Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • bolesti

    , Autor: agitka

    Dobrý deň, mám 3-týždňovú dcérku. Je dokrmovaná, nakoľko moje mliečko jej nestačí. V pôrodnici jej dávali nutrilon a nepozorovala som žiadne problémy. Doma sme kúpili nutrilon AR, pretože po pôrode grckala. Jej stolica bola tvrdá a mala problém s tlačením. Nutrilon AR sme vymenili za Bebu a stolicu má riedku, ale s tlačením má ešte väčšie problémy, ako pri nutrilone a má aj zastavené vetry. Prosím, viete mi poradiť, aké mliečko by sme jej mali dávať? Pretože sa veľmi trápime. Ďakujem.
    Agáta Pavlisová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne vám mal niekot poradiť, aby ste mali dosť mliečka a nemuseli prikrmovať. Dokrmovanie a zlyhanie dobrého rozvoja laktácie je vždy nejaká chyba, ktorá sa nesprávne riešila. Takže: snažte si pri každom nepokoji dieťatka ho hlavne priložiť, kojiť, z oboch prsníkov na striedačku aj niekoľkokrát za sebou. teda ak chcete hlavne kojiť! Stále máte možnosť zvýšiť produkciu mlieka tka, aby ste prikrmovať vôbec nemuseli. Ak však budete nahrádzať niektoré kojenie umelým mliekom, kojenie veľmi skoro skončí! Takže kojiť, oddychovať a to je najlepšia rada.
    Tlačenie nie je žiaden chorobný príznak. Dieťatko si nevie začať kakanie, pučí sa, mrví, tlačí - to tiež nie je žiaden chorobný príznak. Treba ho nechať, nech si začne kakanie samo. Na zastavené vetry môžete skúsiť espumisan 1 ml aj niekoľkokrát denne. Inak naozaj len kojiť, kojiť, kojiť, 8 až 20 x denne je normálne.

Podobné otázky

  • Nechce papat

    , Autor: anne56

    Dobrý deň, skúsim ešte raz, mala ma zapálené uška, dostala kvapky do uší infalin duo, papat nechce už cca 8 dní, má 4 mesiace, vypije 30,60 predtým píla 120-150ml vynimocne sa stane ze vypije 90ml, keď jej ponúknem čajík vypije veľa, ako náhle jej ponúknem mliečko odmieta ho... mliečko je hustejšie ako.caj určite... myslím si ze vymýšľať nevymysla lebo keď jej dám cumeĺ veľmi ho ťahá.. už neviem čo robiť.. kvapky berie 3 deň.. môže ju uško ešte bolieť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uško ju môže bolieť a vtedy naozaj dieťatko môže odmietať aj jedlo. Pri ochorení, bolesti uška u takto malého dieťatka je potrebné vyhľadať lekára.
    Bolesť uška zmiernite podaním nurofenu, 7 mg/1kg hmotnosti a dávku. Keď zaúčinkujú lieky, mohla by papať lepšie. V každom prípade pri pretrvávaní ťažkostí treba vyhľadať lekára.

  • Bolesti bruška

    , Autor: Paula27

    Dobrý deň,
    mám dvojmesačnú dcérku, ktorú kojím a zároveň dokrmujem UM. Začínam vždy s kojením až pokiaľ nezačne prsník odmietať, potom dokŕmim UM. Používame UM Beba Ha. Doposiaľ neboli žiadne problémy pri kŕmení a ani následné bolesti bruška. Avšak, posledný týždeň papa tak, že najskôr pekne ťahá aj z fľaše, ale potom zrazu prestane a začne plakať, vždy som jej dala pauzu a nechala ju odgrgnut a to pomohlo a potom mliečko dopapala po takýchto odstupoch a odgrgnutiach. Niekedy nemá problém vôbec, niekedy sa takto rozčuľuje každú chvíľu pri jedení a teraz dva dni už má aj bolesti bruška a ma problém sa vykakat. Nemyslím si, ze je už sýta, a tak fľašu odmietne, lebo predtým, keď už mala dosť, tak len vyplazila jazyk a bola v kľude. Neviem, či ide o bežné bolesti bruška, alebo je potrebné meniť UM. Všade čítam, že to môže narobiť ešte väčšiu paseku. Dala som aj espumisan kvapky a trochu to pomohlo, ale neviem ako často ich pridávať do mlieka.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Espumidsn môžete dať pri každom kŕmení. Ale niekedy viac pomôže coliprev, lebo podporuje vstrebávanie laktózy.
    Dieťatko môže mať reflux gastroesophageálny, treba ju po krmení dať do zvýšenej polohy - vyššie hlavička, po jedle s ňou nenatriasať, nehojdať ju.
    Určite nemeniť mlieko. Bývajú to prechodné problémy, dozrievaním zažívacieho traktu sa stav upraví.
    Kojiť treba pri každom kojení z oboch prsníkov, pri jednom kojení môžete prsníky dva aj tri krát prestiedať.

  • Bábätko ma tuhú stolicu

    , Autor: Šlacká

    Dobrý deň,


    Moje 7dnove babatko ma velmi tuhu stolicu...doslova ako plastelína a veľmi sa podoba stolici dospelemu človeku.

    Babatko dojcim, ale nakolko som mala cisarsky rez laktacia sa mi este nerozbehla plne a nemam tolko mliecka, malicku musim dokrmovat bebou ha expert.

    Malicka ma vecer bolesti bruska a velmi sa puci...spi mi po pol hodine pretoze sa budi na krce.

    Skusala som feniklovy cajik ten odmieta, davame probiotika a tiez espumisan.

    Som zufala malicku nerada vidim ze sa trapi. Viete mi prosím niečo poradiť??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čajík určite nie, espumisan alebo coliprev môže pomôcť. Keď ste pri nej, môžete ju dať na bruško. Masírovať bruško v smere hodinových ručičiek aj mastičkou pupík. Často kojiť, podľa možnosti obmedziť podávanie umelého mlieka. Kojiť v tomto veku 8 až 20x denne je normálne. Nikdy nepodajte len umelé mlieko, vždy až potom, keď sa najmenej pol hodinu dojčila, vystriedali ste dva aj trik rát oba prsníky a je stále hladná. Len to je cesta k rozbehnutiu kojenia.

  • Žlčníková dieta a dojčenie

    , Autor: SimaBačíková

    Dobrý deň, počas tehotenstva mi zistili žlčníkové kamene a bolesti pretrvávajú až do dnes. Synček má 3 mesiace a ja mávam pravidelne každý týždeň záchvaty, tak často nič nejem aj celý deň. Ostatné dni jedávam minimálne množstvo jedla pretože mi je skoro zo všetkého zle. Chirurg mi nakázal dietovať keďže cez covid neoperujú. Chcela by dom sa spýtať či ná moje mliečko dostatok živín a či netreba prejsť na umelé mlieko.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ máte v strave dostatok bielkovín, teda nie ste na vegánskej strave, tak určite dieťatko vašou diétou nijako nestráda.
    Nemyslím si, že ešte stále je situácia taká, že by vás nemohli zaradiť do operačného programu. V diéte by ste sa mali vyhýbať hlavne mastným a nafukujúcim jedlám.

  • UM na báze kozieho mlieka

    , Autor: danamik

    Dobrý deň,

    chcela by som sa informovať ohľadom UM na báze kozieho mlieka miesto kravského. Synček je veľmi málo kojeny, lebo mám málo mlieka a podávame mu Bebu Comfort 1. Má z nej zelené hnačky a aj koliky bruška. Momentálne má 2,5 mesiaca. Dcérke sme v jeho veku a pri rovnakých problémoch začali dávať Topfer, ktorý je na báze kozieho mlieka a veľmi jej sadol, no keď som sa spýtala pediatričky, či môžeme Bebu zameniť za takéto mliečko, prípadne inú značku UM na báze kozieho, tak povedala, že v žiadnom prípade, že to poškodzuje obličky a pre dieťa do 1 roku úplne nevhodné... Myslim, že má jasne pochopila, že nechcem dávať čerstvé kozie mlieko ale UM upravené pre dojčatá. Je ich čím ďalej viac a to už pre bábätká od narodenia. Sú naozaj také nevhodné? Ak áno, prečo sa ich vyrába stále viac pre bábätká od narodenia? Topfer, Kendamil, Holle, Cabrea, Goldim od DM a ďalšie značky...

    Vopred ďakujem.

    Daniela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyrábajú sa preto, lebo je to móda, mamičky chcú niečo nové a je to tým pádom výborný biznis.
    Kozie mleiko nemá oproti kravskému mlieku žiadne výhodi: nerieši alergiu na kravské mlieko, je menje výdatné, má menej živín.Určite to ani mojim deťom neodprúčam. Ani to nemá ako vyriešiť prblémy so stolicou.
    Zelená stolica nie je hnačka, je to len zmena farby stolice, pretože tak reaguje na iné ako materské mlieko, aj keď pravdou je, že aj kojené deti v tomto veku mávajú zelenú stolicu. Bolesti bruška v tomto veku sú tiež časté, vlstne to ani nie sú bolesti ale uvedomovanie si plného bruška prípadne plynatosti.
    Myslím, že namiesto riešenia koziehomieka by ste sa mali venovať kojeniu, ak ete chcete kojiť, hlavne kojiť často na poižiadanie a umelé mlieko dať vždy len po kojení.....

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: