Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prikrmovanie od 4.mesiaca?

    , Autor: ninad

    Dobry den praje,
    rada si citam vase dobre rady mamičkám a ich detičkám, je to veľmi poučné, hlavne pre prvorodičku ako ja. Náš synček ma teraz 15tyzdnov, cca 7300g a 72cm, porodna vaha bola 3850g a 50cm. Do cca 6,5kg bol len dojčeny, cca 4 tyzdne mu davam dva razy do dna mlieko z flasky, bud materske odstriekane (ak spí celu noc, co teda vacsinou prespi od 21.00 do 6.00) alebo umele. Za cely den je to max 180-200ml, podla vahy mi vypije okolo 900ml-1l. Bohuzial, mlieko sa mi netvori v takej miere, aby som ho vedela uplne uspokojit, nakolko kojim len z jedneho prsnika. Jedna znama, zastankyna vylucneho dojcenia, mi povedala, ze aj tak som tym umelym mliekom znicila benefity materskeho mlieka, ze som ho radsej mala nechat hladneho. Je to naozaj tak? Znamena to, ze tych 700-800ml materskeho mlieka, ktore denne vypije je len strava a nema z nich uz ziaden uzitok a nema to vplyv na imunitu a atd?
    Takisto zastancovia vylucneho dojcenia odporucaju jest na laktaciu tabletky na zaludok Costi, ktore si sice viem zohnat, aj som ich uzivala 2 tyzdne a mi pomohli s rychlejsim tokom mlieka, aj som si odsala viac, ale bolo mi po nich zle, neviem, ci to je dobre pre babatko. Hoci vsade pisu, ze je to neskodne a odporucaju dlhodobe uzivanie, nie som s tym stotoznena. Aky mate nazor na uzivanie Costi ( domperidon) a odporucili by ste ho?
    Dalej sa chcem spytat, ci by ste mi vedeli poradit literaturu, ktora sa tyka prikrmov nemliecnou stravou a takisto, ako zacat v nasom pripade, ak teda nie je plne dojceny - 4. alebo 6.mesiac? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Materské mlieko aj pri dokrmovaní umelým mliekom má svoj obrovský význam po každej stránke! Umelé mlieko na dokrmovanie nijako neznižuje jeho hodnotu.
    Pravdou však je, že asi ste mali dobrého poradcu a preto ste umelé mlieko nasadili! Vo veku dieťatka, kedy sa to stalo zrejme došlo k laktačnej kríze a riešením nebolo podávanie umelého mlieka ale častejšie kojenie, oddych s dieťatkom vynechanie všetkých aktivít a stav by sa bol behom pár dní upravil. Podstatné však je, že stále mlieko máte a kojíte. Na vašom mieste by som dieťa len kojila, pri každom zaplakaní by som ho priložila a nechla na prsníka ako dlho chce. Dôležité je veľa oddychovať a byť 24 hodím s dieťatkom Nie jeto navždy! Len niekoľkodní, než sa zvýši produkcia mlieka. Prikrmovanie by som nechala len v situácii, že aj podlhom kojení z oboch prsníkov je dieťa hladné. Znova možno budete kojiť 8 až 20 krát denne ale vydržte to. Veta !bohužiaľ mlieko sa netvorí v takej mier, aby som ho vedela plne uspokojiť" je dôkazom, že tvorba mlieka je prítomná len nedostatočná, zvýšite ju častým prikladaním!!!!a obmedzením prikrmovania. ALe:aj pri prikrmovaní je hodnota materského mlieka výzamná rovnako ako bez prikrmovania!!!!!!Tak to skúste. Teraz bysom nezačínala / asi 14 dní/ s bezmliečnymi príjkrmami, lebo tie by tiež mohli znížiť prikladanie a tým aj produkciu materského mlieka. Počkajte ako sa to vyvinie a bezmliečne príkrmy je možné začať podávať od štvrtého až šiesteho / vtedy najneskôr/ mesiaca. Pri výlučnom kojení nezabudnite sledovať mokré plienky, malo by ich byť 5 až 8 za 24 hodín.

Podobné otázky

  • Prikrmovanie od 4.mesiaca?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja pediatrička ma upozornila, že by som mala začať dieťa prikrmovať. Syn má 4,5 mesiaca, je plne dojčený každé 2 hod. a priberá nadpriemerne, už máme 9kg! Pravdou je, že v noci sa často budí a je taký nepokojný.. Vraj podľa nových odporúčaní majú byť deti prikrmované od ukončeného 4. mesiaca, aby do jedného roka stihli ochutnať všetky potraviny a predchádzalo sa alergiám. V dostupnej literatúre sa píše o príkrmoch od ukonceného 6. mesiaca (pri plne dojčených deťoch). Čoho sa držať?Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa nových odporúčení sa naozaj môže prikrmovať už od piateho mesiaca, niektoré pramene udávajú aj od štvrtého . Al ehovorím môže sa, to neznamená, že každý sa bude. Stále platí, že kojené dieťa, ktoré dobre priberá, nie je dôvod prikrmovať skôr ako od šiesteho mesiaca. Všetko je idnidviduálne. Ale ani nie je dôvod začať neskôr ako od šiesteho mesiaca a naozaj potom podávame postupne do siedmehomesiaca aj lepok. udáva sa, že lepok by malo dieťa dostať najneskôr v siedmom mesiaic veku.,

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: