Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • postup

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pani doktorka zaujimalo by ma ako sa postupuje v pripade, ked tehotna pacientka, ktora dosial neprekonala ovcie kiahne, pride do styku s infekcnou osobou, pripadne je uz sama virusom infikovana. Pocula som o moznosti podania nespecifickych protilatok, ale vraj maju vyznam len do isteho casoveho limitu. Na ktoreho lekara sa potom treba obratit? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to veľmi špecifická otázka a je potrebné vždy pristupovať individuálne. Veľmi závisí aj od štádia tehotenstva. V každom prípade najlepším konzultantom v danom prípade je odborník, infektológ.

Podobné otázky

  • očkovanie v 15-stom mesiaci - preočkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat, dcerku som dala zaockovat v 15-stom mesiaci aj proti kiahnam jednou stvorvakcinou. Nasa pediatricka ma vsak neupozornila, ze je potrebne proti kiahnam dcerku preockovat. Cize preockovana nebola. Dnes ma uz tri roky. Chcem sa Vas spytat, ci ma teraz imunutu voci kiahnam. Ci je potrebne ju dat preockovat teraz. Alebo nie. Ako mam teraz postupovat? Dakujem za odpoved.

    Zaneta

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite imunitu voči kiahňam po očkovaní má. Predpokladá sa, že asi na 85 percent. Kedykoľvek, kým kiahne neprekonala/ čo zjavne nie/ je možné preočkovať jednozložkovou dávkou vakcíny.

  • kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,pani doktorka,pred 6 tyz som dala syna zaockovat Varilvixom,teraz by sme mali ockovanie opakovat.neviem,ako mame postupovat,pretoze sa v skolke zacali objavovat kiahne,aj u nich v triede.pockat par tyzdnov,alebo ho ockovat tak,ako mame ,teda po 6tyz od prvej vakciny?dakujem Vam za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete očkovať v intervale šesť týždňov po prvej dávke. v každom prípade o konkrétnom očkovaní konkrétneho dieťaťa rozhoduje očkujúci lekár, ktorý dieťa vyšetrí a zváži aj iné okolnosti týkajúce sa očkovania, napríklad epidemiologickú situáciu v okolí.

  • priorix tetra + varilix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je správny postup, že najprv bol môj syn zaočkovaný ako 15-mesačný s prirox tetra a následne ho treb ešte raz preočkovať o 2 mesiace s varilixom. Nestačil len ten prirox? dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stačí aj len priorix tetra, ale potom je chránený proti kiahňam asi na 85 percent. posledné odporučenia sú také, aby sa ovčie kiahne preočkovali vo vami uvedenom intervale ešte druhou dávkou, potom je ochrana pred týmto ochorením takmer sto percentná.

  • Preočkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    moja dcérka sa narodila a žila do 7 rokov v USA. Bola zaočkovaná proti ovčím kiahňam, ale pokiaľ sa dobre pamätám, preočkovaná nebola. Teraz má 9 rokov - je možné ju ešte preočkovať, alebo to už nemá zmysel?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V USA sa ovčie kiahne očkujú plošne ale lej jednou dávkou očkovacej látky. Doposial to aj bolo v odporučení pre očkovanie, že deti do 13 rokov stačí očkovař jednou dávkou. Postupne sa ukazuje, že ak chceme zvýšit ochranu pred ochorením takmer na sto percent ako po prirodzenej infekcii je vhodnejšie očkovanie dvoma dávkami. Je na vás, či dieřa necháte preočkovař, je chránené na 85 percent pred touto infekciou a ak by ju aj dostala, bude prebiehař mierne. Podanie druhej dávky očkovacej látky je možné, predpokladá sa, podporí obnovšenie tvorby protilátok.

  • Nakazenie od očkovaného II

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Milá pani doktorka,
    ďakujem vám pekne za rýchlu odpoveď (zo 7.8.2009) týkajúcu sa nakazenia sa ovčími kiahňami od očkovaného syna.
    Tých jeho vyrážok som sa pravdaže nechtiac dotkla a teraz už len počítam dni (23dní od poslednej vyrážky), dokedy mám čakať, či ochoriem a pre istotu obmedzujem vychádzky von, aby som niekoho nenakazila (keby som napr. zajtra ochorela).
    Ešte by som sa chcela spýtať, do kedy sa mu môžu vyhadzovať nové vyrážky, lebo aj dnes sa mu na lícach vyhodili nové vyrážky (hoci dnes ešte neviem isto, či je to reakcia na očkovanie alebo iný typ vyrážok-napr. zo slnka alebo jedla). Očkovaný bol 15.7., prvá vyrážka bola 24.júla a dnes je 26.deň po očkovaní. Nerobím mu s tým nič. Syn (má 21 mesiacov) ani nevie, že ich má. Nedotýka sa ich (takže ho určite nesvrbia), je veselý, žiadne iné reakcie na očkovanie nemá. Tie vyrážky vyzerajú väčšinou len ako štípance od hmyzu a postupne sa ako keby sušili, len jedna vyzerala ako herpesová.
    A nemala by som to hlásiť našej detskej doktorke, že má syn takúto reakciu na očkovanie?
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
    Julia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to oznámte vašej lekárke, ona by to mala zahlásiť firme alebo ústavu verejného zdravotníctva či ŠUKLu ako nežiadúcu reakciu po očkovaní! Vyrážky sa zväčša vyhadzujú šesť dní.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: