Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Otazka

    , Autor: poliroli

    Dobry den prajem ja by som sa chcela opytat kolko stoji vakcina proti kiahnam??A ešte by som sa chcela opytat aj na vakciny proti žltačke A,B kolko stoja??Mam 14mesačnu dceru a 5ročneho syna ktora z vakcin proti žltačke by bola pre nich vhodna???Dakujem pekne za vašu odpved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pre obe deti potrebujete vakcínu proti žltačke typu A / proti žltačke typu B, ak žijete na Slovensku sú očkované vakcínou plne hradenou poisťovňou/. Očkovacia látka stojí cca 950 Sk, očkovanie sa realizuje dvoma dávkami v odstupe pol roka až rok. Mladšie dieťatko je vhodné začať očkovať až po ukončení základného povinného očkovania, ktoré končí v 15tich mesiacoch očkovaním proti mumpsu, osýpkam a ružienke. V tomto veku je možné dieťa zaočkovať proti uvedeným trom ochoreniam plne hradenou očkovacou látkou, alebo si kúpiť očkvoaciu látku, ktorá obsahuje aj zložku chrániacu proti ovčím kiahňam. Stojí cca 2700Sk. Po štyroch až ôsmych týždňoch je odporúčené preočkovanie jednozložkovou vakcínou proti kiahňam / varilrix/. Staršieho syna môžete zaočkovať touto očkovacou látkou / teda Varilrix/ taktieš, dvoma dávkami v rovnakom intervale. Očkovacia látka stojí cca2000Sk.

Podobné otázky

  • ovčie kiahne a Ribomunyl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka,
    chcem sa Vás opýtať na dve veci.
    Po prvé, môže byť 15 - mesačné dieťa zaočkované proti ovčím kiahňam, keď užíva Ribomunyl ?
    Druhá otázka súvisí s prípadným tehotenstvom. Malo by toto zaočkovanie nejaké negatívne následky, keď by som otehotnela ? Pediatrička nášho synčeka ma totiž upozornila, že by som 3 mesiace po synovom zaočkovaní nemala otehotnieť.
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď!
    p. Maníková z Bardejova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tri mesiace pred očkovaním a tri mesiace po očkovaní by ste nemali otehotnieť v prípade, že by ste boli očkovaná vy. Synove očkovanie s tým nemá nič spoločné!!!!!!Vírus sa z jeho tela v aktívnej forme nevylučuje!
    Liečba Ribomunylom a očkovanie má svoje pravidlá. V prvej fáze liečby neočkujeme, potom očkujeme v prestávke medzi užívaním lieku, užíva sa len štyri dni v mesiaci.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka!
    Chcela by som sa Vás opýtať na Váš názor na nepovinné očkovania. Moja dcérka je narodená predčasne v 36. týždni, teraz má 10 mesiacov. je očkovaná riadne podľa scémy, plus som ju dala zatiaľ zaočkovať 2 dávkami rotarixu, pre dôvody, ktoré tu teraz nebudem rozpisovať dostane 1.dávku Prevenar-u až v roku, ale dostane ju a ešte som mala v pláne ju dať zaočkovať Varilix-om. Náš pediater nám ešte odporúča ju dať zaočkovať Havrix-om-2 dávky a Neisvac-om 1 dávku. Moja otázka: Nie je to príliš veľká záťaž pre detský organizmus? To by znamenalo takmer každý mesiac očkovať, do toho ešte príde povinné v roku a v 15. mesiacoch. Bojím sa nejakých následkov pre moje dieťa. A ešte jedna otázka: je u nás Varilix už dostupný? lebo som čítala, že áno, no náš doktor tvrdí, že si ho musíme ísť kúpiť do Rakúska. Ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O príliš veľkej záťaži pre organizmus, tak ako ste položiili otázku sa nedá hovoriť, ale očkovania sa dajú rôzne načasovať tak, aby sa to spravilo čo najlepšie aj s ohľadom na záťaž / aj aplikácie očkovacích látok/ pre dieťa. Po očkovaní Prevenarom v roku by som počkala do 15teho mesiaca a môžete ju dať zaočkovať Priorixom tetra, kde v jednej očkovacej dávke dostane antigény mumpsu, ružienky, osýpok aj ovčích kiahní / je možné po šiestich týždňoch až šiestich mesiacoch preočkovať Varilrixom na zvýšenie účinnosti očkovania, je u nás dostupný na mimoriadny dovoz, dá sa cez lekáreň objednať/. Havrix odporúčam po skončení tohoto základného očkovania, samozrejme v odporučených intervaloch medzi jednotlivými očkovaniami a nakoniec Neisvac.

  • pneumokok,zltacka A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka mam na vas otazku.synceka sme davali ockovat proti pneumokokom ked mal nieco viac ako 2rocky.myslim ze sa to volalo pneumo 26 alebo 27.je potrebne aj preockovanie?detska lekarka nam povedala ze sa este uvidi,myslela som si ze je to urcene.niektore vakciny sa preockovavaju a niektore nie.tak neviem ci sa jej nato este pytat alebo nie.dalsia otazka sa tyka zltacky typu A.v septembri ked mal syncek 2r.a 10m.sme ho dali zaockovat.presny nazov vakciny si nepametam myslim ze v nazve bolo junior.kamaratka mi povedala ze jej dceru ockovali inou vakcinou.je ich viac?mohla byt tato urcena pre inu vekovu skupinu.je zaockovany aj konjugovanou vak.proti meningitide.odporucili by ste este nejake ockovanie.chory byva dost casto.najme odkedy zacal chodit do skolky, a teraz po prestahovani.vopred dakujem.M

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pneumo 23 je potrebné preočkovať po troch rokoch určite. Žltačka typu A sa očkuje očkovacou látkou Havrix Junior, iná u nás nie je registrovaná, pokiaľ viem. Ak bol očkovaný v septembri minulého roka, do septembra 2008 by mal dostať druhú dávku.Myslím, že iné očkovanie / samozrejme okrem chrípky v sezóne/ nateraz nepotrebuje.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Syn má 18 mesiacov.Ideme ho dať zaočkovať proti pneumokokom.Moja otázka je aké očkovania by ste ešte odporučili mimo teda povinných.A čo tie očkovania stoja.Inak jeho zdravotný stav je dobrý.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku ešte očkovanie proti žltačke typu A. Stojí jedna dávka cca 1000Sk. potrebuje dve dávky v odstupe 6 až 12 mesiacov, očkovacia látka sa volaá Havrix Junior. Je možné ho zaočkovať aj proti zápalu mozgových blán. Očkuje sa raz, očkovacia látka stojí okolo 1500 Sk. Chráni dieťa proti jednému typu vyvolávateľa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: