Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Často hladné bábo

    , Autor: Eli7

    Dobrý deň prajem, veľmi by som Vás chcela poprosiť o radu . Môj maličký má 2 mesiace . Keďže mám málo mlieka (skúšala som všeličo , nič nepomohlo) už od pôrodnice sme na umelom mliečku . Prvé sme mali Sunar HA a kŕče, bolesti bruška , trošku grckania, málo grgania, veľa plaču s veľmi málo spánku - prvy mesiac bol hore aj 7 hodín vkuse. Mlieko sme zmenili za Sunar AR a zrazu akoby iné dieťatko. Bruško bolí oveľa menej , uz sa toľko nepučí, akoby prestali kŗče. Začal spinkať viacej , dokonca v noci vydrží aj 6 hodín . Čo sa ale začalo diať posledné dni , ráno a doobeda nespinka, začal už viac vnímať tak len sleduje čo mu ukazujeme , čo mu rozprávam , aj sa pekne usmieva , keď ostane unavený podrieme si tak 10-15 minút a zas je hore , takto mi vydrží bez papania 2 Max 3,5 hodiny (ako kedy ) a to spapa 180 ml ( prikladám si ho stále , ale je to horšie a horšie - chvíľku poťahá a začne sa strašne zlostit a plakať a už nechce , čaká na fľašu len ) . Potom spinká v kočíku no a keď sa vrátime poobede všetko začína. Napapa sa , 180 ml ako nič vypije , aj sa pekne vygrga. Prejde 1 hodina , začne hľadať , plačkat, skúsim ho oklamať vodou , trošku vypije , potom chytí nervy , keď si ho priložím k prsníku nepomôže ani to ešte sa viac nahneva, no a pusti taký strašný plač , že je celý bordovy, ústa do korán a ani sa nevie nadýchnuť ... hrozne niečo. Dokonca nezaregistroval ani fľašku že som mu už dávala . Keď zbadá, napapa sa , vygrga, vykaka všetko ok . A prejde ďalšia cca hodina a pol a deje sa to znova . Potom sa mu podarí zaspať na noc a vydrží aj 6-7 hodín , a to nie je hladný vtedy odrazu ?? 3.1.mal 2 mesiace a má už vyše 6 kg. Čiže mi za 2 mesiace pribral 3 kg. Prosím Vás pekne , je to normálne, že také malé bábo toľko veľa zje a tak často ? Že tak rýchlo priberá? Resp. dá sa s tým niečo robiť ? Bojím sa aby nemal nábeh na obezitu. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No ideálne je , keď je dieťa kojené. Nie vždy sa to podarí.
    Aj kojené dieťa niekedy priberie 1 kg za mesiac. Aj kojené dieťa chce papať každé dve hodiny, niekedy spočiatku aj častejšie. jednoducho detí sú tak nastavené.
    Vodu ani čaj mu určite nedávajte!!!!! Bude viac grcať a bolieť ho bruško!!!!
    Dieťa musí papať, koľko potrebuje. Hladný nemôže byť. po tomto špurte sa pravdepodobne priberanie aj papanie ustáli. Pravidlene navštevujte poradňu a podľa prírastku hmotnosti sa lekár rozhodne, či je to v medziach normy alebo je potrebné prírastky hmotnosti riešiť. Ani ochorenia súvisiace s nadmerným príjmom potravy sa neprejavujú v tomto útlom veku. Nemali by ste sa obávať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: