Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,pani doktorka,pred 6 tyz som dala syna zaockovat Varilvixom,teraz by sme mali ockovanie opakovat.neviem,ako mame postupovat,pretoze sa v skolke zacali objavovat kiahne,aj u nich v triede.pockat par tyzdnov,alebo ho ockovat tak,ako mame ,teda po 6tyz od prvej vakciny?dakujem Vam za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete očkovať v intervale šesť týždňov po prvej dávke. v každom prípade o konkrétnom očkovaní konkrétneho dieťaťa rozhoduje očkujúci lekár, ktorý dieťa vyšetrí a zváži aj iné okolnosti týkajúce sa očkovania, napríklad epidemiologickú situáciu v okolí.

Podobné otázky

  • Odporúčanie očkovania

    , Autor: Soni

    Dobrý deň,
    mám 39 rokov, kiahne som neprekonala, bola som aj na teste krvi. Môj o rok mladší brat ich tiež neprekonal v detstve, dostal ich od svojej dcéry pred cca dvomi rokmi a mali ťažký priebeh. Mám synov vek 3,5 roka, 2,5 roka a zvažujem očkovanie pre mňa. Chcela by som sa spýtať, či je to podľa Vás vhodné, moja obvodná lekárka mi očkovanie neodporúčala. Sú to zdravé deti, žiadna oslabená imunita. Môžem ich nakaziť, prípadne ako dlho bude mať očkovanie efekt? Môžem si imunitu ešte pred očkovaním cielene zvýšiť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Milá pani ak máte vyšetrenie, že ste kiahne neprekonali/ robí sa serologické vyšetrenie z odobratej krvi, pravdepodobne by ste ho museli zaplatiť, stojí cca 20euro ale za predídenie ochoreniu to naozaj stojí/, čo teda určí výsledok uvedeného vyšetrenia je absolútne nutné a potrebné, aby ste sa nechali zaočkovať. Očkuje sa očkovacou látkou, ktorá je bežne dostupná na recept, stojí cca 50 euro, očkuje sa raz a o šesť týždňov až šesť mesiacov sa preočkuje druhou dávkou. Nesmiete však byť v čase očkovania tehotná / odporúčam očkovať po menses a po urobení si tehotenského testu/ a nesmiete otehotnieť tri mesiace po očkovaní. Každý lekár by toto o očkovaní mal vedieť!!!!!!!!!!!!!!!!
    Žiadne očkovanie neznižuje imunitu vašu ani vašich detí!!!!!!!!!!!!!!Práve naopak, imunitný systém stimuluje.

  • Urgent-očkovanie proti koshnam v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň. Ja a moja žena zijeme v Anglicku. Mame 4 ročnu dceru a dalšie babatko je na ceste. Sme v 22 tyzdni tehotenstva. Ja som kiahne prekonal, ale koja žena a dcera ešte nemali. Boli sme v styku s dieťaťom ktory mal ovčie kiahne, no vtedy sme to este nevedeli. Po vstyku sa malý vyhadzal po dvoch ďnich nasej navstevy s nim.
    Ako nahle sme sa vratili naspat do uk, sme kontaktovali nemocnicu. Tam nám povedali, ze manzelke soravia odber krvi či to chytila. Dcera mala termin na preočkovanie po 3 rokoch. Ju po navrate zaočkovali. Mala kiahne nechytila.
    Ale hlavná otazka je ihladne manzelky, ktora prisla do nemocnice, odber krvi jej ani nespravili. Popočuvali ju, prezreli telo, či nahodou nemá uz začiatky výsypu. Mala na jednom prsniku poslrabane do cervena z podprsenky, ako nahle to doktorka videla, tak povedala ze si to spravila ona, ze jej koža junuzndrazdi a ze sa sama poskrabala. Nechcela pripustit to ze jej povedala ze to ma z podprsenky. Koli tomu jej ani nespravili odber a rozbir krvi. Dali jej dve injekcie proti kiahnam. Tie vakciny ani len nezapisali do tehotenskej knihy ake vakciny jej očkovali.
    Po očkovaní je tomu dnes 3 deň. Dnes od rána ma neskutočne krče v bruchu, ráno zvracala a má riedku stolicu.
    Anglicka starostlivosť je na bode mrazu. Su tu sami Google doktori. Mame uz vela skusenosti čo sa tyka pristupom doktorov ktory na vsetko ordinuju paracetamol, oddych a čas na zotavenie.
    Prosím o radu čo sa deje. Su to nejake neziaduce ucinky po očkovani? Mozu byt nejake komplikacie kedze ju očkovali v tehotenstve??
    Ďakujem za rychle odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja sa k tomu ťažko vyjadrím, neverím, že ju očkovali proti kiahňam, očkovanie proti kiahňam v tehotenstve je kontraindikované, teda nemá sa prevádzať! Možno podávajú ženám v tehotenstve pri kontakte s kiahNaminiečo iné, čo ja samozrejme neviem, lebo nie som gynekológ ani infektológ. Myslím, že by se si mali zistiť, čo konkrétne vašej žene podali a ak sa necíti dobre, navštíviť znova lekára.

  • Kiahne a pôrod

    , Autor:

    Dobrý deň, som zaočkovaná proti kiahňam /2 dávky/ a som cca 4 - 6 týždňov pred pôrodom. Starší syn bol v styku s infikovaným dieťaťom ešte pred výsevom a očakávam, že ich dostane. Viem, že ochrana očkovania sa udáva vysoká, predsa len, ak by došlo u mňa k miernemu prejavu ochorenia, bolo by nebezpečenstvo pre bábätko rovnako vysoké? Príp. má zmysel dávať si robiť z krvi protilátky? Ďakujem za odpoveď. Eva.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Protláky si môžete nechať sprviť, ak ste očkovaná, takmer na 100% ich máte. Ak áno, tak pre dieťatko by nemalo hroziť žiadne nebezpečenstvo. V tejto chvíli je ťažké čokoľvek aktívne spraviť, naozaj sa dá len čakať, ako to dopadne: či syn ochrie. V každom prípade predpokladám, že ak máte potilátky, je to akoby ste kiahne prekonali a nenarodenému dieťatku nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

  • kiahne

    , Autor: petratimka

    Dobry den, chcem sa spytat, dcerka dostala kiahne pred piatimi dnami a ja matka som kiahne v detstve prekonala mozem ich preniest od dcerky na ktsnatka ktore maju 6 dni ked som s nimi bola v kontakte? matka babatiek tiez prekonala kiahne v detstve, dakujem za odpoved

  • ovcie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani Doktorka! Máme doma predčasne narodené bábätko 2 týždňové a päťročného syna. Syn bol v kontakte s osobou, u ktorej nasledujúci deň sa prejavilo ovčie kiahne. Syna sme o dva dni presťahovali k starým rodičom.Chceli by sme vedieť v prípade nakazenia bábätka je nakoľko nebezpečná choroba. DÁ SA PRENIEST TáTO INFEKčNá CHOROBA PROSTREDNíCTVOM INEJ OSOBY, KTORá PREKONALA TúTO CHOROBU, NAPR. NA šATáCH, RUKAMI atď.? Je to vhodný spôsob, ak sú oddelení a keď áno po akú dobu by mal byť syn oddelený od malého bábätka?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak matka prekonala ovčie kiahne, je ochorenia bábätka málo pravdepodobné. Prenos kiahní cez šaty, ruky a podobne osobou, ktorá práve nemá kiahne sa nekoná. Ochorenie sa prenáša z chorého jedinca alebo na konci inkubačnej doby. Ak ste staršieho syna izolovali, musí byť v izolácii počas celej inkubačnej doby / 23 dní / plus počas celej doby ochorenia / 14 dní/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: