Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dokrmovanie

    , Autor: Kristína323

    Pekný deň pani doktorka,chcem sa opýtať čo všetko môže jesť 7 mesačné bábätko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ráno mlieko, dopoludnia ovocie / len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu - nie citrusové plody, jahody, melón, maliny, čučoriedky-
    Na obed mäsovozeleninový príkrm, samozrejme bez soli, denne 30-50 gramov mäsa. Odpoludnia mlieko večer mliečnu kašu a pred spaním ešte niektoré detičky chcú znova mlieko.

Podobné otázky

  • Preco sa ma umele mlieko tak rychlo po otvoreni spotrebovat?

    , Autor:

    Dobry den,
    viete mi vysvetlit, preco umele mlieko ma taku kratku "zivotnost" a spotrbu po otvoreni? Dochadza tam k nejakym reakciam, ze ho treba potom vyhodit? Cim neskor skodi dietatku? Existuje nejaky sposob uskladnenia, ktory by predlzil dlzku spotreby? A preco ma napr. Nutrilon mesiac a Beba len 2 tyzdne? V com su ine?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príprava materského mlieka má svoj technologický postup, u každého druhu mlieka iný. Výrobca okrem iného testuje aj trvanlivosť mlieka po otvorení, aby bolo hygienicky nezávadné pre výživu dieťaťa. Takže trvanlivosť otvoreného mlieka je daná testami, ktoré výrobca spravil a podľa toho bezpečnosť mlieka určil.
    Mlieko je plné živín, naše prostredie nie je starilné, takže prášok sa môže kontaminovať a po vyrobení na mlieko môže obsahovať rôzne nežiadúce látky, prípadne aj mikróby. Faktom je, že som už posielala dieťa na infekčné s ťažkou hnačkou a vracaním, pretože zabudli kedy otvorili mlieko a dokŕmili takýmto " pokazeným" mliekom. Myslím, že mlieko, ktoré už nie je možné použiť ako potravu pre dieťa sa môže zužitkovať pri príprave napríklad kysnutého cesta alebo iného vareného jedla pre dospelých alebo ako dokrmovanie domácich zvierat.

  • nocne prikrmovanie

    , Autor: karolka

    Vazena pani doktorka,
    rada by som Vas poprosila o radu. Sestra ma osemmesacne dvojicky, 4 mesiace boli ciastocne dojcene, ciastocne na UM, od piateho mesiaca su plne na UM. Narodili sa predcasne v 35.tyzdni (i ked porodna vaha bola cez 3kg u oboch) a trpia silnym refluxom. Sestra deticky uz ciastocne dokrmuje, stale podava pripravky proti refluxu (zahustovace a pod), deti velmi dobre prospievaju (dokonca maju miernu nadvahu - obe vazia skoro 10kg), ale napriek tomu stale silno grckaju (az zvracaju). Moja otazka vsak smeruje k nocnemu prikrmovaniu - sestra im stale v noci pripravuje po 2 flasky UM, cize kazde dietatko dostane 2xcca 150ml. Velku cast z toho samozrejme vyzvrackaju. Chcem sa opytat - je v ich veku a pri ich vahovych parametroch este nocne dokrmovanie nutne? Dokedy je vlastne potrebne v noci dokrmovat? Nie je nocne jedenie v tomto pripade len o zvyku papat v noci?

    Vopred velmi pekne dakujem za info
    Karolina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedá sa odpovedať či je to potrebné. Skôr sa treba zamerať koľko mlieka vypijú celkovo za celý deň. Malo by to byť 500 až 750 ml, včítane mliečnej kaše. Ak toľko nevypijú bez tých nočných porcií, je možné , že by im chýbali. Deti sa v tomto veku v noci ešte budia na papanie, bolo by to tak, aj keby boli kojené.

  • bolesti

    , Autor: agitka

    Dobrý deň, mám 3-týždňovú dcérku. Je dokrmovaná, nakoľko moje mliečko jej nestačí. V pôrodnici jej dávali nutrilon a nepozorovala som žiadne problémy. Doma sme kúpili nutrilon AR, pretože po pôrode grckala. Jej stolica bola tvrdá a mala problém s tlačením. Nutrilon AR sme vymenili za Bebu a stolicu má riedku, ale s tlačením má ešte väčšie problémy, ako pri nutrilone a má aj zastavené vetry. Prosím, viete mi poradiť, aké mliečko by sme jej mali dávať? Pretože sa veľmi trápime. Ďakujem.
    Agáta Pavlisová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne vám mal niekot poradiť, aby ste mali dosť mliečka a nemuseli prikrmovať. Dokrmovanie a zlyhanie dobrého rozvoja laktácie je vždy nejaká chyba, ktorá sa nesprávne riešila. Takže: snažte si pri každom nepokoji dieťatka ho hlavne priložiť, kojiť, z oboch prsníkov na striedačku aj niekoľkokrát za sebou. teda ak chcete hlavne kojiť! Stále máte možnosť zvýšiť produkciu mlieka tka, aby ste prikrmovať vôbec nemuseli. Ak však budete nahrádzať niektoré kojenie umelým mliekom, kojenie veľmi skoro skončí! Takže kojiť, oddychovať a to je najlepšia rada.
    Tlačenie nie je žiaden chorobný príznak. Dieťatko si nevie začať kakanie, pučí sa, mrví, tlačí - to tiež nie je žiaden chorobný príznak. Treba ho nechať, nech si začne kakanie samo. Na zastavené vetry môžete skúsiť espumisan 1 ml aj niekoľkokrát denne. Inak naozaj len kojiť, kojiť, kojiť, 8 až 20 x denne je normálne.

  • Prikrmovanie od 4.mesiaca?

    , Autor: ninad

    Dobry den praje,
    rada si citam vase dobre rady mamičkám a ich detičkám, je to veľmi poučné, hlavne pre prvorodičku ako ja. Náš synček ma teraz 15tyzdnov, cca 7300g a 72cm, porodna vaha bola 3850g a 50cm. Do cca 6,5kg bol len dojčeny, cca 4 tyzdne mu davam dva razy do dna mlieko z flasky, bud materske odstriekane (ak spí celu noc, co teda vacsinou prespi od 21.00 do 6.00) alebo umele. Za cely den je to max 180-200ml, podla vahy mi vypije okolo 900ml-1l. Bohuzial, mlieko sa mi netvori v takej miere, aby som ho vedela uplne uspokojit, nakolko kojim len z jedneho prsnika. Jedna znama, zastankyna vylucneho dojcenia, mi povedala, ze aj tak som tym umelym mliekom znicila benefity materskeho mlieka, ze som ho radsej mala nechat hladneho. Je to naozaj tak? Znamena to, ze tych 700-800ml materskeho mlieka, ktore denne vypije je len strava a nema z nich uz ziaden uzitok a nema to vplyv na imunitu a atd?
    Takisto zastancovia vylucneho dojcenia odporucaju jest na laktaciu tabletky na zaludok Costi, ktore si sice viem zohnat, aj som ich uzivala 2 tyzdne a mi pomohli s rychlejsim tokom mlieka, aj som si odsala viac, ale bolo mi po nich zle, neviem, ci to je dobre pre babatko. Hoci vsade pisu, ze je to neskodne a odporucaju dlhodobe uzivanie, nie som s tym stotoznena. Aky mate nazor na uzivanie Costi ( domperidon) a odporucili by ste ho?
    Dalej sa chcem spytat, ci by ste mi vedeli poradit literaturu, ktora sa tyka prikrmov nemliecnou stravou a takisto, ako zacat v nasom pripade, ak teda nie je plne dojceny - 4. alebo 6.mesiac? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Materské mlieko aj pri dokrmovaní umelým mliekom má svoj obrovský význam po každej stránke! Umelé mlieko na dokrmovanie nijako neznižuje jeho hodnotu.
    Pravdou však je, že asi ste mali dobrého poradcu a preto ste umelé mlieko nasadili! Vo veku dieťatka, kedy sa to stalo zrejme došlo k laktačnej kríze a riešením nebolo podávanie umelého mlieka ale častejšie kojenie, oddych s dieťatkom vynechanie všetkých aktivít a stav by sa bol behom pár dní upravil. Podstatné však je, že stále mlieko máte a kojíte. Na vašom mieste by som dieťa len kojila, pri každom zaplakaní by som ho priložila a nechla na prsníka ako dlho chce. Dôležité je veľa oddychovať a byť 24 hodím s dieťatkom Nie jeto navždy! Len niekoľkodní, než sa zvýši produkcia mlieka. Prikrmovanie by som nechala len v situácii, že aj podlhom kojení z oboch prsníkov je dieťa hladné. Znova možno budete kojiť 8 až 20 krát denne ale vydržte to. Veta !bohužiaľ mlieko sa netvorí v takej mier, aby som ho vedela plne uspokojiť" je dôkazom, že tvorba mlieka je prítomná len nedostatočná, zvýšite ju častým prikladaním!!!!a obmedzením prikrmovania. ALe:aj pri prikrmovaní je hodnota materského mlieka výzamná rovnako ako bez prikrmovania!!!!!!Tak to skúste. Teraz bysom nezačínala / asi 14 dní/ s bezmliečnymi príjkrmami, lebo tie by tiež mohli znížiť prikladanie a tým aj produkciu materského mlieka. Počkajte ako sa to vyvinie a bezmliečne príkrmy je možné začať podávať od štvrtého až šiesteho / vtedy najneskôr/ mesiaca. Pri výlučnom kojení nezabudnite sledovať mokré plienky, malo by ich byť 5 až 8 za 24 hodín.

  • Kase pred spanim

    , Autor: jankafranka

    Dobry den, mam 6 mes. synceka ktory od 2 mes.prespava celu noc, je plne dojceny, ale posledne dni sa mi zacina v noci budit a nakrmim ho z prsnika. Na obed zaciname zavadzat prve prikrmy, potom ho este nadojcim. Taktiez v noci kakame co sme doteraz nerobili, ak nie v noci, tak rano ked sa zobudime okolo tej siedmej mame plienku so stolicou. Zaujima ma ci to moze byt sposobene prerezavanim zubkov (momentalne nemame cerv.dasienka, len ten nocny spanok je nepokojny), alebo mu uz nestaci dojcenie pred spanim a je mozne nasadit kasicky. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bohužial som ešte nevidela aby v tejto situácii večerné kaše alebo akékolvek dokrmovanie pomohlo. Zväčša ideme do fáze, kedy bude spánok často prerušovaný, niekedy s plačom, niekedy len s krátkym kojením, či preložením do maminej postele a až potom sa dieťatko upokojí. Je to také ťažké obdobie, u každého dieťatka prebieha inak. Teraz je potrebné hlavne do siedmeho mesiaca zaviesť všetky zložky potravy, teda zeleninu, mäso, obilninu a ovocie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: