Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,234 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 


  • l

    , Autor: odbornik2

    dobry den,
    prosim o radu pri ockovani v suvislosti s vycestovanim do armenska
    moja 19 rocna dcera ide koncom jula na medzinarodnu letnu skolu do armenska.
    zatial je zaockovana dvoma ockovaniami proti zltacke A+B, tretiu davku absolvuje v decembri
    chcem sa spytat na ockovanie proti difterii, ktore je odporucane pri vycestovani do tejto krajiny
    (podla zaznamov,dcera bola ockovana v rokoch 1992,1993,1995,1998)
    dakujem za odpoved
    olga

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bola očkovaná v roku 2005 pravdepodobne proti tetanu, kedy v tejto očkovacej látke bola už obsiahnutá aj zložka proti diftérii, teda záškrtu. Takže preverte si , či bola a ako bola očkovaná a ak bola podľa očkovacieho kalendára, tak by mal byť proti záškrtu chránená. Je dôležité to preveriť u lekára. Očkovacia látka sa vola IMOVAX d.t.

Podobné otázky

  • Vycestovanie

    , Autor: Dadika

    Dobry den pani doktorka, moja dcera bude mat 28.3.2019 poslednu (3.) davku ockovacej davky "hexa vakciny”, chcela by som sa opytat kolko dni/tyzdnov je mozne po ockovani vycestovat na dovolenku (Destinacia Abu Dhabi). Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie prichádza zväčša 24 hodín po očkovaní a trvá 48 až 72 hodín. Ak nechcete cestou alebo na dovolenke riešiť reakciu na očkovanie, odporúčam vycestovať až po uplynutí tejto doby

  • Slabá. Menštruácia

    , Autor: Kristína

    Dobrí deň chcela by som sa opýtať užívam antikoncepciu v nedeľu som užila poslednú tabletku a v piatok som užila tabletku z nového balenia dnes je utorok a stále mám menštruáciou čo mám robiť je to bežné.

  • brušný týfus

    , Autor: odbornik2

    Prajem dobrý deň, o zopár dní odchádzam na 5 týždňov do JV Ázii a nie som/nebudem/ zaočkovaný proti Brušnému týfusu( nedostupná vakcína v SR). Podstupujem priveľké riziko? Na čo si dať najväčší pozor?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Týfus je nebezpečné ochorenie, ktoré môže skončiť aj smrťou. Pokial viem vakcína u nás bola dostupná, sama som ju opakovane podávala. Obráťte sa na www.inocem.sk tam vám určite kompetentne poradia.

  • Dovolenkovať v Choráatsku? (osýpky)

    , Autor: evitak

    Pani doktorka prosím Vás o radu. Moja dcéra má 7mesiacov a 2 týždne. Nebola ešte očkovaná povinnými očkovaniami, iba po narodení proti TBC a keďže toto ešte nemá na ruke úplne zahojené naša pediatrička preto odkladá všetky ostatné povinné očkovania naďalej. V auguste plánujeme ísť na dovolenku do Chorvátska ale obávam sa vycestovať, keďže v novinách bola informácia o osýpkovej epidémii v Európe. Ako sa toto ochorenie šíri? Dotykom, kýchnutím, kašľom čí vzduchom? Cestovať budeme vlastným autom, prebaľovať ju budem v aute (nie na pumpách atď), bývať budeme vo vlastnom apartmáne nie v hoteloch kde je veľa turistov (možno aj bacilonosičov). Myslíte, že ju môžem takto ochrániť? alebo radšej nevycestovať. Navyše ma vlastná rodina prehovára aby som to nepreháňala a že jej nič nehrozí keď tieto info neboli nejak viac medializované napr. televízii. Nechcem vyzerať ako histerická matka ale v záujme zdravia môjho dieťaťa tak kľudne vyzerať budem a dovolenku zruším ak je situácia vážna. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem. PS:naša pediatrička mi odsúhlasila vycestovať bez povinných očkovaní ale to ešte nevedela o tejto osýpkovej epidémii. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Osýpky sa v Európe vyskytujú, o epidémii viem len na Ukrajine t.č.
    Aj keby bola očkovaná, proti osýpkam sa očkuje až po pätnástom mesiaci. Takže v totmo veku by očkovaná aj tak ešte nebola. Nie je to problém, protilátky proti osýpkam by mala mať od vás, pretrvávajú do roka.
    Je skôr teraz ohrozená iným,i infekciami. Hlavne čiernym kašľom a infekciou spôsobenou baktériou straptococcus pneumonia.
    Pre dieťa nemá dovolenka a pobyt pri mori zo zdravotného hľadiska žiaden prínos. Väčšina detí to celkom dobre zvládne. Môj osobný názor je, že dieťa má byť do jednho roka doma. Cestovanie s tak malým dieťatkom je vždy riziko.

  • Dovolenka bez MMR

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Pani doktorka mám na vás otázku... O 3 týždne ideme do Talianska na dovolenku autom. Syn bude mať o dva týdne 10mesiacov. Dnes písali v novinach o rozšírených osýpkach vo Fr.,Bulh.,Chorv., aj Taliansku. Budem velmi riskovať zdravie syna? Alebo je možné ho dať zaočkovať už teraz proti osýpkam alebo je to možné až v 15mes.? Je to vážne ochorenie? Spolieham sa na to, že keby sa syn aj náhodou ochorel vieme byť za 8 h na Slovensku. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Váš syn je ešte pravdepdobne chránený protilátkami získanými od vás počas tehotenstva, pretože vy ste buď osýpky pekonali, ale skôr ste proti nim očkovaná a to doposiaľ chránilo aj vášho syna.
    Ochorenie sa v týchto krajinách vyskytuje práve preto, že sú tam veľké skupiny ľudí, ktorí nenechajú svoje deti očkovať. Ochorenie nie je ľahké ochorenie, je spojené vždy s horúčkou, tiež kašľom, nádchou, zapálenými očkami. Pomerne časté sú komplikácie hlavne zápal priedušiek a zápal pľúc. Sú popisované / aj v týchto rokoch v Európe/ priebehy ochorenia so smrteľným zakončením. Očkovanie do jedného roka nie je možné, práve preto, že pravdepodobne ešte pretrvávajúce protilátky od vás, by blokovali tvorbu protilátok po očkovaní.
    Teraz presne riziko osýpok v Taliansku neviem percentuálne odhadnúť. Skúste sa ešte informovať u vás na regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Podľa loklaity, kam sa chystáte by vám mohli vedieť povedať, či je tam veľké riziko pre ochorenie osýpkami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: