Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • papanie

    , Autor: danielka21

    Dobry den p.doktorka...Moj syncek bude mat teraz 25.1., 6mesiacov....chcem sa opytat ake moze papat ovocie a zeleninku?A chcela by som vediet ze ci ma dobry jedalnicek....Rano mu davam mliecko ,potom okolo 10 nejaku vyzivu ako desiatu, naobed mu varim kuracie mesko,mrkvicku a zemiak, potom na olovrant nejaky baban z jablckom a na veceru papame krupicu zase z mlieckom....Chcem vediet ci je to dobre ....A chcela by som sa opytat ci moze papat aj kravske mliecko samozrejme prevarene....Dakujem za odpoved a radu....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieta má do roka papat mlieko umelé, formulu, určené detom, v žiadnom prípade nie bežné mlieko z obchodu. Ja dokonca odporúčam formulu až do troch rokov. Jedálníček má inak dobrý, ale odpoludnia by som miesto ovocia / ktoré má dopoludnia/ podala znova mlieko / po deviatom mesiaci jogurt/ . Maso nemože len kuracie, obsahuje málo žleza, hlavne je potrebné ho dávat aj od kosti nielen biele maso taktiež morčacie, králičie alebo telacie

Podobné otázky

  • 3 mesačná dcérka málo papá

    , Autor: magdinka

    Dobrý deň, pani doktorka,

    vopred Vám ďakujem za čas, ktorý venujete môjmu problému. Moja 3 mesačná dcérka (pôrodná váha 3800 gramov) vypije denne len cca 600-700ml UM nutrilon. Ešte donedávna aj v kombinácii s materským mliekom, teraz čisto len formula. Je kŕmená v 3-4 hodinových intevaloch, ale núkam ju, o jedlo sa prihlási sama zriedka, ránk by vydržala bez jedla aj 6 hodín, večer však zvykne aj vypýtať. Cca 14 dní akoby nejaví záujem o jedlo, radšej sa vrtí, kopká nožičkami, všetko je zrazu zaujímavé, na fľašu sa väčšinou prisaje až po opakovanom skúšaní, alebo vôbec. Predtým z nej papala bez problémov. Keby som ju v noci v polospánku 2-3x nebudila na papanie, neviem, aké biedne množstvo by spapala sumárne za 24 hodín. Máme inak asi 5-6 mokrých plienok denne. Kaká obdeň. Stolica normálna s troškou hlienu. Inak je to čulé, zdravé dieťa, ktorému nič nechýba. Váži 5700 gramov. Priberanie sa spomalilo. Je to frustrujúce, lebo sa v noci nevyspím(e) a som v strese pred každým kŕmením. Prejde to?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Množstvo mlieka , ktoré vypije je úplne dostačujúce.
    V noci ju už nemusíte budiť, keby bola hladná, ozve sa. Preto ráno nechce, lebo pila v noci.
    To, že sa pri pití rozhliada, sleduje okolie je normálne, je staršia, vnímavejšia Môžete ju skúsiť krmiť v prítmi, hlavne v tichom prostredí.

  • Často hladné bábo

    , Autor: Eli7

    Dobrý deň prajem, veľmi by som Vás chcela poprosiť o radu . Môj maličký má 2 mesiace . Keďže mám málo mlieka (skúšala som všeličo , nič nepomohlo) už od pôrodnice sme na umelom mliečku . Prvé sme mali Sunar HA a kŕče, bolesti bruška , trošku grckania, málo grgania, veľa plaču s veľmi málo spánku - prvy mesiac bol hore aj 7 hodín vkuse. Mlieko sme zmenili za Sunar AR a zrazu akoby iné dieťatko. Bruško bolí oveľa menej , uz sa toľko nepučí, akoby prestali kŗče. Začal spinkať viacej , dokonca v noci vydrží aj 6 hodín . Čo sa ale začalo diať posledné dni , ráno a doobeda nespinka, začal už viac vnímať tak len sleduje čo mu ukazujeme , čo mu rozprávam , aj sa pekne usmieva , keď ostane unavený podrieme si tak 10-15 minút a zas je hore , takto mi vydrží bez papania 2 Max 3,5 hodiny (ako kedy ) a to spapa 180 ml ( prikladám si ho stále , ale je to horšie a horšie - chvíľku poťahá a začne sa strašne zlostit a plakať a už nechce , čaká na fľašu len ) . Potom spinká v kočíku no a keď sa vrátime poobede všetko začína. Napapa sa , 180 ml ako nič vypije , aj sa pekne vygrga. Prejde 1 hodina , začne hľadať , plačkat, skúsim ho oklamať vodou , trošku vypije , potom chytí nervy , keď si ho priložím k prsníku nepomôže ani to ešte sa viac nahneva, no a pusti taký strašný plač , že je celý bordovy, ústa do korán a ani sa nevie nadýchnuť ... hrozne niečo. Dokonca nezaregistroval ani fľašku že som mu už dávala . Keď zbadá, napapa sa , vygrga, vykaka všetko ok . A prejde ďalšia cca hodina a pol a deje sa to znova . Potom sa mu podarí zaspať na noc a vydrží aj 6-7 hodín , a to nie je hladný vtedy odrazu ?? 3.1.mal 2 mesiace a má už vyše 6 kg. Čiže mi za 2 mesiace pribral 3 kg. Prosím Vás pekne , je to normálne, že také malé bábo toľko veľa zje a tak často ? Že tak rýchlo priberá? Resp. dá sa s tým niečo robiť ? Bojím sa aby nemal nábeh na obezitu. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No ideálne je , keď je dieťa kojené. Nie vždy sa to podarí.
    Aj kojené dieťa niekedy priberie 1 kg za mesiac. Aj kojené dieťa chce papať každé dve hodiny, niekedy spočiatku aj častejšie. jednoducho detí sú tak nastavené.
    Vodu ani čaj mu určite nedávajte!!!!! Bude viac grcať a bolieť ho bruško!!!!
    Dieťa musí papať, koľko potrebuje. Hladný nemôže byť. po tomto špurte sa pravdepodobne priberanie aj papanie ustáli. Pravidlene navštevujte poradňu a podľa prírastku hmotnosti sa lekár rozhodne, či je to v medziach normy alebo je potrebné prírastky hmotnosti riešiť. Ani ochorenia súvisiace s nadmerným príjmom potravy sa neprejavujú v tomto útlom veku. Nemali by ste sa obávať.

  • Papanie

    , Autor: lenka3

    Viete čo tak hej vypije podľa mna denne viac ako 900ml neni to teda veľa ? Čo myslite ? Že toľko papa zas nechcem ho nechať hladného len si myslím že tak je to dosť tých 180ml alebo aj na noc tých 240ml ? Aký máte vy na to názor ? A prikrmovať viete čo doktorka mi vravela že môžme už od ukonceneho 4 mesiaca začať .

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ieťa nemôže byť hladné, v tomto veku nie je vhodné ani potrebné podávať žiadnu vodu ani čaj. Takže mliečko mu mu síte dať, keď vidíte, že je hladný. Keby bol kojený, tiež by papal na požiadanie.
    Bezmliečne príkrmy začíname podávať až po dovŕšeníi štvrtého mesiaca, ja zväčša začínam medzi piatym a šiestym mesiacom.

  • Papanie

    , Autor: jessiejess

    Dobry den pani doktorka.Chcela by som sa opytat ci 10 mesacne dieta musi vypit denne urcitu davku sunaru.Od malicka je na umelom mliecku.Na krabici pisu ze by mala vypit 5 davok mlieka,co je nemozne nakolko ma prikrmy.Mne to vychadza denne na dve maximalne tri davky.Rano a vecer jej davam sunar,a vynimocne poobede.Ma 10mesiacov,9100g a 74 cm.Dve davky umeleho mlieka jej mozu stacit?Po 180ml vypije.Kedze ma prikrmy,tak tazko by som do nej natlacila este 5 davok sunaru.A este ze kolko by mala vypit tekutin.Tak 2dcl denne mi vypije.Viac nechce,aj ked jej pitie furt nukam.Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tak som si vyhľadala vašu otázku ešte dnes aj keď odpovedám poda zavedenej schémy.
    dieťatko v tomto veku má dostť dve maximálne tri dávky mlieky, ak však napríklad na olovrant už má jogut a na večeru kalšu, po ktoej už mlieko nechce, pokojnw to môže byť len jedna porcia. Má mať už bezmliečne príkrmy: desiatu, obed, večer kašu, prípadne na olovrant jogurt.
    200 ml tekutiny: prevarená ochladená voda je presne toľko, koľko potrebuje. samozrejem pri ochorení, horúčke alebo vo výnimočných letných horúčavách môže vypiť aj o niečo viac tekutiny.

  • Papanie a spanok 8,5 mesacneho chlapceka

    , Autor: lenni

    Dobry den pani doktorka, roky zijem v USA, no Vase rady ohladom stravovania deticiek su mi natolko sympaticke, su fundovane a super, ze sa podla nich riadime aj my:) Dakujem Vam za tuto poradnu! Mam zopar otazok ohladom nasho maleho a potesim sa, ak mi odpoviete. Nas syncek ma 8,5 mesiaca (porodna vaha 3860 g a dlzka 49,5 cm, teraz vazi 7940 g a meria okolo 70 cm) a od narodenia je to velmi aktivne dietatko. Zacal sediet od 7. mesiaca, nepostoji ani sekundicku, cely den sa rychlostou blesku pohybuje po celom dome po brusku I stvornozky, vsade sa stavia, robi krociky, hodiny si dokaze hadzat pred seba lopticku a utekat za nou. Do siestich mesiacov bol plne kojeny, odvtedy mu davame prikrmy.
    Co sa tyka tuhej stravy, tak na desiatu spapa do 100 gramov vareneho ovocneho pyre (rozne kombinacie jablko, cucoriedky, marhule, broskyne, banan), do toho pyre davame ovsenu kasu obohatenu o mineral a zelezo cca 1 polievkovu lyzicu. Na obed ma masovozeleninovy prikrm, toho nikdy nezje velmi vela, tak mozno 70 gramov, no okrem zeleniny v tom ma aj quinoa alebo hnedu ryzu. Dvakrat tyzdenne davame pol uvareneho zltka, maso nevynechavame. Na veceru sme chceli davat podla vasich odporucani kasu s umelym mliekom, no odmieta to, doteraz zjedol len niekolko lyziciek, inak umele mlieko s pridanim zeleza chuti ako krv, mozno to je dovod, skusim najst formulu bez zeleza. Tak zatial na veceru davame jeden druh zeleniny, do ktorej zase primiesavam kasu - tentoraz z celozrnnej psenice alebo viaczrnnu. Takmer vsetko kupujem v bio kvalite. Malemu papat chuti, pri kazdom suste si hovori mnam-mnam. Posledny tyzden mu podavame aj dojcensku vodu v srkalke, obcas si nieco uchlipne, je velmi horuco. No a teraz ku kojeniu - ide mu stvrty zubok a mozno je to aj vekom, ze velmi na mne lipne, sme spolu sami doma, tak stale sa po mne splha a pyta si jednostaj prsnik, niekolkokrat za hodinu cely den. Castokrat samozrejme ani nepapa, len "cicka". Keby som nedala, tak bude plakat. Takze okrem troch prikrmov denne je neustale kojeny.

    V noci sa budi kazdu hodinu - dve, v podstate od narodenia nikdy nespal dlhsie s tym, ze si ho musim prilozit, takze k nemu vstavam 10 krat za noc, minimalne. Ked neprilozim, place, ked k nemu vstane manzel, pyta si mamu. Vyberiem z postielky, po prilozeni chvilku pocicka, odpojim ho, dam do postielky a hned zase zaspi. Na hodinu. Potom sa to opakuje. Da sa s tym nieco urobit? Skusali sme ho nechat plakat, no vydrzali sme maximalne 5 minut, lebo place velmi usedavo, sedi alebo stoji pri tom v postielke. Je to srdcervuce. Pre mna je nesmierne vycerpavajuce k malemu Tolkokrat vstavat za noc a vytahovat cicik. Uz to takto ide dlhe mesiace. Odnauci sa to sam, ci je na to nejaka finta? Spat ho davame na siestu, no ked mu teraz ide zubok (a zda sa, ze dalsie dva su na ceste), tak zaspava niekedy az o deviatej, desiatej vecer, to si idem lahnut, lebo ked ma vidi, tak strasne place a pyta sa na prsnik, hoci tam je stale a manzel ho kocikuje po celom dome, az potom nam zaspi. keby nemusel, nespal by hadam vobec. To, zeby zaspal po polozeni do postielky sam, nehrozi, vzdy zacne plakat. Vstava o pol siestej, bez ohladu na to, kolko spal, ked ho zubok velmi boli, tak je v noci castokrat hore niekolko hodin, to podavame Paralen sirup, ked je velmi zle a davame mu hrkalku s chladiacim gelom z chladnicky. Cez den spi dva- tri razy po pol hodine az 45 minutach.

    Prosim, poradte nam co robit s tym zvykom byt stale na prsniku a ci to je v poriadku, odkedy sa narodil chce byt len na prsniku, nastastie mlieka mam dost. Inak je to usmievave, vesele a velmi mudre babo, nedostatok alebo malo spanku mu neprekaza. Mrzuty je len ked ho boli zubok. Nikdy nebol chory.

    Dakujeme!!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ovocný príkrm už nemusíte dávať len varený, môže aj čerstvé ovocie, nastrúhané na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle. Nepodávajte do roka červené ovocie ani to, ktoré má červenú dušinu / jahoda, čučoriedka malina, melón apod/.
    Obilnina ani mlieko nemusí byť obohatené o železo ani iné minerály, kvalitné suroviny majú týchto látok primerané množstvo.
    V žiadnom prípade nepodávajte hnedú ryžu ani celozrnnú kašu ani pečvo. Najmenej do dovoch rokov to nieje vhodné podávať, ideálne do piatich. Dieťa má mať obmedzený príjem vlákniny / inak ho nafukuje - možno chce byť preto stále na prsníku, aby sa mu vetry upokojili - a okrem toho pod šupkou celozrnného obilia sú rôzne fytotoxíny, nevodné pre dieťa!!!!!!!!
    Keďže je tak veľa kojený, tekutiny má dosť, preto nepotrebuje piť. Ponúkajte mu vodu ale nenúťte.
    Problém s takmer celonočným kojením nie je ľahké vyriešiť. Pri zaspávaní ho nehojdajte, keď príde do plytkej fázy spánku a necíti hojdanie, hneď sa zobudí. Je možné ho uložiť v inej izbe, pomrví sa síce ale vy to nepočujete tak sa nezobudíte / aj keď sa tvárite, že nie ste hore, ak je pri vás pozná to, že hore ste/ a okrem toho necíti vôňu mlieka, tak sa ho možno nebude dožadovať. Nie je to univerzálna rada, ale niekedy uloženie do inej izby naozaj pomôže. Bohužiaľ žiadnu sto percentne fungujúcu radu na zlé spanie neviem, asi neostáva nič iné, len to vydržať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: