Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mám takú kus divnú otázku: čo môže spôsobiť a ako môže vplývať fajčenie na 6 týždnové bábetko ak som fajčila keď som nekojila (stratila som mlieko, viem že aj tak som nemala fajčiť) a teraz sa mi vrátilo a rada by som kojila. Bojím sa či nemôže byť ešte nikotín prítomní v mlieku. Koľko dní mám počkať aby nebol nikotín prítomní v mlieku?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pre bábätko je nebezpečné najmä vdychovanie cigaretového dymu. Vtedy sa koncentrácia nikotínu v organizme zvyšuje. Ak ste fajčili a momentálne nefajčíte, môžete začať kojiť v pohode. Fajčenie tvorbu mlieka znižuje, takže ak chcete ďalej kojiť, je lepšie nefajčiť.

Podobné otázky

  • Odgrgnutie

    , Autor: Suz

    Dobrý deň, pani doktorka, mám trojtyzdnovu dcérku, kojím ju, posledné dni ale po kojeni zaspí a vždy sa naje iba z jedného prsníka (myslím medzi jednotlivými kojeniami). Môže to byt problém? Malo by dieťa jest z oboch? Je potom kludna, spinka, nebudi sa.. snažila som sa ju nechávať odgrgnut ale neodgrgla si ani raz, tak som od toto upustila a nenechávam ju odgrgnut, je to problém? Občas nájdem ako si trosku neskôr grcla ale to iba málokedy..a posledná otázka, keď ju prebalujem, takmer vždy začne stikutat, môže to byt zo zimy? Inak si to vysvetlit neviem, je to naozaj dost často aj 5x za deň.. veľmi pekne Vam dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Štikútka býva u detí v tomto veku častá, zväčša ustúpi, keď sa dieťatko rozplače alebo sa znova napapá.
    Kojenie z jedného prsníka pri jednom kojení je v poriadku, treba ich striedať pri každom kojení, teda raz z jedného raz z druhého
    Nemusí si vždy odgrgnúť, a malé množstvo vygrcnutého mliečia nie je žiaden chorobný príznak

  • Vigantol kvapky

    , Autor: Adell20

    Dobrý deň , mám malého syna bude mať 9mesiacov , hneď po narodení nám prespisa pani dr. Kvapku Vigantol .
    Som veľmi zabudliva a aj nestíham, kvapky som dávala malému od začiatku pravidelne asi 3-4mesiace , potom som už nedávala lebo sme sa odsťahovali a keďže už sami bývame tak som začala zabúdať.
    Potom som mu zase dávala asi 2 týždne keď mal 7mesiacov a odvtedy zase nie ☹️ . Otázka znie či to môže mať potom nejaké následky , keď ideme ku doktorke doktorka vraví že malý je zdravučký všetko v poriadku . Malý mi papá všetko možné chutí mu .
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vitamín D Vigantol vo vašom prípade treba dávať denne 2 kvapky / nie len jednu/ do 18 mesiacov veku a potom každý rok až do puberty od novembra do marca. Naše deti nemajú dostatok slnka na to, aby nepotrebovali vitamín D dodávať aj takto. To, že dieťa nemá dostatočnú hladinu vitamínu D sa nepozná hneď na prvý pohľad ale pri zásadnom nedostatku vitamínu D sa to pozná podľa rôznych príznakov na telíčku, po začatí chôdze. Okrem toho, deti, ktoré nemajú dostatok vitamínu D bývajú častejšie choré, pretože tento vitamín je dôležitý pre všetky procesy v tele.
    Takže prosím zásadne treba dieťatku vitamín D dávať, 2 kvapky denne / nie len jednu!/ a podávať správne: do lyžičky dáte malé množstvo materského mlieka alebo umelého mlieka, potom tam kvapnete 2 kvapky vitamínu D podáte dieťatk do pusinky a potom pije ďalej mliečko od vás alebo z fľaše: Inak sa vitamín D správne nevstrebe. Spravte si z toho každodenný rituál, podávate to ráno po zobudení alebo večer po kúpaní a pred uložením, tak nezabudnete!

  • kolika

    , Autor: marinchen

    Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Dcérka má 10 týždňov, od narodenia mala koliky, ktoré postupne nabrali veľmi silnú intenzitu - plakala aj 8 hod denne neútišiteľne. Pred 2 týždňami som sa rozhodla pre bezmliečnu diétu a od toho dňa sa to cca o 40% zlepšilo, taký neutíšiteľný plač odvtedy už nemala, aj keď v kolikových časoch býva nepokojná, zvláda to oveľa lepšie. Okrem toho má aj reflux - ale negrcká, len veľmi prehĺta a zabieha jej. Chcem sa opýtať, čo mám teraz robiť s tou diétou. Viem, že sa drží 2 týždne, ale neviem, čo ďalej. Maličkej som pomáhala aj rúrkou - keď nič iné nezabralo a tlačila tak, že už veľmi plakala. To sa tiež zlepšilo, takže časť dokáže vytlačiť sama a trochu jej aj musím pomôcť. Niekedy sa však zobudí s veľkým plačom a vtedy nepomôže nič, len rúrka. A to je moja druhá otázka - všimla som si, že s tým má problém, odkedy má trochu hustejšiu stolicu - nevie ju vytlačiť. Takže na začiatku po rúrke vyjde niekedy hustá hlienová zátka - hnedšia alebo zelená a potom je sfrarbenie praženičkové. Čo si mám o tom myslieť? Neviem, ako jej pomôcť, aby to išlo aj bez rúrky. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je pravdepodobné, že dieťatko má príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka, prenesenú cez materské mlieko, keďže ste mlieko konzumovali. Odporúčam nemenej do pol roka ostať na bezmliečnej prísnej diéte, sledujte naozaj zloženie každej potraviny, neuchyľujte a ani ku konzumácii iných mliek/ ovčie, kozie, sojové/, zabezpečíte si dostatočnú dodávku vápnika kvalitnou stravou, hlavne dostatok mäsa a tiež by ste mali užívať preparát s obsahom vápnika. Aj príznaky refluxu môžu súvisieť s týmto problémom. Alergia na bielkovinu kravského mlieka , prejavujúca sa v tomto veku nie je celoživotná, len treba mlieko do výživy u vás ale aj u dieťatka zavádzať opatrne.
    Čo sa týka užívania rektálnej rúrky: čím dlhšie ju budete užívať / a častejšie/ myslím, že tým dlhšie bude dieťatku trvať, kým sa naučí bezproblémovo vyprázdňovať. V tomto veku kojené ani nekojené deti nemusia mať stolicu každý deň, dokonca sa stáva, že ju nemajú aj niekoľko dní, viac ako 10. Musí však platiť, že im odchádzajú vetry, nezvracajú, sú pokojné. To ochkanie, pučanie a fučanie nie je vždy príznakom, že sa dieťatko potrebuje vyprázdniť. Takže odporúčam rektálnu rúrku nepoužívať vôbec alebo len celkom výnimočne, hlavne v týchto prvých dňoch, keďže si na ňu dieťatko už asi zvyklo.

  • vytok z bradaviek

    , Autor: dada13

    Dobry den, este pred tym nez som otehotnela som si vsimla na bradavkach ako keby vytok pri stlaceni mi nikdy nic nevytieklo,nikdy som nespozorovala nic tekute skor uz len take zaschnute biele bielozlte supinky na bradavkach alebo podprsenke. Teraz som tehotna v 23tt mam to stale len mam pocit ze je to intenzivnejsie. No najviac co ma trapi a to je aj moja otazka ze ci ten vytok co som mala uz aj pred tehotenstvom moze nejakym sposobom ohrozit dieta pri kojeni.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že nie. Nie som však gynekológ a neviem presne vysvetliť ten " výtok" pred otehotnením. Teraz je to jasné, hormonálne zmeny spôsobujú, že sa aj mliečna žľaza pripravuje na svoju úlohu po pôrode, ktorou je produkcia , uchovávanie mlieka a zabezpečenie výživy bábätka. Určite sa o svojich obavách porozprávajte so svojim gynekológom.

  • alergia

    , Autor: hirjakova-monika

    Pani doktorka dobrý deň,

    mám 3mesacneho synčeka a asi mesiac si vsimam ako si neustále zmoli a trie obidve očká.V decembri sme boli v poradni a vtedy zhodou okolností som to zabudla lekarke spomenúť,až teraz v pondelok sme ju navštívili tak som sa na to opýtala,manžela sa pýtala či nosí okuliare on nie ale ja áno vidím slabo do diaľky.Zatiaľ nám navrhla iba očné kvapky ophtalmo septonex,ktoré mu dávam 2krat ráno a večer,alebo kvapky Ocuflash tie som neskusila.Dávam mu ich už 3 dni,ale žiadne zlepšenie žiaľ nevidím.Lekárka povedala že ak kvapky nepomôžu pošle na na očné vyšetrenie,bojím sa ci naozaj nemá niečo s ockami.Všimla som si však,že častejšie aj zakasle,nie je to žiadny suchý ani produktívny kašeľ,je úplne zdravý iba také zakaslanie,ale strašne často kycha.Moja otázka preto znie či to zmolenie oči spolu s kychanim nemôže súvisieť snejakou vytvarajucou sa alergiou kedze ja som alergicka.Alebo to bude niečo s ockami,?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď ale nevedela som sa nalogovať do systému.
    Je to síce veľmi zriedkavé ale aj v tomto veku sa môže objaviť precitlivelosť očných spojiviek ako prejav alergie. Neviem však, v čase kedy ste to písali, aká alergia by to mohla byť. Nepredpokladám , že by sa takto prejavila niektorá očná vada, myslím ďalekozrakosť alebo krátkozrakosť. Liečbu by som navrhla rovnakú a tiež , ak by nedošlo k zlepšeniu odoslala by som dieťatko na očné konziliárne vyšetrenie. Kýchanie je tiež reakcia dieťatka na prostredie. Treba ďalej sledovať, ako sa jeho stav bude vyvíjať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: