Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie proti rotavírusom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Chcela by som sa spýtať, či môžem aj ja dať svojho syna ešte zaočkovať proti rotavírusom, pretože ako bábatko som ho nedala a teraz má 14 mesiacov a rotavírusové hnačky.
    Keď sa uzdraví, nerada by som bola, ak by sa mu to ešte niekedy malo zopakovať. Ďakujem pekne za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti rotavírusom musí byť ukončené do šiesteho mesiaca veku dieťaťa.

Podobné otázky

  • Ockovanie po 6. Mesiaci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat na Vas nazor na ockovanie mojho babatka proti rotavirusom ked uz ma 6,5 mesiaca. Citala som, ze by sa malo ockovat do 6.mesiaca. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti rotavirusom je možné len do ukončeného šiesteho mesiaca. takže v tomto veku už očkovanie vášho dieťatka nie je možné!

  • ockovanie pre starsie dieta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa spytat na ockovanie proti rotavirusom, ci je nejaka vakcina urcena aj pre starsie dete ako 6m. ja mam 2,5 rocnu dcerku, ktora ma o tyzden nastupit do skolky, preto by som uvitala moznost dat sa zaockovat proti rotavirusom. ak je nejaka vakcina urcena aj pre takto stare deti, prosim napiste mi nazov.
    dalej by ma zaujmala aj moznost zaockovat dcerku proti ovcim kiahnam. je to mozne? a akou vakcinou. velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Proti rotavírusom už v tomto veku nie je možné očkovať. Možno vás upokojí to, že u starších detí prebieha toto ochorenie menej búrlivo, nie je také nebezpečenstvo dehydratácie a následnej nutnosti hospitalizácie. Škoda, že ste dieťatko nenechali zaočkovať v dojčenskom veku.
    Proti ovčím kiahňam je možné očkovať vakcínou varilrix. očkuje sa dvoma dávkami v odstupe 6týždňov až 6 mesiacov, očkovacia látka, jedna dávka stojí cca 47 euro.

  • Rotavírus + povinné očkovanie v 3 mesiacoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, náš synček má teraz 2 mesiace, o mesiac ideme na povinné očkovanie do oboch stehienok a plus by sme ho chceli dať v ten istý deň zaočkovať aj proti rotavírusom. Môžu sa tieto dve očkovanie urobiť spolu? Nie je toho na 3 mesačné (plne dojčené) dieťatko veľa, teda, či sa s tým jeho organizmus vyrovná...nemali by sme očkovanie proti rotavírusom odložiť napríklad o mesiac? Dakujem za odpoveď. Dominika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa je schopné prijať a adekvátne ragovať tvorobou protilátok na podanei oveľa viacerých antigénov, ako sa nachádzajú v týchto troch očkovacích látkach. U zdravých detí bežne očkujeme týmto spôsobom a nemali sme žiadne nežiadúce účinky.
    Ak si rodičia prajú alebo ak sa jedná o dieťa s nejakým zdravotným hendikepom, očkujem aj oddelene. Z imunologického hľadiska však na to nie je dôvod a nie je dôvod ani na obavy pred týmto spôsobom očkovania.

  • očkovať, či neočkovať

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Pani doktorka nám odporučila očkovanie proti rotavírusom, chcela by som sa spýtať či dať alebo nedať dieťa zaočkovať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To závisí len a len od vás. očkuje sa nie vpichom, ale dieťatko očkovaciu látku dostane do pusinky, prehltne ju. Vedľajšie účinky som za štyri roky, čo touto očkovacou látkou očkujem nepozorovala, isté je, že očkovanie chráni proti závažnému ochoreniu spôsobenému rotavírusmi.

  • Kedy očkovať?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Zaujímalo by ma, ako je to vlastne s termínom očkovania proti rotavírusom. Vo Vašich odpovediach ako aj v iných zdrojoch som sa dočítala, že prvá dávka očkovania proti rotavírusom (u nás to bude vakcína Rotarix) sa má podať 12 týždňov po očkovaní proti TBC. Nás ale detská lekárka objednala na prvú vakcínu Rotarixu budúci týždeň, ale malá bude ešte len 9 týždňov od očkovania proti TBC. Pretože podľa pediatričky sa vraj druhá dávka Rotarixu musí podať s ďalším povinným očkovaním. Z toho vyplynulo, že druhé povinné očkovanie spolu s druhou dávkou Rotarixu sa bude robiť v 13. týždni od očkovania proti TBC. Preto sa chcem spýtať, či nie je na podanie prvej dávky Rotarixu v 9. týždni po očkovaní po TBC skoro, keď sa všade píše o očkovaní proti rotavírusom až 12 týždňov po TBC?
    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti rotavirusom je možné realizovať od šiesteho týždňa veku. Vzhľadom na to, že u nás očkujeme tuberkulozu po pôrode, odporúčam ďalšieočkovanie 12 týždňov po tomto očkovaní.Platí to aj pre rotavirové očkovanie. Druhú dávku je možné podať kedykoľvek do 24.týždňa veku, najskôr však mesiac po prvej dávke.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: