Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka!
    Chcela by som sa Vás opýtať na Váš názor na nepovinné očkovania. Moja dcérka je narodená predčasne v 36. týždni, teraz má 10 mesiacov. je očkovaná riadne podľa scémy, plus som ju dala zatiaľ zaočkovať 2 dávkami rotarixu, pre dôvody, ktoré tu teraz nebudem rozpisovať dostane 1.dávku Prevenar-u až v roku, ale dostane ju a ešte som mala v pláne ju dať zaočkovať Varilix-om. Náš pediater nám ešte odporúča ju dať zaočkovať Havrix-om-2 dávky a Neisvac-om 1 dávku. Moja otázka: Nie je to príliš veľká záťaž pre detský organizmus? To by znamenalo takmer každý mesiac očkovať, do toho ešte príde povinné v roku a v 15. mesiacoch. Bojím sa nejakých následkov pre moje dieťa. A ešte jedna otázka: je u nás Varilix už dostupný? lebo som čítala, že áno, no náš doktor tvrdí, že si ho musíme ísť kúpiť do Rakúska. Ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O príliš veľkej záťaži pre organizmus, tak ako ste položiili otázku sa nedá hovoriť, ale očkovania sa dajú rôzne načasovať tak, aby sa to spravilo čo najlepšie aj s ohľadom na záťaž / aj aplikácie očkovacích látok/ pre dieťa. Po očkovaní Prevenarom v roku by som počkala do 15teho mesiaca a môžete ju dať zaočkovať Priorixom tetra, kde v jednej očkovacej dávke dostane antigény mumpsu, ružienky, osýpok aj ovčích kiahní / je možné po šiestich týždňoch až šiestich mesiacoch preočkovať Varilrixom na zvýšenie účinnosti očkovania, je u nás dostupný na mimoriadny dovoz, dá sa cez lekáreň objednať/. Havrix odporúčam po skončení tohoto základného očkovania, samozrejme v odporučených intervaloch medzi jednotlivými očkovaniami a nakoniec Neisvac.

Podobné otázky

  • Varivax

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcéra bola očkovaná v 12 mesiacoch prvou dávkou Varivax-u, lekár nám druhú dávku načasoval o 3 roky, čo je teraz. Bolo to v zahraničí kde sme vtedy bývali, teraz sme sa presťahovali na Slovensko a jej lekár tu nám oznámil, že táto dávka je už po takej dlhej dobe neúčinná a treba vykonať pokiaľ znova očkovanie a o 6 týždňov dávku zopakovať. Mohli by ste mi povedať ako postupovať a ktorý lekár má vlastne pravdu?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdu má prvý lekár. Žiadne opakované očkovanie nie je potrebné! teda myslím znova dvakrát očkovať. Druhá dávka sa podáva najskôr po šiestich týždňoch od prvej a môže sa podať kedykolvek, kým dieťa kiahne nedostane / čo sa po jednej dávke asi v 15 percentách prípadov môže stať/. Takže určite len jedna dávka!!!!!!!!!!!!!

  • ovčie kiahne - vakcína Varilix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dala som našu dcéru zaočkovať proti ovčím kiahňam. Vakcínou Varilix, riadne v vtermíne, reakciu sme žiadnu nezaznamenali. Do konca októbra máme termín na doočkovanie druhej "dávky" Varilixu.
    Moje otázky sú:
    - či bez tohoto doočkovania je 1. časť očkovania neúčinná, alebo je účinná iba na niekoľko percent? (koľko?)
    - aké sú vaše skúsenosti s Varilixom? Máme to "dokončiť", aké sú Vaše odporúčania?
    Ostala som trochu neistá z toho doočkovania, keď sa prezentuje aj dosť negatív očkovania všeobecne.
    Ďakujem srdečne za info.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti ovčím kiahňam už po prvej dávke zabezpečuje ochranu proti tomuto ochoreniu, cca na 85 percent. Ak by dieťa aj ochorelo, priebeh ochorenia je mierny. Podľa posledných odporúčaní sa aj deti odporúča preočkovať aj druhou dávkou vakcíny.Zvýši sa tým ochrana proti ochoreniu takmer na sto percent.
    Očkujem viac vakcínou MMRV, teda tou, ktorá v jednom vpichu zabezpečuje aj ochranu proti ďalším trom vírusovým ochoreniam. S vakcínou varilrix očkujem tiež opakovane, niekedy aj mamičky, ktoré neprekonali v detstve ovčie kiahne. zatiaľ som nezaznamenala žiadne vedľajšie nežiadúce reakcie.

  • pneumo 23, mening. očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám deti 12 a 14 ročné, vakcínou pneumo23 boli očkované aj raz preočkované. ako treba preočkovávať , v akých intervaloch.
    ČO sa týka mening. očkovania, poprosím o doporučenie. Ktorá vakcína je vhodnejšia, kombinovaná alebo len proti C-čku. Ktorá sa musí preočkovať a koľko krát alebo aké sú intervaly, prípadne vedľajšie nežiadúce účinky.
    Ďakujem za informácie, j

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak deti nebývajú choré a už boli pneumo 23 opakovane zaočkované, teraz ďalšie očkovania nie sú potrebné.
    Pre dlhodobý účinok, potrebu len jedného očkovania odporúčam skôr očkovanie menigitidy typu C kojugovanou vakcínou pre cestovateľov je vhodnejšie očkovanie kombinovanou vakcínou A a C, ktoré je potrebné preočkova každé tri roky.
    Existuje kombinovaná vakcína Menveo proti štyrom druhom meningokoka / nie je tam B/ ale u nás nie je dostupná. Je tiež bez preočkovania.
    Vedľajšie účinky sä možné, zatiaľ som pozorovala len začervenanie v mieste vpichu / u vlastnej dcéry/, ustúpilo bez liečby.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry,

    Chcela by som vediet, ake ockovania by ste odporucili pre mojho syna, ktory ma rok a 2 mesiace a chystame sa s nim na exoticku dovolenku do indonezie. Zajtra mu idu davat davku na Hepatitidu A, myslite si, ze to staci, alebo by ste odporucili i nieco viac?

    p.s. nechystame sa s nim po krajine cestovat, pojdeme len do hoteloveho rezortu a zvysok dovolenky stravime tam...dakujem

    Lucia Bartulovic

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žltačku je určite potrebné mu zaočkovať. Na všetky otýky ohľadne odporučeného očkovanie Vám najlepšie odpovedia na www.inocem.sk. Podľa mojich informácií sa u všetkých cestovateľov do tejto krajiny odporúča brušný týfus a užívanie antimalarík.

  • rubeola mums osypky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ked mal syn 5 rokov bol ockovany poliom. Bolo to jeho posledne ockovanie. Odstahovali sme sa do rakuska, je v prvom rocniku a zo skoly dostali sme ponuku na ockovanie proti rubeole, mumsu a osypkam. Proti tomu bol uz zaockovany ale uz ako 14 mesacny. Je to bezpecne, dat ho teraz prockovat?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Preočkovanie sa všade robí druhou dávkou a v mnohých kajinách vo veľmi rozdielnom veku. V Českej republike pol roka po prvej dávke, u nás v jedenástom roku veku. Ak plánujete žiť v Rakúsku, nechajte sa zaočkovať podľa ich očkovacieho kalendára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: