Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pohlavny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,,,Ja by som sa chcel spýtať, či môžem mať s priateľkou pohlavný styk po tom, čo už bola dva krát zaočkovaná proti tejto rakovine a ešte ju čaká asi o 4 mesiace ta tretia injekcia. Priateľka mi hovorila, že sa jej tam nemôžem ani len dotknúť 7 mesiacov ako sa očkuje. Je to pravda prosím Vás?? Vraj tak môžem preniesť nejakú infekciu. Za odpoveď ďakujem. Priateľka ma 18 rokov.

Podobné otázky

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mohla by som sa Vás opýtať, že či je to pravda že pred týmto očkovaním musím byť panna a po očkovaní nesmiem mať 3 roky pohlavný styk? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec to nie je pravda!!!!!Odporúča sa očkovanie dievčat vo veku dvanásť rokov, kedy ešte nezačal aktívny pohlavný život, pretože tak sa najlepšie zabráni infekcii HPV vírusom obsiahnutým vo vakcíne. Očkovanie je možné v každom veku mladej ženy, štúdie ukážu a napovedajú, že vek pre očkovanie sa bude zvyšovať.

  • ...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    som este panna a chcem sa dat ockovat proti Rakovine krčka maternice a chcela by som sa spytat ci mozem mat pohlavny styk uz aj po prvom ockovany ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie ako také so sexuálnym životom nesúvisí, môžete sa nechať očkovať kedykolvek. Pravdou je , že toto ochorenie sa prenáša pri pohlavnom akte / dokonca nemusí dôjsť ani k penetrácii/, takže očkovanie je vhodné previesť pred začiatkom pohlavného života. Ochrana proti ochoreniu nastáva jeden mesiac po tretej dávke očkovacej látky / u oboch typov vakín/, preto je najlepšie začiatok pohlavného života nechať na toto obdobie.

  • pohlavny styko po HPV vakcinacii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Prosím Vás mohla by som sa informovať? Zatiaľ som nemala pohlavný styk a zvažujem HPV vakcináciu, aká je odporúčaná doba /existuje vôbec/ od prvej dávky vakciny a pohlavnym stykom? Ako dlho trvá navodenie imunitného sytému na tvotbu protilátok?/predpokladám dlho, ale rada by som vedela, kedy je už sex bezpečný/ Ďakujem Vám veľmi pekne. Ktorú vakcínu odporučate tu proti HPV 16 a 18 alebo , proti viac HPV. ďakujem S pozdravom Mata

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podanie vakcíny a bezpečnosť styku vzhľadom na infekciu / časoový interval/ pokial viem nebola stanovená.
    Vakcína by mala chrániť hlavne poti typom, ktoré spôsobujú rakovinu krčka maternice a podľa posledných informácií, ktoré viem, je tá, ktorá obsahuje 16 a 18 / teda dva sérotypy/ účínnejšia a je tam dokázaná skrížená imunita aj na ďalšie dva najčastejšie sérotypy spôsobujúce toto ochorenie.

  • dcera

    , Autor: Registrovaný používateľ

    hradi ockovanie proti krcka maternice zdravotna poistovna,kedze dcera este nemala pohlavny styk?dcera ma 17 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, nehradí. pokial viem zdravotná poisťovňa UNION niečo hradí, ale myslím, že len vo veku dvanásteho roka. T.č.prebiehajú akcie a cena je veľmi výhodná.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, keď už som mala pohlavný styk a mama ma chce dať zaočkovať proti rakovine krčka maternice vakcínou SILGARD, či to bude nejako zle pôsobiť a či môžem mať styk aj cez dobu očkovania. Mám 16 rokov a mama nevie že nie som panna.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie a aktívny pohlavný život sa nevylučujú, aj počas očkovania je sexuálna aktivita možná. Škoda, že mama túto závažnú skutočnosť nevie, respektíve škoda, že ste sa nezaočkovali ešte pred začiatkom aktívneho pohlavného života, pretože vtedy je ochrana pred vírusmi obsiahnutými vo vakcíne taká, že by ste týmito typmi HPV sa nemali ani nakaziť. Mama to pravdepodobne vie a preto vás ide očkovať teraz, keď si myslí, že to bude mať tento efekt. Akokolvek, je super, že sa zaočkujete!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: