Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam 24 mes. dceru, je zaockovana(okrem povinnych ockovani)proti rotavirus,pneumokomv prvom roku a teraz hepatiduA .Este by sme ju mali nechat zaockovat tento tyzden(na nalieheve odporucanie nasho pediatra)proti kliestom.No a samozrejme ju caka povinne ockovanie v 2 rokoch.Je to naozaj take nutne a nie je to vela ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie po druhom roku veku je povinné, ostatné očkovania nie sú povinné, rodič sa o ňom rozhoduje podľa informácií, ktoré získa, podľa mňa je najlepšie ak ich získa od svojho pediatra. Rozhodnutia však ostáva na rodičoch. Očkovanie proti kliešťom je vhodné, ale môže sa presunúť až do predškolského veku, záleží aj na tom, kde žijete a či mávate kliešťa prisaté často. Organizmus dieťaťa je pripravený reagovať tvorbou protilátok na tento počet antígénov, takže v žiadnom prípade sa nedá povedať, že je to veľa.

Podobné otázky

  • rubeola mums osypky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ked mal syn 5 rokov bol ockovany poliom. Bolo to jeho posledne ockovanie. Odstahovali sme sa do rakuska, je v prvom rocniku a zo skoly dostali sme ponuku na ockovanie proti rubeole, mumsu a osypkam. Proti tomu bol uz zaockovany ale uz ako 14 mesacny. Je to bezpecne, dat ho teraz prockovat?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Preočkovanie sa všade robí druhou dávkou a v mnohých kajinách vo veľmi rozdielnom veku. V Českej republike pol roka po prvej dávke, u nás v jedenástom roku veku. Ak plánujete žiť v Rakúsku, nechajte sa zaočkovať podľa ich očkovacieho kalendára.

  • p.Spanikova

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vcer pani doktorka, prosim Vas o radu, teraz som si citala o ockovani proti kliestom a radili ste odlozit ockovanie na iny vek,moj syn Risko ma 21 mesiacov a za jeden tyzden sme mu nasli dvoch kliestov, jeden po nom liezol a druheho mal pristeho v usku, chodime casto do prirody, tak sa Vas chcem opytat, kedy by som mohla dat zaockovat?A teraz v juny ideme na preockovanie prevenarom, budeme moct aj teraz dat ho zaockovat koli tomu prevenaru?A spomynali ste ockovat proti zltacke typu A, z akeho dovodu a hradia to poistovne?Dakujem Vam vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie prit žltačke typu A poisťovne nehradia, je to dôležité preto, že deti sa pohybujú v prostredí, kde nikto nevie, kto je právee v inkubačnej dobe tohoto ochorenia. Očkovať sa môže počas celého života, ale u detí ho považujem za vhodné pre prevenciu tohoto ochorenia počas celého detstva.
    21-mesačné dieťatko môžete dať zaočkovať proti kliešťovej encephalitide. Treba zistiž, či v miestach , kde sa pohybujete sú kliešte týmto ochorením nakazené. Očkovanei sa v letnom období prevádza tzv. skrátenou formou. Kliešte je možné očkovať dva týždne po prevenare.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: