Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prvé príkrmy

    , Autor: Patrisia

    Dobrý deň,

    chcela by som sa prosim informovať. Mam dcérku 5mesacnu. Začali sme prikrmovať presne na 5mesiac.
    Síce je plne dojčena a len ju kojím, malo mi priberá a odporucila mi aj laktačná poradkyňa, fyzioterapeutka začať s prikrmami, lebo som nechcela dávať umelé mlieko na večer. Tak začali sme s mrkvou, batat , teraz hokaido. Jeme uz 10.den ale nezje viac ako 2 lyžičky a place pri tých príkrmoch. Mam byt prosim trpezlivá a vydržať alebo mi dáva najavo, že este nechce? Potom ju doplním MM, ale netusim či to je tým, že nechce alebo by som mala dlhšie vydržať, keď sa stále rozplače. Bolo to pri každom prikrme, len batat mi dva dni jedla normálne bez plakania.
    Kojím ju tak 6x denne a v noci asi 3x niekedy 2x.
    Neviem, či splňuje tabuľky hmotnosti váhy u dievčat. Celkovo je aktívna, ale aj velmi pohodlná.
    Prosim neviem ako začať a či vlastne som neurobila chybu, keď som jej uz dala prikrm, keď plne kojím, ale ona sa uz pozerá na mna, keď ja jem a stahuje mi sj tanier zo stola :D

    Este sa chcem opýtať kedy sa zavádzajú kase ake a kedy najlepšie. Je prosim lepšie robiť vlastne kase alebo kupovat?

    Prosim ktorá kniha so zavádzaním príkrmov je prísunom ?

    Dakujem velmi pekne za odpoved!
    Patricia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to ťažké, neviem, či najvhodnejším príkrmom je batát a hokaido....neviem, o tom, že by sa to na Slovensku rodilo v každej záhradke. Som zástancom podávania deťom čerstvých lokálnych potravín.
    Začať s príkrmami v piatom mesiaci, tak ako ste začali je veľmi správne. Faktom je, že deti nevedia papať, takže niekedy jedlo vypľúvajú nie preto, že im nechutí ale len preto, že sa im ho nepodarilo prehltnúť, potom sa aj jedujú . Treba im dať vždy koľko akceptujú a potom dokrmiť materským mliekom. Nikedy to trvá aj mesiac, než začnú papť viac ako pár lyžičiek ale je to úplne v poriadku. Hlavne netreba dieťa nútiť ani sklzavať k šaškovaniu pri jedle, púšťaniu televízie, ipadu iphonu a podobne!!!!!!!!!!!!!!!!
    Čo je však oveľa dôležitejšie je zloženie stravy, začneme zeleninou, stačí zemiak a čo najskôr pridáme mäso: teľacie, kuracie, morčacie králičie. Ja osobne to mamičkám podrobne poviem v poradni v piatich mesiacoch a pošlem im celý postup mailom. Ak máte záujem, pošlite mi mail na martasp@vydur.sk pošlem vám celý postup.

Podobné otázky

  • Prve prikrmy a dojcenie

    , Autor: Zuzzik

    Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom prvych prikrmov. Dcerka bude mat sest mesiacov a uz sme zacali s prvymi prikrmami. Zatial dostala zemiak a mrkvu, co v pohode zvladla aj ked len par lyziciek. Davala som jej to zvycajne okolo obeda, pricom od posledneho dojcenia ubehla tak hodinka a nasledne po prikrme zase o hodinu mala mlieko. Ako mam vsak dalej postupovat ked budem pridavat viacere jedla? Vzdy jej dat aj MM hned po prikrme? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavane zaraďte už aj mäso, kuracie, morčacie alebo králičie, dávajte každý deň 30 až 50 gramov. Tiež podávajte toľko koľko dieťatko je ochotné spapať a ak je to okolo 100 a viac ml netreba už kojiť. Môžete jej, ale nie celkom bezprostredne po jedle v priebehu dńa ponúknuť prevarenú ochladenú vodu, maximálne 200ml za deň. určite nie žiadne čaje!!!!

  • prve prikrmy z mrazenej zeleniny

    , Autor: michaela1989-2

    Dobry den, dcera bude mat o par dni 6 mesiacov, doteraz bola vylucne dojcena, chcela by som sa opytat ci na pripravu prvych prikrmov je vhodna mrazena zelenina? napr.jarna mrkvicka, hrasok, brokolica, karfiol..niekde som sa docitala,ze jarna mrkvicka ma vysoky obsah dusicnanov, neviem ako je to v pripade mrazenej zeleniny..Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na mrazenej zelnine z obchodu by malo byť napísané zloženie, včítane obsahu rôznych chcimických látok.
    Peerujem prípravu prvých príkrmov z čerstvej zeleniny. Zemiak, mrkvu dostať vždy

  • prve prikrmy

    , Autor: mimirka

    Dobry den,

    mam 7 mesacnu dcerku, plne dojcenu ,ktoru prikrmujem od ukonceneho 6 mesiaca. Zacinali sme zeleninovým príkrmom, postupne som pridala do zeleninky aj maso (kralicie) a raz za tyzden aj zltok. Tento tyzden som skusala zaviest ovocie na desiatu (banan) ale dcerke to nechuti a vôbec ho nechce zjest. Nas denny jedalnicek : ranajky - materske mlieko, desiaca - ovocie(prave sme zacali), obed - zeleninovo - masovy prikrm, olovrant - materske mlieko, vecera - materske mlieko + umele mlieko Nutrilon. A samozrejme pocas dna je dokrmovana materskym mliekom nakolko nie vzdy chce papat prikrmy.
    Chcela by som sa spytat kedy mozem zacat davat ryzu, mliecne/nemliecke kase.
    Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mäso má mať denne, ja zvyknem pridávať žĺtok až po ôsmom mesiaci dvakrát týždenne pol žĺtka, ale mäso nevynechávame.
    Banán nie je práve najlepšie ovocie, ktoré dieťa potrebuje. určite by som začala jablkom, hruškou a v komernčne vyrábanom ovocnom príkrme aj marhuľu alebo broskyňu. V zásade platí, že dávame to ovocie, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu
    Ak má dobrú stolicu, môžete občas ako závarku do mäsosovzelninového príkrmu zavariť ryžu, neskôr aj detské bezvaječné cestoviny.
    Mliečnu kašu , obilninovú, môžete začať podávať navečer, buď tak, že do nutrilonu zamiešate instantnú bezmliečnu kašu / nestlé osemzrnná, babylove gries, hafer, 3 korn, dostať v DM/ alebo kúpite mliečnu kčašu, ktorá sa rozrába vodou / pozor na príchute!/. Samozrejme vždy podajte jedno nové jedlo a čakajte 4 dní ako dieťa zareaguje.

  • prve prikrmy

    , Autor: vlocka

    Dobry den, pani doktorka mam 4,5 mesacnu dcerku. Sme uz len na Nutrilone, bohuzial. Chcem sa opytat ohladom prikrmov s cim zacat a ako pokracovat v prikrmovani. Kazdy mi hovori, ze mrkvou ale pocula som uz aj ine nazory, tak teraz naozaj neviem. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Okolo piateho mesiaca začnite mäsovozeleninovým príkrmom. Samozrejme, pokiaľ je dieťatko zdravé, nemá ekzém, respektíve atopickú dermatitidu.
    Nebojte sa mäsa, je mlieku bližšie ako ovocie a zelenina, býva menej často alergén a je to presne to, čo dieťa potrebuje: obsahuje bielkoviny a železo. Keď si dieťa po asi 10 až 14 dňoch na tento príkrm zvykne, nemá žiadne ťažkosti pridajte do neho detskú krupicu alebo instantnú krupicu, vhodnú pre daný vek, teda babylove gries alebo hafer. Stačia dve kávové lyžičky. je to preto, že chceme využiť čas na to , aby dieťa tolerovalo lepok. Asi po dvoch ďalších týždňoch pridajte ovocný príkrm.

  • častá stolica a slabé priberanie

    , Autor: mousse81

    Dobrý deň, pani doktorka chcem sa s vami poradiť, pretože u nášho pediatra je všetko normálne a dokopy s ničím neporadí. Mám 5 mesačnú dcérku, ktorá sa narodila s pôrod. váhou 3660 g. Od narodenia som ju kojila a priberala veľmi málo(podľa pediatra) iba 75 g - 100 g týždenne. Podstúpili sme každý týždeň váženie, skúšku kojenia, kázal mi dokrmovať UM a nič nepomohlo. Malá teraz váži 6000 g a papá už len umelé mlieko pretože ako som ju začala dokrmovať už sa odmietala prisať na prsník, aj keď som si odsávala mlieko laktácia zlyhala. Trápi ma aj jej častá stolica, niekedy žltá a hutnejšia, niekedy redšia s hlienami, občas až zelená a aj 5 krát denne čo jej na priberaní asi tiež nepridá. Okrem toho v nej máva zvyšky nestráveného mlieka, také tie biele hrudky. Nevyzerá že by ju bolelo bruško a je veľmi ale naozaj veľmi čiperná a hravá. Papá niekedy aj každé dve a pol hodiny a priberá stále iba 75 g týždenne. Zaviedla som jej už aj prvé príkrmy- mrvičku, zemiačik, ale po zjedení to mala do štyroch hodín v plienke. Je to normálne aby jej tak rýchlo trávilo? Nemôže to byť nejaká choroba tráviaceho traktu? Viete náš pediater vždy všetko zľahčuje a ja sa bojím aby dačo nezanedbal. Doteraz po mojom naliehaní jej vzal iba krvný obraz a pečeňové testy urobil, čo mala všetko vraj v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som asi netrvala na prikrmovaní, keby dieťatko priberalo 75 až 100 gramov za týždeň. To len na okraj.
    Biele hrudky v stolici sú normálne. PRIBERá TIEž PRIMERANE, AK SA SPRáVNE VYVíJA, AKO UDáVATE JE čIPERNá, NEMYSLíM SI, žE BY boli potrebné ďalšie vyšetrenia, pretož dieťatko sa podľa vášho popisu javí ako úplne zdravé. Odporúčam podávať nie len zeleninu, ale už zaviesť aj mäso, postupne aj ovocie , lepok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: