Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    moja dcérka má 16 mesiacov a skoro každy druhý mesiac berie antibiotika kôli nádche. Zakaždým má nejaký bacil teraz naposledy to bol zlatý stafylokok a predtým hemofyl. Počula som o očkovacej vakcíne pravenal a chcela by som sa spýtať či by bolo vhodné ju dať touto vakcínou zaočkovať.
    Ďakujem Eja

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcína sa volá Prevenar a na Vašu otázku sa nedá odpovedať, či by bolo vhodné v tom prípade ako uvádzate, pretože táto vakcína nechráni dieťa proti všetkým baktériám a všetkým chorobám. Na druhej strane môžem povedať, že z mojej skúsenosti vidím, že je vhodné deti do veku dvoch až piatich rokov touto vakcínou očkovať. Treba si však uvedomiť, že vakcína chráni dieťa pred ochorením spôsobeným siedmimi tzv. invazívnymi kmeňmi pneumokoka / streptococcus pneumoniae/, ktoré spôsobujú závažné ochorenia hlavne malých detí v oblasti dýchacieho ústrojenstva ale aj zápaly mozgových blán a celkovú otravu krvi. Vyžaduje vždy intenzívnu a náročnú liečbu. To znamená po očkovaní uchránite vaše dieťa pred ochorením spôsobeným týmito baktériami.

Podobné otázky

  • prvé očkovanie v 5mesiaci?

    , Autor: misik251

    Dobrý deň . chcela by som sa spýtať moja dcérka ide mať za dva týždne 5mesiacov a ešte ani raz nebola zaockovana koli tomu že je stále chorá. Neviem teda že dokedy treba dieťa zaočkovať? Nevadí to keď až tak neskoro? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa je potrebné zaočkovať od tretieho mesiaca ako najskô sa len dá, ak to jeho zdravotný stav dovoľuje. Neviem, aké ochorenia prekonáva ale skutočnou kontraindikáciou, zamedzením, očkovania je len vysoká teplota, závažné akútne ochorenie/ hnačka, zápal pľúc a horných dýchacích ciet. Neverím, že má celé dva mesiace takéto závažné ochorenia. V každom prípade o očkovaní rozhoduje lekár, ktorý dieťa pozná a vyšetrí. Samozrejme, že očkovanie je možné začať kedykoľvek, ako udávam podľa zdravotného stavu, ale neočkované dieťa je ohrozené mnohými závažnými ochoreniami.

  • Ockovanie a otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Ako kazdy rok, aj tento by som sa chcela dat zaockovat proti chripke. S manzelom sa snazime o dieta, tak by ma zaujimalo, ci vakcinacia neublizi plodu (ak by ma ockovali uz ako tehotnu), resp. ci nemoze ublizit plodu, ak by ma zaockovali a par dni nato by som otehotnela. Moja lekarka bola opatrna a povedala mi, ze ak by som bola tehotna, zaockovala by ma iba s odporucanim od gynekologa. Ako to teda je?
    Dakujem za odpoved a prajem krasny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Štúdoie na tehotných s očkovaním proti chrípke nepoznám, pravdepodobne sa nerobili z etických dôvodov. Často však vieme, že zaočkujeme tehotnú ženu na začiatku tehotenstva, pretože nevieme, že je tehotná a neboli popisované žiadne poruchy plodu. Očkovacia látka obsahuje len určité samostatné antigény vírusu, teda nie celý vírus a už vôbec nie živý, preto nepôsobí na plod tak, že by ho poškodila. práve naopak, ochorenie na chrípku, hlavne vo včasnom štádiu môže plod poškodiť. Preto sa tehotné ženy považujú za ohrozené chrípkou a odporúča sa im očkovanie proti chrípke.

  • očkovanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v druhom trimestri tehotenstva, 21 týždeň a chcela by som vedieť, či sa môžem dať zaočkovať proti chrípke. Očkujem sa už 7 rokov a chrípku som doteraz nemala, všetci členovia našej rodiny - manžel a aj dve dcéry 5 a 3 roky ju mávajú počas chrípkového obdobia. Bojím sa aby som sa nenakazila a deti očkovať nechcem, sú zdravé, nemajú žiadne zdravotné problémy a chrípku zvládli vždy dobre. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dokonca by ste sa mali dať zaočkovať. Tehotné ženy patria k skupine osôb, ktorým sa očkovanie odporúča. Chránia tým seba aj plod.

  • dolezite informacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mila poradna. Chcela by som sa Vas spytat otazku ohladom ockovania prasacej chripky. dcerka bola ockovana v skole pred tyzdnom proti prasacej chripke,na 2 den cez noc mala zvysenu teplotu 37,5(a to len v noci) o 3 dni mala znova zvys.teplotu 37,8 ,pobolieva ju hlavicka. Ma 4roky a 10 mesiacov.(v aprili bude mat 5rokov). ake su este mozne priznaky po ockovani,ako dlho pretrvavaju a je to mozne take zvysene teploty s odstupom? este ma soplik a maly suchy kasel. Dakujem Vam za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V kontexte toho, že takéto virozy s príznakmi, ktoré popisujete sú teraz veľmi časté, odporúčam dieťa vyšetriť u svojho lekára, aby nedošlo k zámene predpokladanej reakcie na očkovanie a ochorenia. Reakcia na očkovanie by sa nemala opakovať.

  • Vakcina PANENZA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    prosim Vas o radu, ci je vhodne dat sa zaockovat proti chripke, ak som tehotna?

    Myslim, ze by mala byt pouzita vakcina PANENZA, pricom v prilohe rozhodnutia o registracii vakciny je uvedena info.:
    "V súčasnosti nie sú dostupné žiadne údaje o použití očkovacej látky Panenza počas tehotenstva. Údaje získané z očkovania gravidných žien rôznymi inaktivovanými sezónnymi očkovacími látkami bez adjuvantov nenaznačujú malformácie ani fetálnu alebo neonatálnu toxicitu. Panenza sa môže použiť u tehotných žien bez ohľadu na štádium tehotenstva, ak sa očkovanie považuje za nevyhnutné. Panenza sa môže použiť počas dojčenia."

    Zároveň je uvedené aj zloženie vakcíny, kde je uvedený aj zoznam pomocných látok vakcíny PANENZA:
    tiomersal
    chlorid sodný
    chlorid draselný
    dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného
    dihydrogenfosforečnan draselný
    voda na injekcie

    Podla info. o testovani vakciny, nebola vakcina PANENZA testovana na tehotnych zenach a obsahuje adjuvant tiomersal,...je zarucena bezpecnost vakciny bez vedlajsich ucinkov?

    Dakujem Vam za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Testovanie akýchkolvek liekov aj vakcín na tehotných ženách sa nerobí z etických dôvodov. Vieme však, že prekonanie vírusového ochorenia, aj chrípky v raných štádiách tehotenstva ohrozuje plod poškodením na druhej strane sú často očkované ženy v ranom štádiu tehotenstva, kedy o ňom ani nevedia a nikdy neboli zistené v tejto súvislosti žiadne poškodenia plodu. Skúsenosti ukazujú, že tehotné ženy sú aj pandemickou chrípkou ohrezené na živote alebo komplikáciami chrípôky. Z týchto empirickcýh dôvodov sa pristúpilo k očkovaniu tehotných žien. Adjuvantné látky sa vo vakcíne vyskytujú v tak malom množstve, že nijako nehorozujú / podľa literárnych údajov/ plod ani matku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: