Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vakcína

    , Autor: deborah1

    Pani doktorka,ďakujem vám za predchádzajúcu odpoveď.Ešte by som sa chcela spýtať,keď sa hovorí,že vírus chrípky sa každoročne mení,či je isté,že tohtoročná vakcína "sadne" 100% na tento vírus chrípky /neviem,ako by som to presne vyjadrila/.Ešte by som sa chcela spýtať na váš názor na očkovanie proti prasacej chrípke,a či je miernejšia alebo horšia ako bežná chrípka.Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie nikdy nie je stopercentné, pretože imunitný systém nemusí niekedy na očkovanie reagovat. Vakcina sa nedá povedat, že sadne nesadne na 100 percent. Vakcína je určite účinná proti očakávanému typu viru sezonnej chrípky.
    Prasacia, pandemická chrípka je úplne iná ako sezonna, prebieha rozne u roznych ludí / deti, tehotné ženy, chronicky chorí, seniori/ů Jej nebezpečenstvo je v jej rýchlom šírení.

Podobné otázky

  • Ockovanie a otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Ako kazdy rok, aj tento by som sa chcela dat zaockovat proti chripke. S manzelom sa snazime o dieta, tak by ma zaujimalo, ci vakcinacia neublizi plodu (ak by ma ockovali uz ako tehotnu), resp. ci nemoze ublizit plodu, ak by ma zaockovali a par dni nato by som otehotnela. Moja lekarka bola opatrna a povedala mi, ze ak by som bola tehotna, zaockovala by ma iba s odporucanim od gynekologa. Ako to teda je?
    Dakujem za odpoved a prajem krasny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Štúdoie na tehotných s očkovaním proti chrípke nepoznám, pravdepodobne sa nerobili z etických dôvodov. Často však vieme, že zaočkujeme tehotnú ženu na začiatku tehotenstva, pretože nevieme, že je tehotná a neboli popisované žiadne poruchy plodu. Očkovacia látka obsahuje len určité samostatné antigény vírusu, teda nie celý vírus a už vôbec nie živý, preto nepôsobí na plod tak, že by ho poškodila. práve naopak, ochorenie na chrípku, hlavne vo včasnom štádiu môže plod poškodiť. Preto sa tehotné ženy považujú za ohrozené chrípkou a odporúča sa im očkovanie proti chrípke.

  • Vakcina PANENZA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    prosim Vas o radu, ci je vhodne dat sa zaockovat proti chripke, ak som tehotna?

    Myslim, ze by mala byt pouzita vakcina PANENZA, pricom v prilohe rozhodnutia o registracii vakciny je uvedena info.:
    "V súčasnosti nie sú dostupné žiadne údaje o použití očkovacej látky Panenza počas tehotenstva. Údaje získané z očkovania gravidných žien rôznymi inaktivovanými sezónnymi očkovacími látkami bez adjuvantov nenaznačujú malformácie ani fetálnu alebo neonatálnu toxicitu. Panenza sa môže použiť u tehotných žien bez ohľadu na štádium tehotenstva, ak sa očkovanie považuje za nevyhnutné. Panenza sa môže použiť počas dojčenia."

    Zároveň je uvedené aj zloženie vakcíny, kde je uvedený aj zoznam pomocných látok vakcíny PANENZA:
    tiomersal
    chlorid sodný
    chlorid draselný
    dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného
    dihydrogenfosforečnan draselný
    voda na injekcie

    Podla info. o testovani vakciny, nebola vakcina PANENZA testovana na tehotnych zenach a obsahuje adjuvant tiomersal,...je zarucena bezpecnost vakciny bez vedlajsich ucinkov?

    Dakujem Vam za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Testovanie akýchkolvek liekov aj vakcín na tehotných ženách sa nerobí z etických dôvodov. Vieme však, že prekonanie vírusového ochorenia, aj chrípky v raných štádiách tehotenstva ohrozuje plod poškodením na druhej strane sú často očkované ženy v ranom štádiu tehotenstva, kedy o ňom ani nevedia a nikdy neboli zistené v tejto súvislosti žiadne poškodenia plodu. Skúsenosti ukazujú, že tehotné ženy sú aj pandemickou chrípkou ohrezené na živote alebo komplikáciami chrípôky. Z týchto empirickcýh dôvodov sa pristúpilo k očkovaniu tehotných žien. Adjuvantné látky sa vo vakcíne vyskytujú v tak malom množstve, že nijako nehorozujú / podľa literárnych údajov/ plod ani matku.

  • Zaočkovať?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poprosila by som Vás o radu. Mám 4 Ročnú dcérku, sme vedené v alergolog. ambul. a boli sme odporučené na očkovanie proti prasacej chrípke. Dcérka má ale zvýšené reakciu na vaječný žĺtok, takže mi bolo povedané, že ju nesmie dať zaočkovať proti klasickej chrípke z dôvodu možných komplikácií. Je vakcína proti prasacej chrípke iného charakteru, nemôže jej uškodiť. Mám ju dať zaočkovať? Viem, že nemôžte povedať áno alebo nie, ale aký je Váš názor na toto očkovanie. Dcérka chodí do škôlky, od septembra bola len 1x chorá, vačšinou je to len kašeľ, príp. nádcha.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kontraindikáciou, teda nemožnosťou očkovať proti akejkolvek chrípke je len anafylaktická reakcia na vaječný bielok nie žĺtok, to znamená, že dieťa by malo reagovať na vaječný bielok tak, že došlo k šokovému stavu s nutnosťou oživovania, liečby v nemocnici. Ak takáto reakcia nebole, nie je dôvod neočkovať proti chrípke, či už sezńnej alebo endemickej.

  • očkovanie tehotných žien proti AH1N1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka. Som v 16.t.t. a vzhľadom na to, že moja gynekologička mi nevedela poradiť či sa dať alebo nedať očkovať proti prasacej chrípke, obraciam sa na vás. presne rozumiem tomu, že neochorie len ten, kto má protilátky a ak by šlo len o mňa, nemám také obavy. obávam sa však o bábätko. je vakcína, ktorou plánujú plošne očkovať tehotné ženy naozaj bezpečná pre plod? sú vôbec známe vedľajšie účinky? môže podanie vakcíny vyvolať potrat? aké následky môže mať prekonanie chrípky na nenarodené dieťa? odporučili by ste mi dať sa očkovať aj v prípade, že som momentálne na rodičovskej dovolenke, a teda nie som súčasťou veľkého kolektívu? budem Vám nesmierne vďačná za vašu odpoveď, táto téma ma veľmi trápi a akosi na svoje otázky neviem nájsť odpovede u ľudí, ktorí skutočne aj vedia o čom hovoria. mediálne informácie považujem za nedostatočné a skreslené. pekný deň. Mirka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si, že pandemická chrípka, ktorou by ochorela tehotná žena , by mala na plod nepriaznivý účinok, s rizikom poruchy vývoja. tak je to u takmer každej závažnejšie prebiehajúcej virózy. To je odpoveď, ktorú môžem povedať s určitosťou. všetko ostatné vyplýva len z našich skúseností s iným druhom chrípky. teda to, že očkovanie proti chrípke nemá negatívny vplyv na plod, práve naopak, ke´d že chráni matku, chráni aj plod. Samozrejme, že je eticky neprípustné robiť štúdie na tehotných ženách ale znova, mnohé ženy na svete ani nevedia, že sú tehotné, zaočkujú sa a žiaden teratogénny / teda vývoj plodu ohrozujúci / účinok nebol pozorovaný. Ak sa naozaj vy / ale aj vaši blízki/ manžel, rodičia/ pohybujete len v určitom uzavretom kruhu ľudí, kde viete možnosť nákazy na pandemick chrípku vylúčiť, tak by ste sa očkvoať nemuseli/ ale neviem si dosť dobre predstaviť túto situáciu na vrchole epidémie u nás, kedy bude chorých asi 30 percent obyvatelstva. Rozhodnutie je samozrejme na Vás.

  • očkovanie syna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Mám 4 ročného syna. Pani alergologička nám odboručila ho dať zaočkovať. Nie je už neskoro? Teraz je chorý tak ho nemôže zaočkovať ,ale ani nemala vakcínu ,lebo že vraj ešte neočkovala proti chrípke. Z letáku sa dozvedela, že ho treba zaočkovať dvakrát, kedže ešte nebol očkovaný /nejaký názov vakcíny na F, že vraj to je vakcína pre dospelých/.Mne sa to nezdá , že by ho trebalo zaočkovať dvakrát - po mesiaci znovu. Ani lekárničke sa to nezdalo, ale prečítala si leták tak tiež tak povedala.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo veku štyroch rokov nie je potrebné očkovať dvakrát aj keď ešte nikdy očkovaný nebol, iste sa už s vírusom chrípky stretol.
    Očkovať je možné počas celej zimy, dokonca aj po vypuknutí epidémie, ak sa chrípke aj nezabráni, bude mať ľahší priebeh. Takže na očkovanie vo vašom prípade vôbec nie je neskoro.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: