narodila 11.11.2007, bola očkovaná povinnými vakcínami plus proti pneumokokom (posl. povinné očkovanie tušimm že v 15 - 18. mesiacoch) V treťom roku života sme očkovaní neboli (upravoval sa očkovací kalendár) teraz bude mať 11.11.2012 päť rokov a už teraz v auguste 2012 máme ísť na povinné očkovanie. Všade na nete som čitala, že sa má očkovať až v 6. roku života. Prosím Vás o odpoveď, keby by mala byť moja dcérka zaočkovaná. Ďakujem Terka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy máme aj my / pdiatri/ probém určiť čo je piaty a čo je šiesty rok života. Očkovanie je dané v piatich rokoch života. Tento celý rok je pokadaný za rok, kedy má päť rokov, takže očkovanie v auguste je možné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: