Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovací kalendár

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dcéra sa narodila 16.3.2006. Bola očkovaná vakcínou PENTA....... 13.6.2006, 25.7.2006 a 12.12.2006. Teraz mala dva roky a pani doktorka nás chce znovu očkovať. Je tento očkovací kalendár správny, nie je to skoro? Ak áno, aké to môže mať následky? Bude očkovanie účinné? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie bude určite účinné a tento postup pri dodržaní očkovacieho kalendára je správny.

Podobné otázky

  • ockovanie dvoma Infanrix hexa a prevenar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka, preco prosim po novom sa ockuje naraz infarix hexa spolu s prevenarom, pred priblizne dvoma-troma rokmi sa ockovali tieto dve vakciny zvlast? poprosim Vas o oficialne lekarske vysvetlenie ale aj o Vas osobny nazor, ci je lepsie ockovat oddelene...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Náš očkovací kalendár je postavený na princípe 2+1, teda v základnom očkovaní máme tri dávky vakcíny infanrix hexa aj vakcíny proti pneumokokom / prevenar alebo synflorix/. Môj osobný názor sa nijako nelíši od môjho medicínskeho názoru. Vzhľadom na klinické skúšky, možnosti imunitného systému dieťaťa reagovať na podanie antigénov obsiahnutých vo vakcínach je dokázané, že podanie oboch vakcín v jeden deň je možné, vhodné a je aj v súlade s SPC jednotlivých vakcín. Je to aj v súlade so stanovenými preventívnymi prehliadkami v prvom roku života dieťatka. Toto sú základné princípy, ktoré sú správne a je odporučené ich dodržiavať. Ku každému dieťatku však pristupujeme individuálne, aspon ja to vo svojej praxi tak robím, záleží aj na názore a želaní rodičov, ak si prajú oddelené podávanie vakcín, vychádzam im v ústrety, niekedy sa pre takéto podanie vakcín rozhodnem aj sama. V žiadnom prípade však nepovažujem oddelené očkovanie za lepšie, správnejšie, šetrnejšie. Podanie vakcín v jeden deň nezaťažuje dieťatko viac ako podanie dvoch vakcín v odstupe.

  • Interval medzi očkovaním

    , Autor: henyh

    Dobrý deň pani doktorka. Chcem Vás poprosiť o Váš názor na interval medzi očkovaním. Dcéra bola zaočkovaná 1.dávkou prevenaru v 9. týždni. 2.dávku máme naplánovanú na jej 15.týždeň. Na internete som však našla očkovací kalendár podľa ktorého sa 1. dávka dáva v 3.-4. mesiaci a 2. dávka až v 5.-6.mesiaci. Nie je očkovanie dcéry predčasné? Nemôže to mať skôr negatívne účinky? Pri prvej dávke mala iba trochu zvýšenú teplotu na 37,7. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to úplne správny postup. Vzhľaom na to, že už neočkujeme proti tbc, môžeme začať očkovanie už v deviatom týždni a o šesť týždňov pokračujeme. Nemá to žiadne negatívne dôsledky pre dieťa. Práve naopak, čím skôr je proti ochoreniam / hlavne čiernemu kašľu a pnumokokom / chránené, tým lepšie pre dieťatko.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani Doktorka,
    moja dcérka sa narodila 11.11.2007, bola očkovaná povinnými vakcínami plus proti pneumokokom (posl. povinné očkovanie tušimm že v 15 - 18. mesiacoch) V treťom roku života sme očkovaní neboli (upravoval sa očkovací kalendár) teraz bude mať 11.11.2012 päť rokov a už teraz v auguste 2012 máme ísť na povinné očkovanie. Všade na nete som čitala, že sa má očkovať až v 6. roku života. Prosím Vás o odpoveď, keby by mala byť moja dcérka zaočkovaná. Ďakujem Terka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy máme aj my / pdiatri/ probém určiť čo je piaty a čo je šiesty rok života. Očkovanie je dané v piatich rokoch života. Tento celý rok je pokadaný za rok, kedy má päť rokov, takže očkovanie v auguste je možné.

  • ockovanie v anglicku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    Chcela by som sa poradit o ockovani , my zijeme v anglicku a tu sa mi aj narodila moja dcera.
    Tu sa ockuje od 2mesiaca zivota ale mne sa to zda vela vsetko ockovanie a hlavne ze u nas na sk sa ockuje ovela neskor a hlavne 3tia davka kombinovanej vakciny
    .Chcela by som sa opytat ci je to bezpecne alebo ci by som mala svojej dcedre naplanovat ockovanie inac kedze tu je to mozne a ak inac ako asi by to bolo najlepsie? Dcera mala uz prvu davku konbinovanej vakciny a druhu bude mat buduci tyzden . Pridavam aj ockovaci kalendar z Anglicka.
    Dakujem velmi pekne !
    Maria
    2 months:

    Diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough), polio and Haemophilus influenzae type b (Hib, a bacterial infection that can cause severe pneumonia or meningitis in young children) given as a 5-in-1 single jab known as DTaP/IPV/Hib
    Pneumococcal infection

    3 months:

    5-in-1, second dose (DTaP/IPV/Hib)
    Meningitis C

    4 months:

    5-in-1, third dose (DTaP/IPV/Hib)
    Pneumococcal infection, second dose
    Meningitis C, second dose

    Between 12 and 13 months:

    Meningitis C, third dose
    Hib, fourth dose (Hib/MenC given as a single jab)
    MMR (measles, mumps and rubella), given as a single jab
    Pneumococcal infection, third dose

    3 years and 4 months, or soon after:

    MMR second jab
    Diphtheria, tetanus, pertussis and polio (DtaP/IPV), given as a 4-in-1 pre-school booster

    Around 12-13 years:

    Cervical cancer (HPV) vaccine, which protects against cervical cancer (girls only): three jabs given within six months

    Around 13-18 years:

    Diphtheria, tetanus and polio booster (Td/IPV), given as a single jab

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každá krajina má svoj očkovací kalendár, Závisí od výskytu jednotlivých ochorení, zvyklostí, ako sa stanovilo očkovanie a samozrejme aj od finacií na očkovanie určených. Anglický model je iný ako náš ale overený a kvlaitný. Vôbec nemajte obavy z rozšírenia očkovania Detský organizmus je pripravený na prijatie oveľa väčšieho množstva antigénov, než sú obsiahnuté vo vakcínach. Ak ste rozhodnutí žiť v Anglicku, najlepšie je očkovať sa podľa ich kalendára. OčKOVANIE AJ TOUTO SCHéMOU JE BEZPEčNé.

  • Info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    kedze sa o chvilu stanem prvykrat mamou a dieta sa narodi v zahranici...zaujima ma ako je to s povinnym ockovanim deti na slovensku.Kedy a na co konkretne musi byt dieta zaockovane?Pytam sa vzhladom nato, ze po narodeni pridem s dietatom na Slovensko a tieto ockovania chcem podstupit.

    Dakujem
    Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Náš očkovací kalendár začína očkovaním proti tuberkul=oze, ktoré sa prevádza ešte v pôrodnici. Asi tri mesiace po očkovaní tbc, pri zhojenom mieste vpichu sa pokračuje očkovaním proti invazívnym pneumokokovým infekciám / očkovacia látka Synflorix proti 10tim druhom mikróba a plne hradená poisťovňou alebo Prevenar proti trinástim druho mikróba, dopláca sa na každú dávku 12,7 eur, očkuje sa do roka 3x/ a proti šiestim chorobám: čierny kašeľ, detská obrna, tetanus, záškrt, žltačka typu B a invazívna hemofilová infekcia. Tieto očkovania / proti pneumokokom a uvedeným šiestim chorobá očkovaným vakícno Infanrix Hexa/ sa opakujú po šiestich týždňoch a potom ešte raz po šiestich mesiacoch. V čase medzi 15. a 18. mesiacom sa očkuje proti mumpsu, osýpkam ružienke. Tým je základné očkovanie ukončené.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: