Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vas nazor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mohli by ste mi prosim povedat vas nazor na to ci mam dat synov /dvojicky, nar. v 36. tt/ zaockovat protii rotavirusom? teraz maju 2 mesiace, v 1. mesiaci zivota bol jeden z nich hosp. na infekcnom oddeleni pre vodovu stolicu, ktoru mal aj 8x denne. Rotavirusy mu zistene neboli, "iba" E coli 111. Takato stolica sa mu vratila este 2 krat, ale ryzovym odvarom sa to upravilo na stav, ze stolicu ma kasovitu zelenu 1 denne. Druhy syn problemy nemal, ale stolica je tiez kasovita zelena. Su kojeni a dokrmovani Bebou sensitive.
    Nemoze mu ockovanie sposobit dalsie problemy s travenim? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie ťažkosti s trávením nespôsobí. Hlavne ak častejšie navštevujete zdravotnícke zariadenia / napríklad aj kontroly v poradni pre novorodencov s nízkou pôrodnou hmotnosťou, čo u dvojčiat býva, tak očkovanie odporúčam.

Podobné otázky

  • Ockovanie po 6. Mesiaci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat na Vas nazor na ockovanie mojho babatka proti rotavirusom ked uz ma 6,5 mesiaca. Citala som, ze by sa malo ockovat do 6.mesiaca. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti rotavirusom je možné len do ukončeného šiesteho mesiaca. takže v tomto veku už očkovanie vášho dieťatka nie je možné!

  • kontaminovaný rotarix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den prajem. Nasla som na internete uvedene clanky o kontaminacii vakciny Rotarix. V USA sice tato vakcina nebola stiahnuta z trhu, ale neodporuca sa ju pouzivat. Syncek ma za sebou prvu davku a cakame na druhu.Dostala som strach... Je to pravda? aky je vas nazor na tento problem?
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    je to kontaminácia, kotá nemá žiaden vplyv na kvalitu ani účinnosť očkovacej látky, stanovisko EMA je také, že vakcína nie je stiahnutá z podávania aneohrozuje nijako zdravie očkovancov. N apotvrdenie mojich slov vám môžem napísať, že som aj po zverejnení tejto správy preočkovala vlastného vnuka.

  • OCKOVANIE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DOBRY DEN,PANI DOKTORKA.CHCELA BY SOM SA PROSIM VAS OPYTAT.MAM 17.MES.SYNA CHCELA SOM HO DAT ZAOCKOVAT PROTI ROTAVIRUSOM.NO MOJA OBVODNA LEKARKA POVEDALA ZE JE ZBYTOCNE.ZE OCHRIET NA TO MOZE LEN DO ROKA A ZE TERAZ JE TO ZBYTOCNE HO OCKOVAT,LEBO TO UZ AJ TAK NEDOSTANE.ALE JA SOM CITALA ZE DO 5TICH ROKOV ZIVOTA SU DETI OHROZENE.CHCELA BY SOM VEDIET VAS NAZOR DAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ochorenie sa vyskytuje v každom veku, častejšie u detí, v prvých rokoch života máva najzávažnejší priebeh. Očkovanie sa z určitých dôvodov prevádza len do veku šesť mesiacov veku, takže vaša lekárka má pravdu, že vo veku vášho dieťaťa to už nie je možné. Len dôvody sú iné.

  • rotarix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Otázka: Dobrý deň pani doktorka, malého som dala zaočkovať minulé leto vakcínou rotarix - proti rotavírusom. /na odporúčanie našej detskej lekársky/. Malý mal ale vtedy už 2 roky, pričom naša detská lekárka tvrdí, že ideálne je dieťa zaočkovať do 6 mesiacov, ale ak ho neskôr zaočkujeme, vytvorí si menej protilátok, ale je tam šanca, že aspoň proti niektorým rotavírusy bude odolný. Vakcína vtedy bola na trhu cca 3 mesiace. No stále čítam článk,y že sa to má aplikovať do 6 mesiacov. A teraz mi ešte jedna pediatrička tvrdí, že sme spravili obrovskú chybu, nakoľko keď malinký príde do styku s rotavírusom, priebeh bude omoc ťažšký, nakoľko má v sebe vakcínu, ktorú nemal mať. Prosím Vás o Váš názor, z dôvodu bezbečnosti môjho drobčeka. Máme mať obavy, alebo je tam naozaj šanca, že si vytvoril určité protilátky. A malo zmysel ho očkvať
    Ďakujem za odpoveď. Anna

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite malo zmysel ho očkovať a protilátky sa / ak je inak zdravý a nemá závažnú poruchu imunity ani neužíva lieky tlmiace imunitnú odpoveď/ vytvorili a v plnej miere ho chránia / teda ak dostal dve dávky/. Očkovanie je doporučené do pol roka z iných dôvodov, než je hľadisko imunologické. Jednak malé deti sú v tomto veku na vírus vnímavejšie, ochorenie máva ťažší priebeh a boli popisované nežiadúce účinky, týkajúce sa chirurgického ochorenia brucha u niektorých detí, ktoré mohli súvisieť s podaním vakcíny. Vzhľadom na to, že u Vás očkovanie prebehlo bez komplikácií, môžete byť spokojná, nemyslím, že dieťaťu hrozí vážny priebeh rotavirózy.

  • Rotarix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, malého som dala zaočkovať minulé leto vakcínou rotarix - proti rotavírusom. /na odporúčanie našej detskej lekársky/. Malý mal ale vtedy už 2 roky, pričom naša detská lekárka tvrdí, že ideálne je dieťa zaočkovať do 6 mesiacov, ale ak ho neskôr zaočkujeme, vytvorí si menej protilátok, ale je tam šanca, že aspoň proti niektorým rotavírusy bude odolný. Vakcína vtedy bola na trhu cca 3 mesiace. No stále čítam článk,y že sa to má aplikovať do 6 mesiacov. A teraz mi ešte jedna pediatrička tvrdí, že sme spravili obrovskú chybu, nakoľko keď malinký príde do styku s rotavírusom, priebeh bude omoc ťažšký, nakoľko má v sebe vakcínu, ktorú nemal mať. Prosím Vás o Váš názor, nie kvôli zbytočne vyhodeným peniažkom, ale z dôvodu bezbečnosti môjho drobčeka. Máme mať obavy, alebo je tam naozaj šanca, že si vytvoril určité protilátky.
    Ďakujem za odpoveď. Anna

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem presne koľko stojí očkovacia látka, ale očkovanie je nepovinné na plnú úhradu pacientom, v tomto prípade rodičom. Ceny sa menia aj podľa DPH.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: