Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kojenie.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat, ci mozem kojit ak uzivam vitaminy MAGNE B6?

    Pekne dakujem za odpoved. Lucia

Podobné otázky

  • Dokrmovanie/reflux

    , Autor: Dendula

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať ohľadne dokrmovania bábätka. Od začiatku mám malo mlieka a dokrmujeme sušeným mlieko BEBOU. Malý má 3 týždne a už päť dni po narodení veľa grckal a nadrapuje ho. Preto sme zmenili mlieko pre bábätka s refluxom, tiež od Beby. Do toho pediater odporučil moje materské mlieko zahusťovať Gastrotuss sirupom. Od začiatku berieme aj kvapky vigantol. Od vtedy sa babatko stále pučí je nepokojné a malo spí. Skúsila som sirup vysadiť. Už nezvriacia ale ho stále naťahuje na zvracanie. Občas mám pocit že ho aj bruško bolí. Stolica je raz za dva dni alebo raz za deň. Odo mna si vytiahne tak maximálne 40ml, aj to nie vždy. A umelé cca 70-90ml. Čím to môže byt že ho tak naťahuje na zvracanie a je nepokojný ? Pomohla by zmena značky sušeného mlieka? Alebo mu dávam veľa mlieka a preto sa potom tak pučí?
    Vopred ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy bábätka. Skôr než experimentovanie s umelým mliekom by som doporučila sústrediť sa na kojenie. Na začiatku bývajú problémy s kojením, ale tie sa upravia len tak, že budete kojiť, kojiť, kojiť. Kojiť 8 až 20 x denne na začiatku je normálne, len tak sa zvýši produkcia mlieka. Neviem ako viete, koľko vypije. Vážiť pred a po kojení je nezmysel.
    Bábätká sa v tomto veku mrvia, pučia, ochkajú, grcajú, plačú. kakajú aj do každej plienky aj niekoľko dní nie. Všetko je v poriadku, pokiaľ papajú, priberajú, negrcajú prúdom, prdkajú a nemajú krv v stolici.

  • Bolave prsia

    , Autor: Miriamka26

    Dobrý deň nás synček ma 5 dni a dnes som zbadala pri dojceny že mi tečie krv s bradavky. Pri kazdom prisati ma to boli ale keď dlhšie papka tak to prestane . Prosím poraďte ako môžem riešiť tento problém. Ešte som zabudla pripomenúť že kojim s klobucikmi pretože mám zatlačene bradavky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste mu nechať olízať bradavku, má v pusinke látku lysosym a tá pomôže hojeniu prsníkov.
    Samozrejme si prsníky často sprchujte a aplikujte vhodnú mastičku, poradia vám v lekárni. Ani tento problém s prsníkmi nie je dôvodom prerušiť kojenie.

  • Prosba o radu pri snahe ukončiť dojčenie

    , Autor: naninka23

    Dobrý deň pani doktorka.

    Asi 3 týždne dozadu som Vám písala ohľadne stravovania mojej 18-mesačnej dcérky. Odporučila ste už odstavenie od materského mliečka.

    Chcela by som ukončiť kojenie. Keď sa narodila, tak som mala obavu, aby som kojila aspoň ½ roka a nakoniec je z toho 18 mesiacov.
    Mala som ukončiť kojenie už dávno, snáď keď mala rôčik, lebo teraz je už veľmi šikovná a všetko rozumie .. proste mi jej bude strašne ľúto, lebo ona je na „mliečku“ veľmi závislá. Hladká mi prsníky, hovorí pri tom „moje moje“ .. proste mám pocit, že je na ne dosť naviazaná. Na začiatku vôbec neprijala dudlík, takže sme fungovali bez neho a pri zaspávaní sme využívali „mliečko“
    Okrem toho mliečko tvorí aj jej jedálniček čo sa týka raňajok a uspávania večer, kedy sa napije mliečka a potom zaspí.
    Cez deň mi pripadá akoby moje posadenie sa do kresla znamenalo signál, že sa má dostať do môjho trička a len tak si sem tam cucnúť. Toto mi už dosť prekáža.
    Čítala som kopec rád, že by sa malo začať týmto, že cez deň nedávať. Lenže neviem, ako to urobiť. Snažím sa ju zamestnávať a keď sme vonku alebo niekde, kde má aktivitu, tak ju hrabať sa mi do trička ani nenapadne. Ale keď si ju na seba usadím, tak je hneď tam. Keď ju odmietnem, tak to samozrejme nechápe a dožaduje sa svojho.

    Aj v noci sa prebudí cca 23,30 a keď sa prisaje tak za 5 minút zase spí. Potom sa zobudí zase o nejaké dve hodiny a zas to isté. Naposledy niekedy okolo šiestej a zvyčajne ešte na hodinu zalomí. Neviem si predstaviť, čo by som robila v noci, keby jej prsník nedám. Čo som čítala, tak by to malo trvať pár nocí, kedy si dieťa zvykne.
    Mám jej ponúknuť v noci nejakú náhražku, napríklad vodu vo fľaške? Teda nie ja. Mám v pláne toto všetko absolvovať s mojou maminou, teda jaj babkou. Manžel to podľa mňa neustojí, ale nie som presvedčená o tom, že je moja mamina tou správnou voľbou, čo sa týka psychiky mojej dcérky. Viem naisto, že moja mama by to zvládla. Chcela som ísť k nej domov aj s dcérkou na pár nocí, ale s tým, že by som bola v inej izbe.

    Čo mám dcérke dávať na noc namiesto materského mliečka? Nutrilon jej dávam do kaše, keď jej sem tam na večeru urobím. Ona fľašku s cumlíkom nikdy v puse nemala, takže si neviem predstaviť, ako bude piť nejaké umelé mliečko, že by ho mala vytiahnuť naraz v postieľke pred spaním. Neviem, či to bude chápať, že to musí vypiť a ide sa spinkať.
    Ak by sme mali prejsť na umelé mliečko, tak ako sa deťom v tomto veku podáva? Aj ráno pred raňajkami? Koľko mliečka by to malo byť ? A do akého veku by sa malo podávať ?

    Budem veľmi rada, ak mi poradíte, ako na to. Dúfam, že si to predstavujem horšie, než to nakoniec bude. Možno pre ňu to bude jednoduchšie ako pre mňa, ale myslím, že to sa stáva často . Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojenie ukončíte naozaj len tak, že dieťatko nebudete prikladať. Cez deň to robíte super, že ju zaujmete niečim iným, možno by ste jej aj doma mohli povedať, že mliečko nie je. Iste tomu už rozumie. Pomoc maminky je dobrý nápad ale aj tak to môže byť ťažkých pár noci. Počula som už všelijaké finty : napríklad natretie prsníka octom, samozrejme to dieťa odradilo, povedalo, že méčko potazené a kojenie skončilo. Alebo nechať dieťatko pri babičke na víkend, ale to mi príde ako ťažká frustrácia, bez mlieka aj bez mamy. Ak je dieťatko v noci smädné, môžete mu ponúknuť vodu.
    Deti v tomto veku sa už naučia piť z hrnčeka. Moja skúsenosť doma je taká, že nepijú z fľašky s cumlíkom ale s takým nástkom / avent/ a spočiatku sa ešte mliečko dostlao aj mimo pusinku ale potom sa naučil piť veľmi pekne.
    Dieťa mi malo piť mlieko aspon jeden krát denne, zväčša ráno. Celkovo mi malo skonzumovať asi 500 až 750 ml mlieka denne, ale v tom sú samozrejme aj mliečne výrobky a mliečna kaša. DO troch rokovodporúčam mliečnuporciu vo forme umelého mlieka, formuly.
    Ste skvelá mama, že ste tak dlho kojili, možno aj napriek počiatočným ťažkostiam a držím palce, aby ste aj odstavenie dobre zvládli.

  • nadváha u syna?

    , Autor: gregorko2013

    dobrý deň pani doktorka, mám druhého syna, ktorý má 2 mesiace a pani doktorka mi na poradni odporučila, aby som prehodnotila počty dojčení, nakoľko od posledného váženia pribral cca 1,3kg - a že je to veľa ! Pre informáciu malý sa narodil so zápalom pluc, bol v inkubátore a prepustený z nemocnice bol ako 3 kg (PV 3220 g, 49 cm). Prvá poradňa 3800g, 52 cm, druhá poradňa 5180 g 56 cm. Ako mám obmedziť počty dojčení (plne kojím, nepodávam čaje, ani vodu), ked kojím každé 2-3 hodiny, pri predĺžení času medzi dojčením - plače a potom sa nevie "dopapať". Existujú tabulky pre dojčené detí? Je určené, že tolko a tolko može dojčené dieťa pribrať? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa normálne priberá, je potrebné ho kojiť na požiadanie!!!!!V žiadnom prípade neobmedzovať kojenie. Teraz priberá veľa , neskôr bude menej, myslím za mesiac. Kojené dieťa pije koľko má, nemôže byť tučné, dávajte mu papť, koľko si pýta. Neviem, kde vzala pani doktorka názor o obmedzovaní kojenia.

  • bruško

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, opat sa na vas obraciam s prosbou o radu ohladom mojej uz skoro 4 mesacnej dcerky. to co som vam uz pisala, ze pri kojeni stale tlaci, puci sa a prehyba do luku, vobec neprestalo.je to nekonecny kolotoc. uz nemam na to nervy. v noci to nerobi. ako nahle ju cez den dam na prsnik, tak pije asi 5 minut a potom sa zacne krutit a vydava tlaciace zvuky ako keby tlaci, ale nikdy sa nevykaka, len si sem tam prdne. ale nie vzdy. a pritom neustale tlaci. to kojenie je stale taketo, trva to uz vyse mesiaca. nejem nic co by ju naduvalo. na stravu si davvam pozor. ale ked to v noci nerobi preco to robi cez den? ja uz sa na to nevladzem pozerat, deprimuje ma to dojcenie, rozmyslam nad umelou vyzivou. dokaze sa najest za 5 minut? naozaj je to pri kazdom kojeni cez den, chvilku saje a po par minutach je to katastrofa, tlaci puci sa kope nohami prehyba sa do luku, vydava zvuky a kojenie sa konci.pusta bradavku a neplace ked ju uz nedam naspat. moze byt tak rychlo najedena, aj ked casto necitim, ze by intenzivne sala. kaka kazde tri - styri dni. dakujem za odpoved uz neviem co mam robit

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatné je, či priberá, či je inak pokojné dietatko a tieot tažkosti sú len pri dennom kojení. Či sa správne psychomotoricky vyvíja. Ak dobre priberá, má dost mokrých plienok, pravdepodobne jej intenzívne sanie 5 minút stačí. Vy už na začiatku kojenia máte zvieravý pocit v žalúdku, ako to zase dopadne s kojením, zase bude vystrájat. Tento vás stres sa jednak prenáša aj na dietatko a jednak sposobí, stiahnutie mliekovodov a mliečko už potom netečie. Buďte pokojná, ak dieta priberá, stačí mu to. Skúste kojit v úplnom tichu a aj prítmí, ako v noci, dieta je asi velmi vnímavé a všetko okolo ho zaujíma viac ako kojenie. Okrem toho v tomto veku možete začat s bezmliečnymi príkrmami, teda na obed masovozelninový, potom dopoludnia ovocný, potom aj večernú kašu. Uvidíte, všetko sa ukludní. Ja som velký zástanca kojenia, ale kojili ste pekne skoro pat mesiacov, aj keby sa to ďalej nedarilo, dali ste kojením dietatku vela!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: