Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 32 rokov, manželka taktiež, sme spolu 10 rokov manželia, chodili sme spolu 8 rokov. Sexuálne žijeme len spolu, sme si verní, predtým sme iných partnerov nemali. Manželka chodí na pravidelné gyn.prehliadky, a teraz jej vyšiel cytoster CIN II-III/ CIS, HG-SIL, HPV - 16,31,33,35,52,58. Absolvovala už 2 operácie - konizáciu, rekonizáciu. Výsledky má teraz dobré. Problém je v tom, že niektorí gyn. radia zaočkovať proti rakovine krčka maternice, niektorí nie, no a rozhodnúť sa máme my. Poraďte nám, či má zmysel dať manželku zaočkovať. Tiež by som chcel radu, ako sa mám liečiť ja? Som prenášačom HPV ja? Ako vzniká v tele ten vírus? Ako sa máme ďalej chrániť? Aké sú prognózy do budúcna? Manželke ešte nechali časť krčka maternice. V prípade, že o 6 mesiacov budú výsledky zlé /myslíme pozitívne, ale keby...", je lepšie odobrať len vaječníky a maternicu, alebo vaječníky ponechať? Vďaka za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O operácii rozhodne lekár, ale vo veku vašej manželky sa pokial je to možné vaječníky ponechávajú. HPV sa nakzí takmer každá žena už na začiatku sexuálneho života, vývoj krakovine trvá aj viac ako 15 rokov. Nemusí ani dôjsť k zmene partnera.
    Ja osobne očkovanie proti tomuto ochoreniu odporúčam každej žene, vek nerozhoduje. Dôležité je ani po očkovaní nezanedať prevenciu.

Podobné otázky

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 28 rokov.
    Tri roky sa už liečim na HPV vírus zvyšovaním imunity a tabletkami Indonal.
    Avšak HPV vírus sa tento rok zvýšil na ASCUS.PAP II=III HPV pozit. Preto som bola zaslaná na Kyret cervikálneho kanála pre pozitívnu cytologiu. Vásledku boli negatívne.
    Chcem sa opýtať, či je očkovanie v mojom veku vhodné keď je HPV vírus pozit. už II=III. Naďalej zvyšujem iminuty Zeleným jačmeňom, Chlorellou a Indonalom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie s takýmto nálezom vo vašom veku je podľa mňa u vás možné aj vhodné. Musíte však naďalej byť pravidelne sledovaná aj vašim gynekológom. Očkovanie je jedna z možností, ako sa chrániť pred ochorením rakovinou krčka maternice, spôsobenou typmi HPV, ktoré sú obsiahnuté v očkovacej látke. Najlepšie vám o očkovaní, vhodnom čase pre očkovanie, poradí váš gynekológ. Váš gynekológ by vám možno mohol sprostredkovať aj vyšetrenie typizácie PV, či sa jedná o typy obsiahnuté v očkovacej látke. V takom prípade by už očkovanie nemalo taký význam, pretože terapeutická účinnosť očkovania nebola potvrdená.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mohla by som sa Vás opýtať, že či je to pravda že pred týmto očkovaním musím byť panna a po očkovaní nesmiem mať 3 roky pohlavný styk? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec to nie je pravda!!!!!Odporúča sa očkovanie dievčat vo veku dvanásť rokov, kedy ešte nezačal aktívny pohlavný život, pretože tak sa najlepšie zabráni infekcii HPV vírusom obsiahnutým vo vakcíne. Očkovanie je možné v každom veku mladej ženy, štúdie ukážu a napovedajú, že vek pre očkovanie sa bude zvyšovať.

  • Kedy je ten čas?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,Chcela by som sa opytat-Bola som u gynokologicky a ta mi zistila ze moje telo obsahuje HPV(rizikovom),povedala ze kazdy polrok mam chodit na vysetrenie ale najucinejsie by bolo očkovanie.Moja otazka znie,mohla by som aj o polrok neskor sa zaockovat? trebarz v jule?v auguste? zavaži to niejako negativne?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zaočkovať sa môžete kedykolvek do dovŕšenia veku, do kedy je očkovanie ešte možné, teda najmenej do27 rokov. Je vhodné začať očkovanie po gynekologickom vyšetrení, ktoré odhalí, či nie sú už prítomné známky ochorenia. Vakcína je preventívna, nie liečebná.

  • Mama

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mama ma chce dať zaočkovať , no ja mam priatela už rok, a chcel by začať pohlavne žiť . No mama mi povedala že musím byť panna. Je to pravda? A robia sa pred tým nejaké gynekologické vyšetrenia?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti rakovien krčka maternice má najväčší význam pred začiatkom pohlavného života, lebo vtedy ešte nedošlo k nakazeniu vírusom HPV. Po začatí pohlavného života je osídlenei týmto vírusom veľmi pravdepodobné. Očkujeme však aj ženy, ktoré žijú pohlavným životom. Ak nemáte ťažkosti, nie je potrebné gynekologické vyšetrenie.

  • pohlavny styko po HPV vakcinacii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Prosím Vás mohla by som sa informovať? Zatiaľ som nemala pohlavný styk a zvažujem HPV vakcináciu, aká je odporúčaná doba /existuje vôbec/ od prvej dávky vakciny a pohlavnym stykom? Ako dlho trvá navodenie imunitného sytému na tvotbu protilátok?/predpokladám dlho, ale rada by som vedela, kedy je už sex bezpečný/ Ďakujem Vám veľmi pekne. Ktorú vakcínu odporučate tu proti HPV 16 a 18 alebo , proti viac HPV. ďakujem S pozdravom Mata

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podanie vakcíny a bezpečnosť styku vzhľadom na infekciu / časoový interval/ pokial viem nebola stanovená.
    Vakcína by mala chrániť hlavne poti typom, ktoré spôsobujú rakovinu krčka maternice a podľa posledných informácií, ktoré viem, je tá, ktorá obsahuje 16 a 18 / teda dva sérotypy/ účínnejšia a je tam dokázaná skrížená imunita aj na ďalšie dva najčastejšie sérotypy spôsobujúce toto ochorenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: