Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zapcha

    , Autor: brosky

    Dobry den pani doktorka, moja 6 mesacna dcera je plne dojcena a zacala som ju pred par dnami prikrmovat zeleninovym príkrmom /zemiak, mrkva/. Problem je v tom, ze nechce jest, dam jej do ust trosku jedla a hned ho aj vypluje. Z toho mala, co zje /mozno 1-2 lyzicky/ ju vsak zapeka. Niekolko dni nemala stolicu, predtým mavala aj 2-3 x denne. Je to normalne? Mam prikrmovanie o tyzden-dva odlozit? Dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prikrmovanie treba začať najneskôr od šiesteho mesiaca!!!!!!!Niekedy je vhodné začať aj skôr. Už by som nič neodkladala. Obmedzenie vyprázdňovania takmer s istotou nie je spôsobené uvedeným príkrmami.
    Deti v tomto veku často sa vyprázdňujú len raz za niekoľko dní, nie je to žiadne ochorenie ani problém. Musí však platiť, že dieťa nemá vážne bolesti bruška, vetry odchádzajú, dieťa nevracia, je čulé a má dosť mokrých plienok.
    To, že vypľúva jedlo neznamená, že ho nechce alebo jej nechutí. Jednoducho ho nevie prehltnúť. Treba ho spraviť na úplne hladkú kašičku.
    V zásade nie je potrebné začínať len zeleninou, pokojne začnite mäsom, zemiakom a zeleninou/ okrem mrkvy je veľmi vhodná napríklad cukina/ a do hotového príkrmu dajte 4 až 5 kvapiek slnečnicového alebo olivového oleja. Spočiatku podávame 4 až 5 lyžičiek, keď dieťa prejaví asi o piatich dňoch záujem o väčšiu porciu, podávame mu podľa chuti.

Podobné otázky

  • Zápcha

    , Autor: Katarína778

    Dobrý deň,
    Máme dvojtýždňové bábätko a máme problém s vyprázdňovaním. Dieťa dojčím ale aj prikrmujem umelým mliekom nakoľko nemám dostatok mlieka. Malá už 4 dní nekakala, len prdká ale prdy hrozne smrdia. Sem tam aj mliečko vygrcká. Chcela by som opýtať ako mám ďalej postupovať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti niaekedy nemajú stolicu aj niekoľko dní. Býva to zväčša až v neskoršom veku, ale stáva sa to aj u malých kojencov. Neviem, či v poriadku odišla v nemocnici smolka. Ak si chcete udržať a rozvinúť kojenie, musíte kojiť 8 až 20 krát denne a vždy keď si dieťatko zapýta. Umelé mlieko dať len vtedy, keď už bolo dostatočne dlho na prsníku a napreik tomu je stále hladné.
    Ak by však kakanie, vyprázdňovanie pretrvávalo, je potrebné konzultovať lekára. Vyhľadať lekára treba ihneď, ak by dieťa prúdom vracalo, nemalo stolicu ale ani neodchádzali vetra, malo krv na stolici alebo v plienke a malo enormneé boleslti bruška, prípadne odmietalo piť. Treba sledovať počet mokrých plienok, má ich byť 8až 20 za 24 hodín

  • Pretrvávajúca zápcha

    , Autor: Simča1

    Dobrý deň.
    Chcem sa opýtať, či môžem použiť u dieťaťa (ukončený 7.mesiac) glycerínový čipok. Malinká tlačila asi pol hodinku a nevedela vytlačiť hovienko. Bolo veľmi tvrdé aj jej trčala asi polovička z ryťky, ale už potom nevládala ani tlačiť, tak sme ho odlupli. Zápchy máva stále od zavedenia príkrmov aj po vyradení zapekajucich potravín (mrkva, banán). Prikrmovaná je od 5a pol mesiaca. Stále keď menej zje dokrmim ju dojčením. Dávam probiotiká a kamilkový čaj, po porade s Dr. Aj ovocnú šťavu alebo pre varenú vodu, ale piť mi moc nechce. Z fľaše piť nevie, pije len po lyžičkách alebo trošku z pohárika.
    Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite treba upraviť stravu: nedávať ani ryžu.
    Podávajte probiotika.
    Podávajte prevarenú ochladenú vodu, treba ponúkať ale zasenie dieťa prelievať, malo by vypiť maximálne 200 ml za deň.
    glycerínový čípok môžete použiť detský vo výnimočnom prípade, že naozaj dlho nekakala a bolí ju bruško, snaží sa ale nejde to. Ak sa zápcha nezlepšuje, treba sa poradiť s lekárom.

  • Predcasne narodene dieta

    , Autor: majula

    Pani doktorka dakujem vam velmi pekne za odpoved. Konecne pocujem aspon nieco co som konecne chcela vediet. Chcela by som sa vsak ale spitat ake kozie mlieko je ozaj vhodne pre moju dcerku ako ste spiminala . samozrejme ja som priamo z farmy nikdy nebrala. Kozie mlieka to neriskujem ked. Neviem ako su chovane ci su kontrolovane ja som pouzivala kozie mliecko z obchodu vola sa to kozi napoj… a tieto su kontrolovane vobec nez vijdu na trh. A urcite ma menej bielkovin a vsetkeho ako ciste a cerstve kozie mlieko. Ja jej to prevaram s dojcenskou vodou na 100ml 1 polievkova lyzica prasku. Nakolko viem. Ze kozie mlieko neobsahuje zelzo a moja. Mala. Ho potrebuje lebo nema krvne testy este poriadku lebo je chudokrvna ale zelezo jej dodavam dodatocne. V kvapkach 3 kvapky 2krat denne. Toto kozie mliecko ma mineralne soli vapnika horcik sodik draslik fosfor soli stopovych prvkov med zinok mangan titan chrom a kobalt vitaminy A B1 B2 B12 C D a E aj kyselinu listovu ale vyzsi obsah je vitaminu D ale. Najdolezitejsie pre moju dcerku je asi to ze je lahko stravitelne podobne ako materske. Chcela. Som vam prilepit aj obal toho mlieka ale asi sa to neda tak preto son. Vypisala vsetko co je na tej krabici. Vazne ma. Zaujima vas nazor a mkc. Mi natom zalezi lebo moja dcerka pri ostatnych kupovanych umelych mliek ma. Len. Tazkosti a dobre jej nerobia. Teraz vsak musime brat nutrilon pre expert pri zapchach ale predtym musi uzivat kvapky na brusko ink by to nemohla brat lebo mala. Zastavene vetry a kazde kakanie som. Jej musela ponahat berie pro tectis a sab simplex. Bez tychto kvapiek jednoducho nmozeme byt lebo mava tazkosti prdka ale kakat stale nekaka uz fakt neviem. Co robit a som zufala. Pri kozom taketo problemy nemala znasala ho bola. Kludna usmievava a hlavne je ze aj sama kakavala a poslednu dobu vo sme zas. Museli prejst na umele mlieko zas ma. Tazkosti :-( a mne ako. Matke. Je tazko pozerat sa na nu ako trpi. Mozete mi prosim povedat to mliecko teda ako sa vola to kozie co by mohla papavat velmi pekne dakujem…

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Snažila som sa zistiť u výrobcov formulí detských, kto má formulu z kozieho mlieka, zatiaľ sa mi to nepodarilo zistiť. Budem hľadať ďalej a ozvem sa.

    Napísal mi kolega, pediater, že kozie mlieko sa dá kúpiť na www.biocare.sk, volá sa Bambinchen. Kozie mlieko je porovnateľné s kravským mliekom, takže žiadne benefit stran výživy kozím mliekom objektívne nie sú dokázateľné.
    Vzhľadom na ťažkosti s výživou vášho dieťatka odporúčam skúsiť mlieko BEBA senzitive.

  • Kedy začať prikrmovať

    , Autor: alu123

    Dobrý deň p. Doktorka, chcem sa Vás spýtať, kedy mám začať prikrmovať moje 5 mesačné bábätko, je plne dojčené, ale v poslednej dobe by chcela všetko ochutnávať cca to trvá minimálne 2 týždne. Pri prvej dcérke som sa s tým nestretla. Skúsila som jej dať olizovať jablko. Ako mám začať s príkrmami? V noci sa veľmi často budí, tiež som sa s tým zmierila u 1 dcérky. Kedy by už nemusela v noci papať okolo 1 roku, alebo neskôr. Staršia dcéra bola kojená 2 roky a v noci sa budila neustále. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nočné papanie je u každého dieťatka individuálne a záleží aj od mamičky ako veľmi ju to zaťažuje.
    Príkrmy odávame cca od piateho až šiesteho mesiaca. Začíname mäsosozelninovým príkrmom na obed, pokračujeme pridaním obilniny do tohto príkrmu, potom pridávame ovocný príkrm a potom mliečnu obilninovú kašu. Od ôsmeho mesiaca dvakrát týždenne vaječný žĺtok, od deviateho mesiaca jogurt, od desiateho mesiaca červenú šošovicu. Do roka nesolíme. Rôzne druhy zeleniny a ovocia postupne striedame. Pridávame aj ryžu, podľa toho ako na ňu dieťa reaguje / zápcha ryžu vylučuje/.

  • prikrm a zapcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka,
    mam dcerku, ktora bude mat buduci tyzden 7 mesiacov, plne dojcena, ma 7,5 kg. Od ukonceneho 6 mesiaca so ju zacala prikrmovat mrkvou, zemiakom - 1 x denne na obed. Tento tyzden som pridala aj petrzlen (v kombinacii so zemiakom). Kedze som mala pocit, ze len obed jej nestaci a vecer byva hladnejsia, davala som jej aj vecer zeleninovy prikrm. Posledne 2 dni mliecnu kasu - na veceru.
    Citala som Vase odpovede na ine otazky a mam pocit, ze asi nieco robim zle. Ten petrzlen som nepridala priskoro ? Postupovala som podla toho, ze najprv zelenina, az potom ovocie....ani maso som zatial nepridavala. (zeleninu len tu, co mam zo zahradky, aby som mala istotu, ze je "bio".) Ovocie na "desiatu" tiez nie. Ide o to, ze uz treti den dcerka nemala stolicu. Vidim na nej, ako sa "puci" niekedy aj krici (ona ale krici aj v ramci zabavania sa) - nemam pocit, ze ma bolesti, ale isto je to pre nu neprijemne... Mozem jej na vecer dat ovsene vlocky ? Ako sa vlastne robia ? Iba "zaparene" alebo aj povarit ? Teda myslim, ze by to mohlo "posunut" tu stolicu. Zatial som jej nedavala ani ziaden lepok, ale chcem to stihnut do konca 7meho mes.
    Vopred dakujem za odpoved a trpezlivost. Vela uspechov v dalsej praci zelam a len spokojne mamicky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem akú mliečnu kašu jej dávate, ak je ryžová a pritom mrkva v obednom príkrme, može to sposobit zápchu. Takže vyradit ryžu / dúfam, že kašu nerobíte do bežného mlieka/ ak ste už dali mliečnu kašu s umelým mliekom, možete spravit obilninovú kašu. Dieta naozaj potrebuje hlavne maso ako zdroj železa. Takže neváhajte a na obed spravte zemiak s masom / králičie, kuracie, morčacie alebo telacie/ ja ho radím najprv umliet, urobit z neho také gulky, tie zamrazit a potom varit so zeleninou / teraz len zemiak, keď sa stolica upraví pridáte mrkvu a iné druhy zeleniny postupne/, uvarené rozmixovat, do hotového dat 3až4 kvapky olivoého oleja a podávat. Ako dopoludnajší príkrm ožete podávat ovocie len také, ktoré rastie u nás , jablko, hruška, a nemá červenú dužinu. Ak by sa stolica neupravovala, možete podávat probiotiká.
    Ovsenú kašu možete tiež podávat, vločky namočit a potom uvarit v umelom mlieku, teda formule alebo uvarit vo vode a formulou zaliat. Vzhladom a ich velkost, je možné ich tiež pred podaním rozmixovat.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: