Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kojenie a dokrmovanie

    , Autor: ninka30

    Dobrý deň, mám takýto problém - po narodení sme mali žltačku, takže som ho v nemocnici musela dokrmovat, aby sa nedehydratoval a začal viac priberať, pritom sa mi mlieko pomaly spúšťalo. Z nemocnice sme prišli s tým že som aj kojila, ale aj dokrmovala. Teraz máme mesiac a ja by som ho chcela len kojit, no on sa tvári že mu je to málo a po kojenie stále pýta ešte. Ak mu nedám, je nervózny, škriabe a sa avôbec nezaspí. Myslíte že je ešte možné prejsť na úplné kojenie? K tomu máme problém s odgrgnutím, resp. mám podozrenie na tichý reflux, keďže nezvraciame. V takomto prípade sa snažiť o to kojenie, alebo radšej dokrmovat? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Učite kojiť. Tichý reflux je taká nepublikovaná diagnóza. v podlste každé dieťa má reflux, ale s odgrgávaním to nesúvisí. Ak nenahltal veľa vzduchu, nemusí si odgrgnúť a všetko je v poriadku.
    Odporúčma dieťatko kojiť tak dlho, až samo pustí pradavku, že je napapané, zatiaľ nedodržiavať žiadne intervaly kojenia, keď si dieťatko zapýta, treba ho priložiť. Kojiť 8 až 20 x denne je normálne. Urobte si taký deň off, keď budete celý deň v posteli, budete sa len kojiť a spinkať a tuľkať sa, môže to byť samozrejme aj dva-tri dni. Je teplo, zoblečte miminko do hola aj vy sa zoblečte a položte si ho na seba, koža na kožu, bude sa snažiť dostať sa k prsníku a sať, sme predsa cicavce!!! Tiež môžete podporiť kojenie liekom Mother love, čajom aníz, fenikel majoránka koprové semeno, z každého jedna čajová lyžička, zaliať trištvrte litrom prevarenej vody, 1ú4 litra vlažného po kojení vypiť, ale nie viac ako ten trištvrte liter za deň. Môžete tiež čerstvú mrkvovú šťavu s troškou čerstvého mlieka, štvrť litra po kojení vypiť.
    Podslatné je nikdy nespraviť to, že by ste vynechali kojenie a dieťatku dali len umelé mlieko!!! Tým váš organizsmus nemá signále, že má tvoriť mlieko a tvorba mlieka sa nezvýši!!! Vždy umelé mlieko až po kojení!!!!

Podobné otázky

  • kojenie a dokrmovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som poradiť so 4,5 mesačným chlapčekom. Doteraz je plne kojený, od toho 3 mesiaca prespí skoro celú noc, večer sa napapá o osmej a ráno okolo šiestej, siedmej. Mokrých plienok má tak cca 6 - 7,cez deň papá väčšinou kažné 3 hodiny, ale v poslednej dobe(cca 2 týždne) papá kratšie,t.j. po 5 minút z každého prsníka a rozčuluje sa. Dám ho odgrgnúť,poplače si, odgrgne, ešte mu trocha dám, ale viac mliečka mi nejde. Skúšala som aj odsávať, ale nič. Už to trvá viac ako týždeň, brala som aj homeopatiká, dávam mu teraz aj častejšie papať a dokonca ho viem v noci aj tak jemne zobudiť, aby sa napapal. Myslím, že je ešte hladný, lebo plače a cmúľa si rúčky. V noci, ráno aj cez deň ešte mliečko je, ale večer už ho je pomenej. Ide o to, že o 3 týždne ide maličký na ťažkú operáciu, a chcela by som, aby bol silný a zvládol to. Teraz váži 5,5 kg,výška 62 cm a za posledné 3 týždne dokonca schudol 130 g! Doteraz pekne priberal, pôr.váha bola rovné 3 kg. Dnes som mu skúsila dať po kojení prvýkrát Nutrilon, večer, a vypil ešte 70 ml, spokojne zaspinkal. Tak teraz neviem, či mu mám dávať aspoň raz denne po kojení ten Nutrilon. Možno som z tej operácie aj trochu nervozna, ale fakt sa snažím na to nemyslieť, ale... Nechcela by som mliečko stratiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vždy mamičkám hovorím, že stres je najväčší nepriateľ kojenia. Iste ho bazálne pociťujete, aj keď si to nepripúšťate. neviem o akú operáciu sa jedná, ale dnes sa robia zázraky, tak naozaj sa snažte na to nemyslieť, tešte sa s vecí, ktoré máte nadosah, hlavne z vášho dieťatka. To točenie hlavičky môže byť tiež spôsobené tým, že v strese sa stiahnu mliekovody a mliečko, i ke´d tam je, netečie. Keď že schudol, je naozaj potrebné stravu riešiť. Skúste naozaj prikladať,, kedy sa len dá, ale ak po dobrom kojení ešte vypije viac ako 50 ml umelého mliečka, asi ho potrebuje. V žiadnom prípade nevynechávajte dávku kojenia, kojte vždy a ak máte pocit, že mliečka nie je dostatok, ponúknite nutrilon.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: