Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dovolenka bez MMR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pani doktorka mám na vás otázku... O 3 týždne ideme do Talianska na dovolenku autom. Syn bude mať o dva týdne 10mesiacov. Dnes písali v novinach o rozšírených osýpkach vo Fr.,Bulh.,Chorv., aj Taliansku. Budem velmi riskovať zdravie syna? Alebo je možné ho dať zaočkovať už teraz proti osýpkam alebo je to možné až v 15mes.? Je to vážne ochorenie? Spolieham sa na to, že keby sa syn aj náhodou ochorel vieme byť za 8 h na Slovensku. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Váš syn je ešte pravdepdobne chránený protilátkami získanými od vás počas tehotenstva, pretože vy ste buď osýpky pekonali, ale skôr ste proti nim očkovaná a to doposiaľ chránilo aj vášho syna.
    Ochorenie sa v týchto krajinách vyskytuje práve preto, že sú tam veľké skupiny ľudí, ktorí nenechajú svoje deti očkovať. Ochorenie nie je ľahké ochorenie, je spojené vždy s horúčkou, tiež kašľom, nádchou, zapálenými očkami. Pomerne časté sú komplikácie hlavne zápal priedušiek a zápal pľúc. Sú popisované / aj v týchto rokoch v Európe/ priebehy ochorenia so smrteľným zakončením. Očkovanie do jedného roka nie je možné, práve preto, že pravdepodobne ešte pretrvávajúce protilátky od vás, by blokovali tvorbu protilátok po očkovaní.
    Teraz presne riziko osýpok v Taliansku neviem percentuálne odhadnúť. Skúste sa ešte informovať u vás na regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Podľa loklaity, kam sa chystáte by vám mohli vedieť povedať, či je tam veľké riziko pre ochorenie osýpkami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: