Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prikrm a zapcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka,
    mam dcerku, ktora bude mat buduci tyzden 7 mesiacov, plne dojcena, ma 7,5 kg. Od ukonceneho 6 mesiaca so ju zacala prikrmovat mrkvou, zemiakom - 1 x denne na obed. Tento tyzden som pridala aj petrzlen (v kombinacii so zemiakom). Kedze som mala pocit, ze len obed jej nestaci a vecer byva hladnejsia, davala som jej aj vecer zeleninovy prikrm. Posledne 2 dni mliecnu kasu - na veceru.
    Citala som Vase odpovede na ine otazky a mam pocit, ze asi nieco robim zle. Ten petrzlen som nepridala priskoro ? Postupovala som podla toho, ze najprv zelenina, az potom ovocie....ani maso som zatial nepridavala. (zeleninu len tu, co mam zo zahradky, aby som mala istotu, ze je "bio".) Ovocie na "desiatu" tiez nie. Ide o to, ze uz treti den dcerka nemala stolicu. Vidim na nej, ako sa "puci" niekedy aj krici (ona ale krici aj v ramci zabavania sa) - nemam pocit, ze ma bolesti, ale isto je to pre nu neprijemne... Mozem jej na vecer dat ovsene vlocky ? Ako sa vlastne robia ? Iba "zaparene" alebo aj povarit ? Teda myslim, ze by to mohlo "posunut" tu stolicu. Zatial som jej nedavala ani ziaden lepok, ale chcem to stihnut do konca 7meho mes.
    Vopred dakujem za odpoved a trpezlivost. Vela uspechov v dalsej praci zelam a len spokojne mamicky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem akú mliečnu kašu jej dávate, ak je ryžová a pritom mrkva v obednom príkrme, može to sposobit zápchu. Takže vyradit ryžu / dúfam, že kašu nerobíte do bežného mlieka/ ak ste už dali mliečnu kašu s umelým mliekom, možete spravit obilninovú kašu. Dieta naozaj potrebuje hlavne maso ako zdroj železa. Takže neváhajte a na obed spravte zemiak s masom / králičie, kuracie, morčacie alebo telacie/ ja ho radím najprv umliet, urobit z neho také gulky, tie zamrazit a potom varit so zeleninou / teraz len zemiak, keď sa stolica upraví pridáte mrkvu a iné druhy zeleniny postupne/, uvarené rozmixovat, do hotového dat 3až4 kvapky olivoého oleja a podávat. Ako dopoludnajší príkrm ožete podávat ovocie len také, ktoré rastie u nás , jablko, hruška, a nemá červenú dužinu. Ak by sa stolica neupravovala, možete podávat probiotiká.
    Ovsenú kašu možete tiež podávat, vločky namočit a potom uvarit v umelom mlieku, teda formule alebo uvarit vo vode a formulou zaliat. Vzhladom a ich velkost, je možné ich tiež pred podaním rozmixovat.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: