Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dokrmovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, ja mam taky problem som prvorodicka moj syn bude mat tri mesiace 18teho, narodil sa dost velky 53 cm a 4300 gramov, nemala som na zaciatku mlieko a v porodnici mu dali bebu z flasky..potom sme mali velky problem s prisatim prisal sa iba s klobucikom, inak sa vobec nevedel...mesiac som ho iba kojila ale stale bol uplakany nevedel sa napapt poriadne o 20 minut bol hladny a to papal aj hodinku co sal v kuse..tak som mu dala franzucke mlieko papal to necele dva mesiace dva krat denne na obed a vecer..ale teraz sa vobec nechcel prisat ani s klobucikom uplne sa vzpieral a hrozne plakal a ja samozrejme s nim..tak som ho zacala iba prikrmovat, asi dva dni papa iba to francuzke mliecko a tam je davkovanie ale ked mu to davam podla toho on je stale hladny a musim mu to dat castejsie a to aj o tri davky viac..negrcka a nema ziadne problemy ale je to normalne ze takto vela papa??? poradte mi prosim

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, čomu hovoríte, že veľa papá. Papá podobne ako keby bol kojený, teda 5 až 8 x denne, zrejme okolo 120 ml na dávku. Otázka je, či vždy, keď plačká je hladný . Sledujte hmotnosť a aj mokré plienky.

Podobné otázky

  • Dokrmovanie/reflux

    , Autor: Dendula

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať ohľadne dokrmovania bábätka. Od začiatku mám malo mlieka a dokrmujeme sušeným mlieko BEBOU. Malý má 3 týždne a už päť dni po narodení veľa grckal a nadrapuje ho. Preto sme zmenili mlieko pre bábätka s refluxom, tiež od Beby. Do toho pediater odporučil moje materské mlieko zahusťovať Gastrotuss sirupom. Od začiatku berieme aj kvapky vigantol. Od vtedy sa babatko stále pučí je nepokojné a malo spí. Skúsila som sirup vysadiť. Už nezvriacia ale ho stále naťahuje na zvracanie. Občas mám pocit že ho aj bruško bolí. Stolica je raz za dva dni alebo raz za deň. Odo mna si vytiahne tak maximálne 40ml, aj to nie vždy. A umelé cca 70-90ml. Čím to môže byt že ho tak naťahuje na zvracanie a je nepokojný ? Pomohla by zmena značky sušeného mlieka? Alebo mu dávam veľa mlieka a preto sa potom tak pučí?
    Vopred ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy bábätka. Skôr než experimentovanie s umelým mliekom by som doporučila sústrediť sa na kojenie. Na začiatku bývajú problémy s kojením, ale tie sa upravia len tak, že budete kojiť, kojiť, kojiť. Kojiť 8 až 20 x denne na začiatku je normálne, len tak sa zvýši produkcia mlieka. Neviem ako viete, koľko vypije. Vážiť pred a po kojení je nezmysel.
    Bábätká sa v tomto veku mrvia, pučia, ochkajú, grcajú, plačú. kakajú aj do každej plienky aj niekoľko dní nie. Všetko je v poriadku, pokiaľ papajú, priberajú, negrcajú prúdom, prdkajú a nemajú krv v stolici.

  • Kojenie a dokrmovanie

    , Autor: ninka30

    Dobrý deň, mám takýto problém - po narodení sme mali žltačku, takže som ho v nemocnici musela dokrmovat, aby sa nedehydratoval a začal viac priberať, pritom sa mi mlieko pomaly spúšťalo. Z nemocnice sme prišli s tým že som aj kojila, ale aj dokrmovala. Teraz máme mesiac a ja by som ho chcela len kojit, no on sa tvári že mu je to málo a po kojenie stále pýta ešte. Ak mu nedám, je nervózny, škriabe a sa avôbec nezaspí. Myslíte že je ešte možné prejsť na úplné kojenie? K tomu máme problém s odgrgnutím, resp. mám podozrenie na tichý reflux, keďže nezvraciame. V takomto prípade sa snažiť o to kojenie, alebo radšej dokrmovat? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Učite kojiť. Tichý reflux je taká nepublikovaná diagnóza. v podlste každé dieťa má reflux, ale s odgrgávaním to nesúvisí. Ak nenahltal veľa vzduchu, nemusí si odgrgnúť a všetko je v poriadku.
    Odporúčma dieťatko kojiť tak dlho, až samo pustí pradavku, že je napapané, zatiaľ nedodržiavať žiadne intervaly kojenia, keď si dieťatko zapýta, treba ho priložiť. Kojiť 8 až 20 x denne je normálne. Urobte si taký deň off, keď budete celý deň v posteli, budete sa len kojiť a spinkať a tuľkať sa, môže to byť samozrejme aj dva-tri dni. Je teplo, zoblečte miminko do hola aj vy sa zoblečte a položte si ho na seba, koža na kožu, bude sa snažiť dostať sa k prsníku a sať, sme predsa cicavce!!! Tiež môžete podporiť kojenie liekom Mother love, čajom aníz, fenikel majoránka koprové semeno, z každého jedna čajová lyžička, zaliať trištvrte litrom prevarenej vody, 1ú4 litra vlažného po kojení vypiť, ale nie viac ako ten trištvrte liter za deň. Môžete tiež čerstvú mrkvovú šťavu s troškou čerstvého mlieka, štvrť litra po kojení vypiť.
    Podslatné je nikdy nespraviť to, že by ste vynechali kojenie a dieťatku dali len umelé mlieko!!! Tým váš organizsmus nemá signále, že má tvoriť mlieko a tvorba mlieka sa nezvýši!!! Vždy umelé mlieko až po kojení!!!!

  • par otazok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka.

    Na uvod sa Vam chcemzo srdca podakovat za Vase rady velmi stemi pomohli. Je to neskutocne prinosne ze nam takto na ukor Vasho volneho casu pomahate. Za to Vám patri velka vdaka a obdiv.

    Pani doktorka opat sa na vas obraciam s par otazkami,nakolko moj pediater je prilis ksupi na slovo

    1. Pani doktorka ako sa postupuje pri dokrmovani Nutrilonom, v pripade ze matka ma uz menej mlicka a dietatku uz nestaci. Prilozim si dietatko na kojenie a potom este podam Nutrilon a uvidim kolko si vytiahne. Doktor mi len povedal ze v pripade ked budem mysliet ze mama uz malo mlicka mam zacat dokrmovat len ja neviem ako to zistim ze mam malo mliecka a ako potom postupovat pri dokrmovaní. Moj syncek je velky papkacik a bojim sa ze mi uz pomaly mlecko nebude stacit tak preto chcem byt na to dopredu peipravena.

    2. Pani doktorka je normalna ze syncek vydrzi niekedy v noci aj 5-6 hodin bez papkania niekedy aj cez den ale to tak najviac 5 hodin .Je potrebne v noci ked diettako sobre spinka budit ho na krmenia ak ano tak po kolkych hodinach intentizvneho spanku by som ho mala zobudit.

    3. Syncek velmi rad spinka niekedy spinka aj 5 hodin v kuse je potrebne ho budit na dijcenie-papanie, ked som to povedala pediatrovi tak mi povedal ze ho nemam budit ked spinka ale ja sa bojim aby nebol hladny a dehidrovany aj ked mokrých plinok ma vzdy 5-8 za den.

    4.Pani doktorka ked dam synceka spat na chrbatik nemoze sa zadusit zvratkami,hrozne sa bojim,lebo niekedy ked sa strasne vela napaka tak dost vygrcka 2krat sa mi satalo ze aj prudom.

    Pani doktork a este by ma zaujimalo aky mate nazor na prenasanie dieticiek vo vajicku. Nie je to skodlive. Ja ked tam vlozim malickeho som cely cas v strese lebo sa mi zda tam ze je strasne pokrceny aschuleny a bojim sa aby mu taka poloha netlacila na branicu a nedeformovala chrbatik.

    6. Este by ma zaujimalo co znamena ked dietatko velmi rozhadzuje rucicikami a kopcuje nozickami.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Strach je naväčší nepriateľ kojenia. neviem ako je vaše dieťatko starí, ale keď budete myslieť na to, či nemáte málo mlieka aj ho málo budete mať. Ak sa naozaj stane, že je menj mliek a/ čo sa hlavne pri rýchlom raste stať môžeú je potrebné zaať kojiť z oboch prsníkov / ak ste d´to doreza tak aj nerobili/ a niekedy po vypití druhé, znova priložiť k tomu prvému/ kojiť častejšie , pár dní sidať oddych a naozaj len kojiť, spať, oddychovať, dostaotčne jesť a piť a vorba mlieka sa zvýši. Na zvýšenie tvorby mlieka určite nepomôže dokrmovanie. Podľa veku dieťatka / viac ako 5 mesiacov/ môžete začať aj s prkrmovaním bezmliečnymi porciami / mäsosozeleninová, ovocná, večr kaša/ je to tiež lepšie ako dokrmovať umelým mmieko
    Ak má vaic ako 6 týždňov a cez den pije dostatočne, má dosť mokrých plienok, tak ho budiť nemusíte. 5 hodín v kuse by mal spať len raz za 24 hodín, idálne v noci.
    Zadusiť sa zvratkami pri polohe na chrbátiku nemôže, pokial je to samozrejme zdravé, správne sa vyvíjajúce dieťa.
    Vajíčko je určené na jazdu v aute Inak nie je vhodné doň dieťa dávať.
    Znamená to, že vyvíja spontánnu pohybovú aktivituprimeranú veku.
    Musíte vždy napísať, keď máte otázky, ako je dieťa v danej chvíli staré.

  • Dokrmovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám skoro 4týždnového chlapčeka. Po pôrode som mala nízku hladinu Hb-55 a tak mi museli dat transfúzie. Tiež mi vyšla aj zle kultivácia, vraj treba dat ATB. Pri prepustení z pôrodnice stúpla hladina Hb na 78 a nasadili aj lieky Pyridoxín, Ac.folicum a Sorbifer Durules. Asi tak 5dní po prepustení z pôrodnice som sa vyhádzala, asi žihlavka a kožný mi dal lieky Dithiaden a mast Locoid lipocream. Syn mal stále zelenú stolicu, predtým pri prepustená z nemocnice mal lepšiu, ako praženička. Lieky na železo som prestala užívat. Môj syn akoby odvtedy chcel stále papat, skoro každú polhodinu až hodinu. Ked mi na prsníku zaspal a ja som ho chcela uložit do postele vydržal len chvílu a znovu bol ako keby hladný. Môže byť že mám hladné mlieko, alebo mu niečo chýba? Syna momentálne dokrmujem Bebou ale aj si prikladám. Prosím poradte mi čo robit. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hladné mlieko an slaabé mlieko neexistuje. Faktom je, že keď ste tak výrazne chudokrvná, nemusí sa vám tvoriť dostatok mlieka. Odporúčam v tejto chvíli riešiť hlavne váš krvný obraz. Prikladajte dieťatko a ak sa váš stav upraví, je pravdepodobné, že ak budete chcieť, dodržiavať určité zásady, stále máte možnosť zvýšiť kojenie tak, že nebude nutné prikrmovať Chce to len prikladať, prikladať, prikladať, kedy si zapýta a medzi tým oddychovať, oddychovať, oddychovať hlavne však sledujte svoj zdravotný stav.

  • veľa papáme? :))

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    moja 4 týždnova dcerka zrejme vela papa..už v porodnici mi dokazala vysať 80ml..a ked sme prisli domov tak sa to zacalo este zvysovat,az som musela siahnut po NUTRILONE pretože som videla ze je nespokojna.
    momentalne fungujeme tak,že si mlieko odsavam a krmim z flase pretoze je spokojnejsia.ibaze dokazem na jedno odsatie nazbierat max.120ml..a to malej nestaci takze jej musim obcas pridat aj nutrilon,spapa aj 40ml..takze spolu dokaze moje 4 tydznove dievcatko spapat aj 160-170ml ..nieje to vela??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží na tom, kolko váži, kolkorát denne to spapá. Podľa mňa chybou bolo začať prikrmovať, kojenie funguje tak, že čím viac si dieťa pýta, tým častejšie sa má prikladať a kojiť a po určitom, krátkom čase sa tvorba mlieka zvýši a dieťaťu dostačuje. Odsávanie hlavne pri problémoch s množstvom mlieka nebýva také úspešné, aby celkom postačovalo potrebám dieťaťa. Ale situáciunnevyrieši ani dokrmovanie, pretože to už organizmus vôbec nemá dostatočnú informáciu o tom, že mlieka treba tvoriť viac. Sú dve možnosti, buď sa pokúsite znova len prikladať, nepodávať umeleé mlieko, bude to ťažké, pretože niekoľko dní budete vlastne takmer stále len kojiť, ale je šanca, že lakrácia, tvorba mlieka sa rozbehne a bude postačovať, veľmi odporúčam poradiť sa v tejto veci aj s laktačnou poradkyňou. Alebo ak budet prikrmovať, odstriekavať, môže sa stať, že v krátkom čase kojenie skončí. Bola by som rada, keby som v tom druhom prípade nemala pravdu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: