Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • cestovanie bez očkovania mmr

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pani doktorka chcela by som poznať Váš názor. Máme ísť na dovolenku do Grécka autom. Mladší syn má 15 mesiacov ale nemá ešte očkovanie mmr. V čase, keď mal byť očkovaný ochorel a užíval Atb. Lekár nám neodporúča očkovať aspoň 3 týždne po chorobe (11 dní vysoké teploty). Takže očkovanie nestihneme. Lekár nám povedal, že očkovať budeme po dovolenke. No ja mám chrobáka v hlave, či je to bezpečné ísť na dovolenku bez očkovania mmr. Vyjadril sa, že hypotetické riziko nákazy je aj tu, lebo aj sem prichádzajú turisti...Myslím, že Grécko je čistá krajina. Je možné si niekde preveriť, či sa tam momentálne vyskytujú osýpky? Myslíte si, že je vhodné vycestovať aj bez tohto očkovania? Ešte sa chcem spýtať, či 12 mesačné dieťa je chránené pred osýpkami aj keď nie je očkované?(imunita od matky)Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    12 mesačné dieťa už nemôžem povedať, že je určite chránené, práve ochranná imunita materských protilátok klesá. V Gréckiu síce neboli hlásené epidémie osýpok / nemám túto vedomosť a dosť sa v tejto oblasti pohybujem/ ale pravdou je, že osýpky sa v Európe vyskytujú / Bulharsko,k francúzsko/ a neviete, koho na letisku či pri mori stretnete. Ako povedal váš lekár, riziko tu je, ale nie je veľmi veľké.

Podobné otázky

  • cestovanie bez očkovania mmr 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem Vám za skorú odpoveď. Takže ak to správne chápem, riziko cestovať s dieťaťom bez mmr očkovania, by bolo aj keby ideme napríklad do Talianska alebo Chorvátska - lebo aj tu človek prichádza do styku s turistami. Čo sa stáva aj u nás na Slovensku. Ešte by som sa chcela opýtať, nakoľko syna - 15 mesačného kojím, či kojenie mu nezabezpečuje ochranu pred osýpkami. Ďakujem a prajem Vám veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojenie nezabezpečuje ochranu pred osýpkami ale v každom prípade je veľkou podporou imunitného systému. Podporu proti osýpkami do pol roka predstavovali protilátky získané od vás ešte v brušku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: