Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rotavirusy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som sa opytat aky je rozdiel vo vakcine Rotateg a Rotarix.nam pediatricka odporucila Rotateq.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obe chránia proti rotavirusovým hnačkám, rotateq sa podáva v schéme troch dávok, rotarix dvoch dávok. Je medzi nimi rozdiel v zložení a v príprave vakcíny, taktiež v cene. Každý lekár má skúsenosti s inou očkovacou látku a tú potom odporúča.

Podobné otázky

  • nežiadúce účinky a účinnosť vakcín proti rotavírusom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka prosím pomôžte nám rozhodnúť sa či očkovať, alebo nie. Viem, že je veľa názorov a isté nieje nič. Prosím pozrite si nasledujúci link ( http://www.slobodavockovani.sk/news/rotavirusy-a-ockovanie-proti-nim/ ) o nežiaducich účinkoch vakcín a ich samotnej účinnosti.
    Pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Milá pani ja na túto stránku nechodím. Informácie, ktoré tam sú poznám, ich zdroje sú staré, mnohé dávno prekonané a zle interpretované a ludia, ktorí ju vedú nemajú žiadnu zodpovednost za zdravie detí, za šírenie infekčných ochorení ani za liečbu prípadných infekčných ochorení ale ani za liečbu a riešenie nežiadúcich účinkov očkovania. Na rozdiel od nás lekárov, ktorí musíme ochorenie rozpoznať, liečit, aj niest zodpovednost za zlyhanie liečby. Rovnako musíme vediet všetko o vakcínach, vediet kedy koho a ako máme očkovat a pri prípadných nežiadúcich účinkoch ich vediet riešit. Toto všetko získam štúdiom iných zdrojov než uvedenej stránky. Vy sama sa musíte rozhodnút, či veríte inžinierovi elktrotechniky, ktorý píše o očkovaní alebo lekárom, ktorí na to majú príslušné vzdelanie a nesú za svoju činoost aj príslušnú zodpovednost.

  • málo času

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa opýtať na očkovanie na rotavírusy. Syn bude mať pol roka 8.februára. Veľmi by som ho chcela dať zaočkovať proti rotavírusom, no už to asi nestihneme... Neexistuje vakcína, ktorá má len jednu dávku? - aby sme to stihli. Lekárka nás na túto možnosť neupozornila, veľmi ma to mrzí.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to chyba lekárky, je to moje kolegyňa a nie je to celkom správne, že vás na to upozorňujem,ale bohužiaľ je to tak! Vakcína s jednou dávkou neexistuje, ale aj keď je to proti údajom o očkovaní, myslím, že aj jedna vakcína by prípadné ochorenie rotavírusmi mohla zmierniť. Mám jedno dieťatko zaočkované len jednou dávkou, lebo mamička na druhú dávku jednoducho zabudla a určite toto ochorenie nedostalo.

  • Dilema rotarix - ´ockovat ci nie´?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý Deň

    Chcela by som sa Vás opýtať,či mám dať zaočkovať synčeka proti rotavírusom.Ma 7 týždňov a je kojený.Počula som taky názor ,že keď maličkého kojím tak sa nemusím báť, že ochorie a dostane vírus.Som prvorodička ,tak sa neviem rozhodnúť či ano alebo nie , ale na druhej strane nechcem aby bol malý chorý.
    Može sa stat ,že je dieťa zaočkované a napriek tomu ochorie? a kde može ten vírus dostať?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohla by som napísať, určite dajte zaočkovať, lebo moje presvedčenie je, že je to dobré. Ale chcem odpovedať na vaše otázky podrobne.
    Kojenie nechráni proti ochoreniu, stáva sa, že aj kojené deti ochorejú. Rotavirusy sa nachádzajúvšade okolo nás, sú pomerne odolné na dezinfekciu , pretrvávajú hlavne na hladkých povrchoch, teda prebaľpvacích stoloch a podobne. Často dochádza k nakazeniu pri pobyte v zdravotníckom zariadení / na nejakom vyšetrení alebo aj pri hospitalizácii/.
    Očkovanie chráni proti ochoreniu hlavne v prvom roku života, kedy aj ochorenie prebieha najťažšie, zväčša privádza dieťa do nemocnice na hospitalizáciu. Neskôr už môže dôjsť k ochoreniu, u očkovaných detí je pravdepodobnosť po roku menej ako 20 % ale čo je hlavné, ochorenie prebieha v miernejšej forme.
    V medicíne je možné všetko, aj to, že dieťa na očkovanie adekvátne nezareaguje a pritlátky sa nevytvoria. Zatiaľ som v mojej praxi takýto prípad nemala, teda že by očkované dieťa na ochorenie spôsobené rotavirusmi v ranom veku ochorelo.

  • vas nazor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mohli by ste mi prosim povedat vas nazor na to ci mam dat synov /dvojicky, nar. v 36. tt/ zaockovat protii rotavirusom? teraz maju 2 mesiace, v 1. mesiaci zivota bol jeden z nich hosp. na infekcnom oddeleni pre vodovu stolicu, ktoru mal aj 8x denne. Rotavirusy mu zistene neboli, "iba" E coli 111. Takato stolica sa mu vratila este 2 krat, ale ryzovym odvarom sa to upravilo na stav, ze stolicu ma kasovitu zelenu 1 denne. Druhy syn problemy nemal, ale stolica je tiez kasovita zelena. Su kojeni a dokrmovani Bebou sensitive.
    Nemoze mu ockovanie sposobit dalsie problemy s travenim? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie ťažkosti s trávením nespôsobí. Hlavne ak častejšie navštevujete zdravotnícke zariadenia / napríklad aj kontroly v poradni pre novorodencov s nízkou pôrodnou hmotnosťou, čo u dvojčiat býva, tak očkovanie odporúčam.

  • salmonela vs. rotavirus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pani doktorka. Chcem sa spýtať, či máte skúsenosť, alebo informáciu, že ak dám dieťa zaočkovať proti rotavírusom je chránené aj proti salmoneloze... Prvé som už nestihla dať zaočkovať a mlý mi dostal v lete salmonelu a bol 10 dní v nemocnici, chvalabohu sa z toho dostal a je bez nejakých následkov... Teraz čakám druhé bábo a uvažujem nad zaočkovaním proti rotavírusom, hlavne ma nastrašila tá salmonela pri synovi... Ďakujem. PS. alebo je nejaký prípravok, ktorý chráni pred prípadnou salmonelou? ešte syn v tom čase užíval aj probiotiká bio gaia a ani tie nezabránili, aby sa mu to do telíčka dostalo, aj keĎ my všetci sme boli negatívni a stravu jedáva tú, čo my a dokonca v letných mesiacoch sa vyhýbam syrom, jogurtom a vajíčkam a masové výrobky sú vždy dostatočne tepelne spracované, takže ma to veľmi trápilo... aj keď lekári v nemocnici skôr privodili dôsledok , že niečo mohol chytiť vonku ručičkami a ruky dal do pusy...a bolo

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Salmonela je baktéria a rotavírusy sú vírusy, V žiadnom prípade očkovanie proti rotavírousom nechráni aj proti salmoneloze. Salmonelozu je možné dostať rôzne, hlavne zo stravy ale pozor! ak chováte korytnačku aj tá ju môže prenášať.
    Očkovanie proti salmoneloze neexistuje. Našťastie proti rotavirom áno.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: