Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dojcenie

    , Autor: lasocka

    Dobrý večer pani MUDr. Ma 39 rokov a týždeň po sekcii. Narodilo sa mi bábätko s váhou 2650kg. Doteraz mam malo mliečka preto už v nemocnici mi malého začali prikrmovat nutrilonom HA1 a povedali mi aby som ho krmilapo 2,5az 3hod. Chcem sa opýtať treba tento interval kŕmenia dodržiavať ci môžem aj častejšie mu dat papať?? Akym spôsobom co mam robiť aby som zvýšila tvorbu mlieka?? Nakoľko malý sa síce prisaje na prsník ale neviem ci aj pije, zrejme asi malo lebo potom stiahne 40-50ml z fľaše nutrilonu ako nič a stane sa aj to ze mu je malo a začne si cmulat prsty hľadá... Môže zjesť aj viac toho nutrilonu HA ako tých 40-50ml, nebude ho z toho bolieť brusko??nieje spôsobené tým ze je krátko na prsnikoch že mám nízky tok mlieka?? Začala som si nahrievat prsníky odsavat mlieko už mi pomaly aj trochu ide... Aj keď mam nízky tok mlieka mam ho prisavat na prsia a ako dlho ho nechať na jednom prsníku?? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tok mlieka nie je podstatný, podstatné je množstvo mlieka a uvoľnovanie mlieka.
    Intervaly ako vám povedali sú čistý nezmysel. Spočiatku treba kojiť dieťatko kedKoľvek si zapýta a prvé tri týždne ho nenechať bez pitia dlhšie ako štyri hodiny ani v noci, treba ho budiť!
    Tvorba mlieka sa zvyšuje len a len prikladaním a kojením dieťatka. Spočiatku kojiť 8 až 20 x denne je normálne. Netreba žiadne intervaly. Ak chcete tvorbu mlieka zvýšiť, nikdy nedajte dieťatku fľašku bez toho, aby sa najprv nekojilo, pri každom kojení z oboch prsníkov, môžete ich pri jednom kojením aj dva-tri krát vymeniťl Mlieko sa najviac tvorí vtedy, keď dieťatko pije.. Na zvýšenie tvorby mlieka si môlžete kúpiť v lekárni liek mother love, piť čaj z anízu, feniklu, majoránky, koprového semena alebo piť čerstvú mrkvovú šťavu s malým množstvonm llieka. Tú mrkvovú šťavu po každom kojení jeden pohár.

Podobné otázky

  • Prikrmovanie 9 mesačného synčeka

    , Autor: Patrícia42

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na denné Množstvo zeleniny,ovocia a obilnín, ktoré by 9 mesačné bábätko malo dostávať.
    Momentálne to máme nastavené nasledovne- Ráno - obilná kaša s cca 2 PL ovocného pyré alebo jogurt s ovocným pyré
    Desiata- kukuričná/ryžová chrumka,
    Obed - mäsovo zeleninový príkrm (cca 30g mäska, 3-4 PL zeleniny + 1PL ryže/ovs.vločiek alebo hrsť bezvaječných cestovín) , 1x týždenne žĺtok
    Olovrant - biely jogurt s 2PL ovocia
    Večera- obilná kaša s 2PL zeleninového pyré , niekedy s ovocím
    Dojčenie 3x počas dňa alebo na požiadanie
    Sú množstvá zeleninky, ovocia a obilnín postačujúce?
    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Desiate chrumkami považujem za nezmysel, nemá to žiadnu výživovú hodnotu, je to balast.Na desiatu by mal mať čisté ovocie, nemusí ho mať ráno v kaši ani jogurte.
    Na obed má celkovo spapať asi 150-250 ml. Mäso každý deň, žĺtok polovicu raz, maximálne 2x týždenne, mäso nevynechávame Bezvaječné cestoviny ak sú bežne z obchodu, nie detské obsahujú soľ, do roka by som to nedávala. Večera je v poriadku.

  • Žlčníková dieta a dojčenie

    , Autor: SimaBačíková

    Dobrý deň, počas tehotenstva mi zistili žlčníkové kamene a bolesti pretrvávajú až do dnes. Synček má 3 mesiace a ja mávam pravidelne každý týždeň záchvaty, tak často nič nejem aj celý deň. Ostatné dni jedávam minimálne množstvo jedla pretože mi je skoro zo všetkého zle. Chirurg mi nakázal dietovať keďže cez covid neoperujú. Chcela by dom sa spýtať či ná moje mliečko dostatok živín a či netreba prejsť na umelé mlieko.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ máte v strave dostatok bielkovín, teda nie ste na vegánskej strave, tak určite dieťatko vašou diétou nijako nestráda.
    Nemyslím si, že ešte stále je situácia taká, že by vás nemohli zaradiť do operačného programu. V diéte by ste sa mali vyhýbať hlavne mastným a nafukujúcim jedlám.

  • Dojcenie

    , Autor: Sabin

    Dobry den prajem, dcerka ma 1 mesiac, je dojcena iba dojcena ziadne prikrmovanie, a ma uz 6 kilov, je to normalne nieje to privela kilov na tak male babetko? dakujem

  • Dojčenie a prikrm

    , Autor: Snehulienka

    Dobrý večer mám 3tizdnovu dcérku
    Kojim ju už od narodenia ale posledný týždeň ak ju kojim plače mi pri prsníku je nervózna mliečko jej riadne ide a furt je hladná ak ju kojim z jedného prsníka druhého prsníka mi mliečko tečie ak mi začne mliečko tiecť bolia ma bradavky skúšala som jej dávať umelé mliečko HiP combiotok robím jej ho 60ml a vítaha si všetko dakedy papa stoho len 30ml od grgne si a mi pekne spinká zobudí sa mi iba každé 2-3hodini cez deň ju kojim a večer jej dávam umelé mliečko dakedy jej dáva UM aj cez deň neviem či ju mám prestať kojit

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pestaňte jej dávať umelé mlieko! Upokojte sa, keď ste nervźna a u len čakáte, kedy začne zase pri kojení plakať tak sa vám zo stresu zablokuje oxytocin a mlieko síce máte ale netečie. Nájdite si pohodlnú polohu, dieťa si priložte a kojte pri každom prsníku z oboch prsníkov, keď pustí, dajte ju k druhému prsníku a takto to môžete vymeniť aj viackrát pri jednom kojení. Zabudnite na to, že bude papať len kadé dve tri hodiny, bude to spočiatku častejšie ale je to pár dní, maximálne týdňov a ustáli sa to na tých troch hodinách. Teraz nie je čas, aby vnoci spala treba ju kojiť aj v noci ak čím častejše, tým lepšie, trvá to cca prvé dva mesiace Je to dobré preto, aby a vám tvorilo viac mlieka. Samozrejme, že keďže v noci stále vstávate, musíte si oddychovať a pospať cez deň, lebo inaknebudete mať mlieko. AK budete dávaťť umelé mlieko, kojenie o chvíľu skončí. Je na vás rozhodnúť sa , či chcete koiť alebo nie.

  • Dojcenie po 3 mesiacoch

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, pred 3 mesiacmi som mala sekciu kvoli covidu tazky priebech brala som lieky na zastavenie laktacie a este lieky na pluca plus antibiotika. Samozrejme aj keby som mohla nekojila by som lebo sa nedalo kvoli tym liekom a este k tomucera bola v inkubatore ale v inej nemocnici ale tam ju uz ucili pit z flasky cize sme 3 mesiace na UM. Chcem sa spytat ci je mozne po 3 mesiach u zeny vyvolat laktaciu. Niekde som citala ze vraj ano ale neviem co je na tom pravda.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teoreticky je to možné,dokonca sarobia pokusy aj u adoptovanách detí. Ja by som to už nesilila. Dôvod pre to, že ste nekojili bol objektívny. Dieťatko potrebuje zdravú mamu. Tete sa z neho a buďte si istá, že vyrastie aj na umelom mlieku, bude zdravé, krásne, šťastné a môdre. Dnešné umelé mlieka sú výbornej kvality.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: