Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dojcenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa spytat ci je pravda ze ked dam dietatku flasku z mlieckom ze je to zaciatok konca dojcenia. Moje dieta je plne dojcene ale potrbujem obcas dietatko chvylu nechat doma pri oteckovy ale bojim sa odstriekat mlieko a dat v nevyhnutnych pripadoch z flase. Mam obavy ze ked spozna flasu nebude uz chciet papat z prsnika ze prestane tahat kedze z flase to ide lahko alebo si zvykne na flasu a z prsnika bude papat menej a menej. Mali sme uz taky problem ked som dala dudel. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    AK matka dieťa dojčí, musí si veci zariadiť tak, aby mohla byť s dieťaťom vždy, keď dieťa potrebuje papať. Prvých 4 až 6 týždňov je to 24 hodín denne. Potom postupne sa dieťatku spraví nejaký režim a viete si určiť, kedy bude spinkať aj tri-štyri hodiny a môžete nechať dieťa s otcom. Od šiesteho mesiaca dieťa postupne prechádza aj na bezmliečnu výživu a vtedy sa intervaly medzi kojením predlžujú.
    To, či mlieko odstriekate do fľaše, aby ho dieťaťu niekto podal počas vašej neprítomnosti je len na vás. Čím je dieťa mladšie, tým je väčší predpoklad, že táto epizóda môže spôsobiť to, že dieťa bude kojenie odmietať.

Podobné otázky

  • MR a dojcenie

    , Autor: NatalAnet

    Dobrý deň, mam plne dojčeneho 3.mesqcneho syna a mala by som sa objednať a na magnetickú rezonanciu. Ako je to s dojčením po vyšetrení? Ci radšej počkať kým nebude mať aspoň rok alebo ako? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite môžete absolvovať vyšetrenie a následne dojčiť. Tam nie je žiadne žiarenie.

  • Bolenie bruška

    , Autor: Ivil

    Dobrý večer,

    Prosím Vás, všade sa píše, že matka pri dojčení môže zjesť čokoľvek s mierou. Ak má dieťa kolíku vyhýbať sa jedlám, ktoré nafukuju. Náš problém je, že nemôžem zjesť nič. Malý je v poriadku ak jem len mrkvu, cuketu, zemiaky, ryžu, mäso na prírodno, suchú cestovinu. Už som zúfalá. Všetko ostatné robí veľké problémy. Nemôžem žiadne ovicie, zeneninu, mliečne výrobky. Už sme takto tri mesiace. Keď niečo vyskúšam má strašne kŕče, bolesti. Kričí, plače. Dávam mu ptobiotika aj fenykovy čaj. Veľa cvičíme aj tak je zas plač. Rozmýšľam či pre neho nebude lepšie umelé mlieko alebo začať s prikrmom? Prosím o radu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé dieťatko je iné. Dojčenie je určite lepšie ako umelé mlieko. Určite by som mu nedávala žiaden čaj a ani vodu, kým nemá bez mliečne príkrmy, teda cca do piatich mesiacov.
    Strava ako popisujete obsahuje základné živiny, tak sa na nej dá existovať. Možno má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, preto zle reaguje na konzumáciu mlieka vami.
    Ja by som akceptovala tú stravu, ktorú znáša a kojila ďalej. Po piatom mesiaci veku môžete začať s bez mliečnymi príkrmami.

  • Dojčenie po vyvolavanom porode

    , Autor: MonikaVam

    Dobrý deň, chcem sa spýtať ako je to pri vyvolavani pôrodu pri preeklampsii. Som 37+6,krcok zatiaľ nepripraveny. Môžu podávané farmaka negatívne vplývať na rozvoj laktacie, pristátie sa pripadne inak negatívne ovplyvniť bábätko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemyslím si to. Ide o to, aby pôrod prebehol bez ohrozenia života matky. To je teraz najdôležitejšie. Kojenie a starostlivosť o dieťatko sa bude riešiť. potom.

  • Dojčenie a sushi

    , Autor: Michelle_j4

    Dobrý deň vám prajem pani doktorka. Chcela by som sa vás spýtať že ak plne kojím, či môžem jesť aj sushi v malom množstve? Viem že sushi so zeleninou môžem, ale či môžem aj s tými rybami alebo to nie je vhodné? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja mamičkám konzumáciu sushi, morských živočíchov , rias neodporúčam. &nie je to strava bežná pre naše teritorium a opakovane som s tým u detičiek nemala dobré skúsenosti.

  • Vazocardin a dojčenie

    , Autor: Sýkorka

    Dobrý večer,
    pred pár dňami som predčasne porodila v 31 tt. Dietatko sa drží,no ja som začala mať problémy.V tehu som brala Salbutamol + Isoptin na udržanie tehu (uvoľnenie maternice) a ma to svoje následky. Teraz mi bol naordinovaný Vazocardin na srdiečko. Myslíte,že môžem dojčiť a hlavne dojčiť tak malé babenko? Laktacia sa mi pekne rozbehla.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že dojčiť môžete, ale o tom musí rozhodnúť lekár, podľa stavu dieťatka a dávky vašej liečby.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: