Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den

    Chcela by som sa informovat o ockovani do zahranicia.Chcem vycestovat do juznej Ameriky -Venezuela,Brazilia,Bolivia,Chile a Paraguaj.Do venezueli je povinne ockovanie Brusny tyfus do Brazilie Hepatitidu A a B, Zlta zimnica...Japonka encefalitida,salmonela ..Ak sa necham tymto vsetkym naockovat postupom casu po 3ch davkach nemoze mi to po 15-20 rokoch ublizit?/zlihanie obliciek???nieco..Velmi a toho to bojim,ale pokial nebudem mat ockovanie a je povinne pri vstupe do krajiny ,tak ma mozu spat deportovat a do krajiny sa ani nedostanem!tak by som videla len letisko!Mohli by ste mi prosim Vas dat nejaku radu,odpoved??Dakujem velmi pekne

    jana_miskarova@post.sk

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie do rôznych krajín je rôzne, aj podľa toho, kde sa v tej ktorej krajine budete pohybovať a odkial prichádzate / platí to hlavne pre žltú zimnicu, ak prichádzate z krajiny, kde sa vyskytuje, musíte byť očkovaná.
    neviem o žiadnom očkovaní, ktoré by malo následky za 15 - 20 rokov, viem však určite, že infekčné ochorenia, ktoré môžete v exotických krajinách získať zabíjajú.
    Ak hodne cestujete, odporúčam nechať sa zaočkovať proti žltačke typu A a B v každom prípade. Ostatné očkovania do konkrétnej krajiny najlepšie vyriešite na www.inocem.sk

Podobné otázky

  • Vycestovanie

    , Autor: dadika

    Dobry den pani doktorka, moja dcera bude mat 28.3.2019 poslednu (3.) davku ockovacej davky "hexa vakciny”, chcela by som sa opytat kolko dni/tyzdnov je mozne po ockovani vycestovat na dovolenku (Destinacia Abu Dhabi). Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie prichádza zväčša 24 hodín po očkovaní a trvá 48 až 72 hodín. Ak nechcete cestou alebo na dovolenke riešiť reakciu na očkovanie, odporúčam vycestovať až po uplynutí tejto doby

  • Dovolenka bez MMR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pani doktorka mám na vás otázku... O 3 týždne ideme do Talianska na dovolenku autom. Syn bude mať o dva týdne 10mesiacov. Dnes písali v novinach o rozšírených osýpkach vo Fr.,Bulh.,Chorv., aj Taliansku. Budem velmi riskovať zdravie syna? Alebo je možné ho dať zaočkovať už teraz proti osýpkam alebo je to možné až v 15mes.? Je to vážne ochorenie? Spolieham sa na to, že keby sa syn aj náhodou ochorel vieme byť za 8 h na Slovensku. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Váš syn je ešte pravdepdobne chránený protilátkami získanými od vás počas tehotenstva, pretože vy ste buď osýpky pekonali, ale skôr ste proti nim očkovaná a to doposiaľ chránilo aj vášho syna.
    Ochorenie sa v týchto krajinách vyskytuje práve preto, že sú tam veľké skupiny ľudí, ktorí nenechajú svoje deti očkovať. Ochorenie nie je ľahké ochorenie, je spojené vždy s horúčkou, tiež kašľom, nádchou, zapálenými očkami. Pomerne časté sú komplikácie hlavne zápal priedušiek a zápal pľúc. Sú popisované / aj v týchto rokoch v Európe/ priebehy ochorenia so smrteľným zakončením. Očkovanie do jedného roka nie je možné, práve preto, že pravdepodobne ešte pretrvávajúce protilátky od vás, by blokovali tvorbu protilátok po očkovaní.
    Teraz presne riziko osýpok v Taliansku neviem percentuálne odhadnúť. Skúste sa ešte informovať u vás na regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Podľa loklaity, kam sa chystáte by vám mohli vedieť povedať, či je tam veľké riziko pre ochorenie osýpkami.

  • cestovanie bez očkovania mmr

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pani doktorka chcela by som poznať Váš názor. Máme ísť na dovolenku do Grécka autom. Mladší syn má 15 mesiacov ale nemá ešte očkovanie mmr. V čase, keď mal byť očkovaný ochorel a užíval Atb. Lekár nám neodporúča očkovať aspoň 3 týždne po chorobe (11 dní vysoké teploty). Takže očkovanie nestihneme. Lekár nám povedal, že očkovať budeme po dovolenke. No ja mám chrobáka v hlave, či je to bezpečné ísť na dovolenku bez očkovania mmr. Vyjadril sa, že hypotetické riziko nákazy je aj tu, lebo aj sem prichádzajú turisti...Myslím, že Grécko je čistá krajina. Je možné si niekde preveriť, či sa tam momentálne vyskytujú osýpky? Myslíte si, že je vhodné vycestovať aj bez tohto očkovania? Ešte sa chcem spýtať, či 12 mesačné dieťa je chránené pred osýpkami aj keď nie je očkované?(imunita od matky)Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    12 mesačné dieťa už nemôžem povedať, že je určite chránené, práve ochranná imunita materských protilátok klesá. V Gréckiu síce neboli hlásené epidémie osýpok / nemám túto vedomosť a dosť sa v tejto oblasti pohybujem/ ale pravdou je, že osýpky sa v Európe vyskytujú / Bulharsko,k francúzsko/ a neviete, koho na letisku či pri mori stretnete. Ako povedal váš lekár, riziko tu je, ale nie je veľmi veľké.

  • chorvatsko

    , Autor: patka12391

    dobry den v lete ideme so synmi na dovolenku do chorvatska jeden ma 2roky a 4 mesiace a druhy ma 7 mesiacov a chcem sa opytat proti comu ich mam dat ockovat aby som sa nemusela bat o ich zdravie.za odpoved vam velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do chorvátska odporúčam očkovanie proti žltačke typu A, ale očkuje sa až po dovŕšení jedného roka, takže mladšieho synka asi ešte očkovať nestihnete. Pre toho by bolo dobré, keby ste boli bývali na cestovanie mysleli už skôr a nechali ho zaočkovať proti rotavírusovej hnačke, pri prebaľovaní na letisku či odpočívadlách je zvýšená možnosť dostať toto ochorenie, hlavne u malých detí. Ak sta tak neurobili, už je neskoro vo veku 7 mesiacov. Ak je zaočkovaný, aj vo veci cestovania a dovolenky ste urobili veľmi dobre. V každom veku je vhodné zvažovať aj očkovanie proti meningitide, ktoré je u nás dostupné.

  • zlta zimnica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Poradili by ste mi prosim od akeho veku babatka ockujete zltu zimnicu? Potrebujeme vycestovat za manzelom do Brazilie. Toto ockovanie sa tam vyzaduje. Ake ine este odporucate? dakujem
    Pekny den
    K

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovať je možné od šiestich mesiacov veku, očkuje sa v špeciálnych centrách, účinnosť je od desiateho dňa po očkovaní, očkovanie je platné desať rokov. Do Brazílie sa odporúča očkovanie proti žltačke typu A / môže sa očkovať od jedného roka/ a žltačke typu B / to je u nás v rámci povinného, plošného očkovania od troch mesiacov, tri dávky, posledná okolo 11.mesiaca v závislosti na tom, kedy očkovanie začalo. Ochrana začína asi dva mesiace po druhej dávke. Do brazílie sa odporúča aj očkovanie proti brušnému týfusus, možné je očkovať po druhom roku veku života, očkuje sa jednou dávkou,ochrana nastupuje o 14 dní po očkovaní a trvá tri roky. odporučené je aj očkovanie proti cholere a cestovateľských hnačkám. Očkovacia látka je určená pre deti od dvoch rokov, očkuje sa prehltnutím vakcíny / nie vpichom / v závislosti od veku sú potrebné dve až tri dávky, opakujú sa o šesť mesiacov až dva roky. Do Brazílie sa odporúča aj preventívne užívanie antimalarík v závislosti od miesta pobytu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: