Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vitamíny

    , Autor: Majka-1

    Dobrý deň, pani doktorka, dcéra má tri mesiace, je dojčená, ale má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, vajíčko a taktiež sóju. Môj jedálniček je značne obmedzený, a tak sa snažím prijímať vitamíny aj vo forme liekov. Chcem sa opýtať, aká by mala byť moja denná dávka vápnika. Beriem raz denne 500mg uhličitanu vápenatého, je táto dávka postačujúca alebo mám príjem vápnika zvýšiť? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba zistiť, koľko je v preparáte vápnika. Denná dávka pre dospelého je 1000 až 1500 mg vápnika. Vápnik je nie len súčasťou mlieka a mliečnych výrobkov ale aj mäsa a strukovín. Preto treba upraviť konzumáciu vápnika v preparáte s konzumáciou stravy. Nestačí brať len vápnik, treba mať aj dostatok vitamínu D a vitaminu K.

Podobné otázky

  • Malo mlieka

    , Autor: Katka54

    Dobry den,
    mam 4tyzdnovu dceru. V nemocnici ju museli prikrmovat nakolko si z prsniku potiahla minimalnu davku, po prichode domov sa vobec nechcela prisat nakolko som mala naliate a ztvrdnute prsia, nepomahalo ani odsavanie a nasledne prikladanie. Denne som si odsala aj 300ml mlieka. Snazili sme sa denne a v 3tom tyzdni sa mala zacala dojcit ked mi klesla tvorba. Vydrzalo jej to 4 dni a prsnik zacala znovu odmietat. Takze sme sa vratili k odsavaniu a krmeniu z flase. Uz dva dni sa mi vsak tvori omnoho menej mlieka, pri nocnom krmeni som si z oboch prsnikov ledva odsala 50ml. V poobednych hodinach zvladnem odsat na dve krmenia po 100ml ale vecer zasa klesa. Dnes doobedu v case krmenia som neodsala nic, len par kvapiek. Uzivam vitaminy femibion, pijem caj pre podporu dojcenia, malu aj tak prikladam aby sa aspon posnazila. Museli sme ale zacat pouzivat aj umele mlieko. Zda sa mi tiez, ze umele mlieko jej chuti viac nakolko flasu s mojim mliekom dlho vypluva kym zacne papat a umele mlieko vypije aj rychlejsie. Na stravu si davam pozor. Mozem po tak kratkej dobe prichadzat o mlieko a moze malej moje mlieko nechutit?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite prichádzate o mlieko, pretože odsávanie nie je prirodzený spôsob kojenia a organizmus nemá prirodzený stimul na podporu uvolnenia hormónov, ktoré riadia tvorbu mlieka. Niekedy sa podarí odsávaním produkcia materského mlieka aj do roka aj dlhšie, ale je to výnimočné. Je to vždy o individuálnej podpore kojenia zo strany ideálne pediatra alebo blízkej osoby, ktorá má s kojením skúsenosti. Negatívnu rolu zohráva aj stres, pretože ten sa u vás uplatnil hlavne preto, že sa kojenie nedarilo. Isto sa to už nejako vyriešilo / bola som chorá, nemohla som odpovedať hneď/ ale chcem vás upokojiť, ak sa kojenie aj nezadarilo, dieťatko určite vyrastie, bude zdravé, spokojné a múdre aj na umelom mlieku.

  • Dojčenie a lieky

    , Autor: Kristína20

    Dobrý deň, chcem sa opýtať som prechladnutá zo spodu, močove cesty.. tak či môžem brať antibiotika biseptol alebo zinnat? Alebo viete mi nejake odporučiť ktoré môžem? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete pri dojčení aj Biseptol aj Zinnat, ale Zinnat je bezpečnejší, lebo nemusíte obmedzovať kyslé a vitaminy C

  • bolave brusko

    , Autor: zuzkabm

    Dobry den pani doktorka, prosim o Vasu radu. Syncek ma 7 tyzdnov, je dojceny. Mava silne bolesti bruska. Skusame asi takmer vsetko. Cvicenie, masaze, vankusik na brusko, polohovanie na brusko,...nosievam ho v satke. Na odporucanie lekarky sme davali espumisan, ten nemal ucinok, tak teraz babycalm a probiotika biogaia, ale mensiu davku, kedze je malinky. V strave vylucujem nafukujuce potraviny, vylucila som mliecne vyrobky (polepsilo sa), uzivam vitaminy pre dojciace mamy, vapnik, probiotika, dve salky caju pre dojciace a pijem caro.
    Dr.mi poradila aj rektalnu rurku. Malemu sa ulavi. Ale posledne dni je to hroza, uz mi aj zle spava, len co zaspi a polozim ho, zacne sa "pucit" a uz je aj hore a place. Vcera sa pucil, po rurke ani vetry ani stolica, dnes ked to slo von, tak akoby pena. Farba normalna. Nemohla som mu rurkou nieco poskodit? Creva alebo nieco? Pouzivam ju tak 3x denne na odporucanie dr. Stale sa puci, spanuje aj pri kojeni sa hrozne mrvi, ruckou do mna busi a skriabe. Posledne tri dni aj po troske zvracia, takmer po kazdom krmeni aj po odgrgnuti. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že sú to bežné problémy detičiek v tomto veku. Zažívací trakt ešte nevie celkom dobre reagovať na to, že vlastne musí vstrebať živiny, posúvať obsah ďalej a podobne.
    Nebezpečné by bolo, keby zvracal prúdom, nemal vetry av plienke mal krv. V takom prípade treba naozaj vyhľadať lekára.
    Inak je ptrebné dieťatko občas nechať, nech sa pučí, mrví, krochká, netreba to hneď vždy riešiť. Ak predsa, tak občas, ak je nepokojný, skúste ho znova proložiť, saním sa môžu krče v brušku uvolniť a na základe gastrokolického reflexu sa môže vyprázdniť. Môžete podávať babycalm, mám s ním dobré skúsenosti, môžete ho uložiť do polohy kedy má hlavičku vyššie ako nožičky / podložiť predné nohy postieľky/ alebo ho uložte na brušku, niekedy sa vtedy dobre vyprdkajú a grgnú si.
    Rektálnou rúrkou ste mu určite črevo nepoškodlila. Ja sama ju pri riešení týchto problémov nepoužívam, čím dlhšie ju budete používať, tým neskôr sa naučí začať si kakanie a prdkanie sám. Uvedené príznaky nie sú chorobné, sú prechodné a behom niekoľkých týždňpov sa všetko upraví.
    Na svoju stravu si dávajte pozor, hlavne ak zaznamenáte, že niečo situáciu zlepší / vyradenie mlieka napr/ tak to dodržiavajte, určite nejedzte strukoviny, kyslú kapustu, kukuricu, ani z konzervy, redkvičku a niekedy vadí aj hrozno. Veľmi dobrý je čaj z anízu, feniklu majoránky a ak dostanete aj koprového semena. Z každého korenia jednu čajovú lyžičku, zaliať 3/4 litrom prevarenej vody, vylúhovať a po kojení vždy 1/4 litra vypiť. Pôosbí to proti nafukovaniu, odchádzajú vetry a pôsobí aj povzbudzujúco na tvorbu mlieka.

  • plač

    , Autor: danylovec

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opýtať na dievčatko, má 3 mesiace mám ju v profi rodine od 3 týždňov. Mamka jej fetovala.
    - nevie sa zobudiť pekne - otvorí oči a ide do strašného plaču. Máme problém sa ukľudniť. Nejde to na rukách ani v kočíku, ani hojdať, ani pritisnúť na objatie...
    - začne papať a zaškŕka jej v brušku a strašne začne plakať a už do nej nič nedostanem. Dám ju aj odgrgnúť ale máme problém sa potom ukľudniť. Najhoršie je to v noci robí strašný krik. Trepoce nožičkami aj ručičkami. Má pupček vonku, to črievko. Chirurg nám kázal prísť na kontrolu o 3 mesiace. Pije sunar 1. Vypije do 60ml.
    - inak je zlatá keď je v pohode. Usmieva sa, pozoruje okolie, keď spinká "v kočíku uhojdaná" tak spinká kľudne.
    - ako by sa jej dalo pomôcť. Všetci mi vravia, že to prejde len treba dočkať. Ďakujem za odpoveď.

    Neviem či sa dá nedávať otázku na zobrazenie len poslať mailom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na druhú otázku odpoveď neviem.
    Prvá otázka je ťažká tiež. Dieťatko má pravdepodobne abstinenčné príznaky, pretože ak matka fetovala aj počas teotenstva, tak dieťatko vlastne bolo pod vplyvom tej drogy. Okrem toho, každé dieťatko je iné, niektoré sú uplkanejšie, iné menej. Priebeh tehotenstva, ktorý iste u tohto dieťatka nebol nijako pozitívne rientovaný vzhľadom k dieťatku, tiež ovplyvňuje správanie dieťatka. Takže prejavy sú pravdepodobne dočasné, je úžasné, že ste sa tohto dieťatka ujali, dávate mu svoju lásku a starostlivosť a to iste pomôže prekonať ťažkosti, ktoré boli pri jeho príchode na svet. Pri nezlepšovaní situácie by možno bolo vhodné vyšetrenie u detského neurológa, ktorý by prípadne mohol naordinovať aj nejaké lieky. V tomto štádiu by som odporučila vitaminy B / Cebion multi, v takom prípade nedávať Vigantol, alebo pyridoxin, pol tbl denne alebo b-komplex podľa dávky v jednom dražé 1/4 až 1/2 dražé denne.

  • Padanie vlasov

    , Autor: dragonfly23

    Dobry den, u 1,5 rocneho syna som si vsimla ze mu zacali padat vlasky, asi 2 týždne. Ma ich síce huste, dlhšie a brckave ale predtým mu nepadali. Keď mu prejdem vlasky vždy mi ostanú 2-3 v ruke. Po cesani som ich naratala cca 65. Pred mesiacom bol chorý, bral ATB. Aké vitamíny mu môžu chýbať? Dávam mu Vigantol, Cebion. Je treba odber krvi? Je ešte maly, nechcem ho tým stresovat. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vitaminy sú v poriadku. Ešte vyčkajte asi mesiac, ak naozaj vidíte zvýšené padanie vlasov , eventuálne sa objaví plešinka, určite kontaktujte kožného lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: