Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mohla by som sa Vás opýtať, že či je to pravda že pred týmto očkovaním musím byť panna a po očkovaní nesmiem mať 3 roky pohlavný styk? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec to nie je pravda!!!!!Odporúča sa očkovanie dievčat vo veku dvanásť rokov, kedy ešte nezačal aktívny pohlavný život, pretože tak sa najlepšie zabráni infekcii HPV vírusom obsiahnutým vo vakcíne. Očkovanie je možné v každom veku mladej ženy, štúdie ukážu a napovedajú, že vek pre očkovanie sa bude zvyšovať.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor: mirkaandrej

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, som 3 týždne po pôrode a zvažujem očkovanie proti rakovine krčka maternice. O tomto očkovaní som uvažovala už skôr, ale keďže som bola tehotná, neriešila som to. Po akej dobe po pôrode môžem podstúpiť takéto očkovanie? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po šestonedelí by ste mohli byť očkovaná, poraďte sa so svojim gynekologom alebo lekárom.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 28 rokov.
    Tri roky sa už liečim na HPV vírus zvyšovaním imunity a tabletkami Indonal.
    Avšak HPV vírus sa tento rok zvýšil na ASCUS.PAP II=III HPV pozit. Preto som bola zaslaná na Kyret cervikálneho kanála pre pozitívnu cytologiu. Vásledku boli negatívne.
    Chcem sa opýtať, či je očkovanie v mojom veku vhodné keď je HPV vírus pozit. už II=III. Naďalej zvyšujem iminuty Zeleným jačmeňom, Chlorellou a Indonalom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie s takýmto nálezom vo vašom veku je podľa mňa u vás možné aj vhodné. Musíte však naďalej byť pravidelne sledovaná aj vašim gynekológom. Očkovanie je jedna z možností, ako sa chrániť pred ochorením rakovinou krčka maternice, spôsobenou typmi HPV, ktoré sú obsiahnuté v očkovacej látke. Najlepšie vám o očkovaní, vhodnom čase pre očkovanie, poradí váš gynekológ. Váš gynekológ by vám možno mohol sprostredkovať aj vyšetrenie typizácie PV, či sa jedná o typy obsiahnuté v očkovacej látke. V takom prípade by už očkovanie nemalo taký význam, pretože terapeutická účinnosť očkovania nebola potvrdená.

  • nežiaduce učinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dbrý deň. Mám 22 rokov a plánujem sa dať zaočkovať proti rakovine krčka maternice. Chce sa opýtať či to má nejake nežiaduce učinky alebo aj smrť. mám sa obávať očkovania alebo je len a len dobre???

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    každé očkovanie je vpravenie telo cudzej látky do organizmu. Táto látka v organizme vyvoláva žiadúcu reakciu, teda ochranu proti ochoreniu, ve´d preto očkujem. Môže však vyvolať aj nežiadúcu reakciu. Tie bývajú rôzne. Žiadne úmrtie v súvislosti s touto očkovacou látkou nebolo zaznamenané. ja sama očkujem niekoľko rokov. Pozorovala som niekokokrát bolesti v mieste vpichu, začervenanie v mieste vpichu a bolesť končatiny, jedenkrát aj mravenčenie po aplikácii. Všetky reakcie boli prechodné a do 24 až 72 hodín ustúpili.

  • ockovanie maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den ja chcem vediet ci samozem dat ockovat proti rakovine krcka maternice lebo chcem ist na umele oplodnenie ci je to mozne? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tieto dve činnosti by som určite nespájala. Buď sa začnite očkovať a potom s tehotenstvom do skončenia očkovania počkajte alebo riešte umelé oplodnenie a očkovanie odložte na čas po skončení tehotenstva.

  • Menzes pri ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Môžem ísť na očkovanie proti rakovine krčka maternice aj počas menzesu?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: