Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vigantol kvapky

    , Autor: Adell20

    Dobrý deň , mám malého syna bude mať 9mesiacov , hneď po narodení nám prespisa pani dr. Kvapku Vigantol .
    Som veľmi zabudliva a aj nestíham, kvapky som dávala malému od začiatku pravidelne asi 3-4mesiace , potom som už nedávala lebo sme sa odsťahovali a keďže už sami bývame tak som začala zabúdať.
    Potom som mu zase dávala asi 2 týždne keď mal 7mesiacov a odvtedy zase nie ☹️ . Otázka znie či to môže mať potom nejaké následky , keď ideme ku doktorke doktorka vraví že malý je zdravučký všetko v poriadku . Malý mi papá všetko možné chutí mu .
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vitamín D Vigantol vo vašom prípade treba dávať denne 2 kvapky / nie len jednu/ do 18 mesiacov veku a potom každý rok až do puberty od novembra do marca. Naše deti nemajú dostatok slnka na to, aby nepotrebovali vitamín D dodávať aj takto. To, že dieťa nemá dostatočnú hladinu vitamínu D sa nepozná hneď na prvý pohľad ale pri zásadnom nedostatku vitamínu D sa to pozná podľa rôznych príznakov na telíčku, po začatí chôdze. Okrem toho, deti, ktoré nemajú dostatok vitamínu D bývajú častejšie choré, pretože tento vitamín je dôležitý pre všetky procesy v tele.
    Takže prosím zásadne treba dieťatku vitamín D dávať, 2 kvapky denne / nie len jednu!/ a podávať správne: do lyžičky dáte malé množstvo materského mlieka alebo umelého mlieka, potom tam kvapnete 2 kvapky vitamínu D podáte dieťatk do pusinky a potom pije ďalej mliečko od vás alebo z fľaše: Inak sa vitamín D správne nevstrebe. Spravte si z toho každodenný rituál, podávate to ráno po zobudení alebo večer po kúpaní a pred uložením, tak nezabudnete!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: