Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nocne krmenie

    , Autor: viki-25

    Dobry den.chcela by som poprosit o radu.nasa dcerka(16mes) este ani jednu noc neprespala celu....dojcena bola do 13.mes(ani tu v noci moc dobre nespavala),potom sme presli na umele mlieko.cez den ma normalnu stravu,ma v nej zaradeny aj jogurt,tvaroh,ci mliecnu kasu.na vecer zaspava pri flasi(120ml).no po cca 3-4hod je hore.nedari sa ju uspat len cistou vodou alebo cajom/niekde sa uvadza,ze caj na noc moc nie-preco?/,nechce ho,place,srdi sa alebo sa uplne preberie.zaspi jedine s mlieckom.snazime sa jej uz potom davat menej(60-30ml).no napriek tomu za noc vstane aj 3-4x.v com moze byt problem?a co robit ked nechce nic ine?kolko ml mlieka max je vobec vhodne podat?prestala spavat uz aj cez den.jedine na kociku zaspi....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa by v tomto veku určite malo mať ete jeden denný spánok, závisí to od vás, aby ste režim upravili tak, aby bol čas a priestor na pokojný spánok. Ak chce spinkať v kočíku, napríklad vonku, na balkóne treba ju nechať spinkať takto.
    čaj nepodávame preto, že zväčša je sladený, čo v žiadnom prípade nie je vhodné, deti ho pijú nie od smdu, ale pre sladkú chuť a môže nastať až otrava vodou/ ktorej je v tomto prípade veľa/. Zároveň má čaj svoje účinky a tie pri uhasení smädu u dieťaťa nepotrebujeme!
    Odnaučiť dieťa budeniu v noci a prípadne pitiu mlieka je zložité. AK spočítate oľko mlieka a mliečnych výrobkov za deň skonzumuje a nie je to viac ako 300 až 500 ml za ľč hodín, tak nie je dôvod, nepodať mlieko aj v noci. Ak však dieťa napapá dobe cez deň a väčinu energie by čeraplo z mlieka, nie je v tomto veku už vhodné. Nikedy to chce len dve tri noci pretrpieť s plačom, odmietaním obyčajnej vody ale dieťa je v tomto veku zväčša prístupné aj slovu, tedy povedať, že v noci mliečko nie je a nedá sa nič robiť.

Podobné otázky

  • Jedalnicek a nocne krmenie

    , Autor: lucik-3

    Dobry den, mam 6 mesacnu dcerku, ktora je uz na umelom mlieku a vazi cca 7,5 kg. Chcela by som sa opytat, ci ma spravny jedalnicek a hlavne ci je v tomto veku nocne krmenie este v poriadku. Jej denny rezim vyzera vacsinou nasledovne:

    7:00 zobudenie
    8:00 mlieko 100-120 ml
    9:00-9:45/10:00 spanok
    10:45 ovocny prikrm
    12:00 mlieko 100-120 ml a nasledne spanok
    12:00-13:30 spanok
    14:00 masovo-zeleninovy prikrm
    16:00 mlieko 100-120 ml a nasledne spanok
    16:00-17:00 spanok
    pred kupanim kasa z cca 60 ml mlieka (bezmliecna bez prichute rozrobena do jej umeleho mlieka so stipkou ovocia pre chut)
    18:30 kupanie
    19:00 mlieko cca 200-240 ml
    19:30 spanok cca do tej siedmej rano
    budi sa o 1:00 a 4:00 v noci, kedy vypije oba razy cca 120 ml mlieka

    V tychto horucich dnoch jej davam aj trochu cistej vody, vypije max 100 ml denne.

    Ona skratka papa v mensich mnozstvach viac krat denne a mnozstvo vypiteho mlieka pred kazdym spanim zavisi od toho kolko prikrmu spapa, niekedy zje viac, niekedy menej, ked vidim, ze uz nechce a zacne sa jedovat, netlacim to do nej nasilu. Neviem vsak ci je v poriadku, ze vecer vypije aj naraz tolko mlieka a hlavne v noci. Zobudi sa nervozna s placom, evidentne hladna. Cez den vsak urcite nie je hladna, ked ponuknem mlieko aj pomimo nechce ho.

    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček má pekný.
    Mliečka vypije tiež primerane, ak nechce vypiť viac na jeden raz, treba jej dať tak ako jej to vyhovuje. Možno by som jej pred kúpaním spravila kašu do väčšieho množstva mliečka.
    Takto pokračujte do roka, môžete meniť druhy zeleniny, do roka nedávam cviklu a fenikel. Cibuľu a cesnak tiež až okolo tretieho roka.
    Od ôsmeho mesiaca pridávam žĺtok, od deviateho jogurt, potom celé vajce , v jedenástom mesiaci červenú šošovicu.

  • Vymenit mliecko za caj pocas noci?

    , Autor: lr

    Pani Doktorka

    Som Slovenka zijuca v zahranici. Mame s manzelom 3 mesacne dievcatko (narodene 4 tyzdne skor) ktore je po dojceni na umelej strave na predpis pretoze dcerka mala reakcie na bielkoviny. Mame fantasticku doktorku, strava malej chuti, je to kludne a stastne dieta ktore (klopem) san am ako rodicom zda zdrave.
    V noci spinka v poriadku a budi sa kazde 2.5 – 4 hodiny ked je hladna, po papani spinka. S manzelom sa delime a stavanie v noci nam nevadi. Vidime ze malinka sama zacina spat coraz dlhsie cez noc bez naseho zakroku tak sme radi.

    Urcite si myslite naco Vam pisem. Ide k nam na navstevu moja mama a ta mi uplne vyrazila dych a sebavedomost pokial ide o staranie sa o malu– povedala babetka nemaju sa krmit na pokyn ked su hladne v noci, ma s im dat cajik a tym sa ich spanok predlzi, ze zaludok si potrebuje oddychnut a name ako pretoze stale papa. Ze vlastne mala nema asi dost vody a je smadna a nie hladna. Snazila som sa debatovat o tom ze caje nie su dobre, ze ak by tak voda by bola lepsia, a ze v umelej strave ktoru mala ma je dostatok vody a ze je verim to ze ked sa dieta zacne prikrmovat tak vtedy treba zakat pitny rezim – cize tak od 6 mesiacov.
    Aky mate na to nazor – mame vynechat jedno nocne krmenie a dat malej cajik co mama donesie alebo pokracovat tak ako sa to robi tu a co aspon u nas doma funguje ? Robime skodu tym ze jej zaludku nedame oddychnut a nebadame ci je smadna ?
    PS - prepacte Slovencinu ak je zla, zijem uz mimo asi 17 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaša maminka, pri všetkej úcte k nej, funguje na princípoch spred asi 40 tokov. Všekto teraz je inak. Snažíme sa, aby boli detičky čo najdlhšie kojené a ak to nejde, aj umelá výživa sa čo najviac prispôsobuje materskému mlieku a aj spôsob výživy sa tomu prispôsobuje. Dieťa vo veku 3och mesiacov sa kojí často aj v noci, preto nie je dôvod dieťatku v tomto veku podávať v noci aj mliečko. Dieťa krmime, kedy si zapýta v tomto veku. Žiadne čaje dieťa nepotrebuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ani vodu v tomto veku, jeho pitný režim je plne saturovaný dodávkou mlieka, veď je to tiež tekutina. Maminke povedzte, bez urážky, že deti sa dne živia úplne inak ako ke*ď ste sa narodili vy. Vieme, že sa vtedy robilo veľa chýb. Skrátka je to inak a tak je to správne.

  • nočné papanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na váš názor na nočné krmenie. Moja dcérka má 5 mesiacov. Večer ju dávam spať o 20.00 hod. Potom sa budí o 3.00 hod rannej na krmenie. Dám je fľašu a spí ďalej do rána do 6.00 hod. Cez deň pije ešte 4x po 150ml takže za 24.00 hod. pije 6x. Vraj už také dieťa by nemalo piť cez noc vraj jej mám dať čaj. Aj som tak urobila. Zobudila sa o 2.00 hod. tak som jej dala čaj 60ml ale už o 4.00 hod. bola hore a dala som jej mlieko. Spala tak tiež do 6.00 hod. Môžem jej zvýšiť dávku mlieko aj keď ešte pije 6x denne. Na mlieku už odporúčajú len 5x denne. Priberá pekne netrpí nadváhou. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čaj nepotrebuje ani inú tekutinu. Všetko zabezpečí mliečna výživa. Ak si v noci vyžaduje mlieko, tak jej ho podajte, pretože keby bola kojená, tiež by sa nakojila aj v noci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: