Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kaše?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, o tyzden bude mat nasa dcerka 7 mesiacov a mna by zaujimalo, ci je nutne uz zacat podavat aj rôzne kaše( ryzove, obilninove....ak nie,tak odkedy?).Este ju plne dojcim, iba na obed papka zatial iba zeleninku ( mrkvu,zemiak,kalerab a varene jablcko). Toto jej stale obmienam.Zaujimalo by ma ci jej to podla vas zatial staci,alebo by som mala zacat nieco pridavat.Odkedy moze zacat papat aj surovu zeleninu a ovocie? Okrem materskeho mliecka nechce zatial pit ziadne ine tekutiny, aj ked jej ich neustale ponukam.Chcela by som vediet ci ma zatial zabezpecenu dostatocnu vyzivu.
    A este sa neviem rozhodnut ako je to so soľou.Nasa pediatricka povedala ze jej mam stravu troska prisolovat, kvoli jodu - vraj jej moze chybat a moze mat problemy so stitnou zlazou.Tak teraz neviem,vsade sa pise ze sol aspon do jedneho roka NIE. Dakujem za odpoved a prajem krasny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má nedostatočnú výživu, pretože už od šiesteho mesiaca malo dostávať aj mäso, teda mäsovozelneinový príkrm, mäso malých zvierat: kura, morka, králik, teľa. Soliť určite až po roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    V siedmom mesiaci môže aj ryžovú a obilninovú kašu, zatiaľ ak kojíte rozrobenú s vodou, po deviatom mesiaci mliečne kaše. Surové ovocie aj zelneinu / mrkvuú môže, ale ovocie len to, ktoré sa vyskytuje u nás a nie červené plody / jahod napr. /.

Podobné otázky

  • Vysvetlenie kasi

    , Autor: Janatu

    Dobry den p.doktorka.
    Moja otazka je ohladom vysvetlenia kasi.
    Kolko je druhov, ja to chapem takto:
    A.Instantne-mliecne, nemliecne
    B.Kasa z obilnin - vlocky, ryza, krupica ktore si musim na kasu uvarit, rozvarit.
    Chcela by som skor varit kase ako pouzivat uz hotove.

    Otazky:
    1.je nutne davat instane kase?
    2.viem, ze by sa dietatko malo stretnut s kravskou bielkovinou ale da sa to aj inak ako v instantej kasicke?
    3.Chcela by som skor VARIT kase z obilnin ako pouzivat uz hotove, ake by ste mi teda poradila aby boli vyzivne.
    4.kolko krat do tyzdna by malo dietatko jest kase s lepkom ?
    Treba to striedat s bezlepkovymi variantami, napr. Ze jeden den krupica, druhy den ryza atd?
    5.lepok najdem v krupici, ovsenych vlockach a v com este co je vhodne na kasicky?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Netreba to vôbec komplikovať.
    Instantné kaše bez mliečne, či mliečne sú úplne v poriadku, ja osobne tiež nemám rada tie s príchuťami,lebo môžu byť podkladom alergie.
    Vieme však aj uvariť bežnú krupicovú kašu do umelého mlieka / neskôr aj ovsenú, ražovú veľmi obmedzene, môže zapekať/.
    Takže zoberiete príslušné množstvo vody, ktoré potrebujete na prípravu stanoveného množstva umelého mlieka, formuly. Asi tretinu tohto množstva necháte v hrnčeku, zbytok dáte do hrnca, nasypete tam malé množstvo detskej krupice a necháte chvíľu zmäknúť. Medzitým si pripravíte, rozmiešate mliečny prášok v zbytku vody. Začnete za stáleho miešania variť vodu s krupicou a ke*ď začne hustnúť prilejete zbytok vody s rozmiešaným mliekom, privediete do varu a hneď odstavíte: kaša je hotová

  • Mliečna evs nemliecne kase

    , Autor: Lucka1492

    Dobrý deň pani doktorka... Chcela by som sa opýtať čo je vhodnejšie dávať bábätkám mliečne alebo nemliecne kaše? Mam synčeka 6.5m ktorého kojím. Mame zavedeniu zeleninu makso ovocie aj lepok.. Chcela by som dávať na večeru kaše avšak mliečne obsahujú podľa mňa Zbytočne cukor ale pani doktorka nam ich práveže odporučila.. Aký názor mate vy? Ktoré sú lepšie? Nakoľko už nemám dosť mliečka aby som nemliecne kaše zarábala s materským mliekomuseli by sa zarábať s umelým alebo stačí voda? Viete mi odporučiť aké druhy obilnín sú najlepšie a ako často by bábätko malo obilníny prijímať za deň? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do ukončeného siedmeho mesiaca by mal mať kontakt s bielkovinou kravského mlieka, samozrejme nie s mliekom z obchodu ale s formulou, umelým mliekom pre bábatká alebo mliečnou kašou. Určite hľadajte takú, ktorá nemá príchute/ napr babylove gries alebo trojzrnnú/ obsahuje mlieko a rozrába sa s vodou. Dávame ju zväčša večer pred kúpaním, niekedy aj ráno Varujem pred kašami špaldovými, prosovými, pohánkovými: napatria do výživy malých detí. Môžete dať ovsenú, raovú/ ak nemá zápchu/, kukuričnú.
    Postupne môže obilninu prijimať aj viackrát denne

  • Ako začať s prikrmovaním

    , Autor: 1Zuzana1

    Dobrý deň p. Doktorka. Mám 5-mesačného synčeka. Naša pediatrička mi už schválila prikrmovanie ale mám v tom trochu chaos a mala by som pár otázok.
    Začnem so zeleninou: mrkva + zemiak
    petržlen
    hrášok
    tekvica, cuket, brokolica karfiol
    - zeleninu každý druh skúšam tak 3-4 dni a sledujem ak by náhohou bola nejaká reakcia, po pár lyžičkách
    Po 14-tich dňoch pridám do zeleniny aj maso.
    Potom začnem dávať aj ovocný príkrm a kaše. Moje otázky teda sú:
    1. Keď začínam dávať ovocie, tak to dávam na olovrant a zároveň na obed dávam aj zeleninu?
    2. Kedy začínam dávať kaše? Hneď od začiatku, kedy aj zeleninu? A z čoho má byť kaša (kukuričná, ryžová, pšeničná, ovsená) je to dôležité?
    3. Takže už na konci prvého mesiaca prikrmovania, dostáva na olovrant ovocie, obed zeleninu s masom a večeru kašu?
    4. Čo sa týka lepku. Pridať 2 lyžičku múky do zeleniny alebo 2 piškóty do ovocia a dávať stále?
    Ďakujem pekne za odpoveď, Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    ovocie radšej dávam dopoludnia, samozrejme zároveň môže aj zeleninu v obednom príkrme mäsosozeleninovom , každý deň má mať mäsko.
    U kaše je dôležitá tá obilnina a samozrejme umelé mlieko alebo kaša mliečna , ktorá sa zarobí s vodu. Len pozor, mnohé majú rôzne príchute a tie môžu alergizovať, snažte sa nájsť bez príchute!!! A neodporúčam žiadne moderné a "desne zdravé" kaše typu proso, špalda, pohánka. Ja ich do jedálníčka deti do roka ale ani neskôr nezaraďujem. Kašu zavádzame najneskôr do ukončeného siedmeho mesiaca. Ovocie ideálne až po šiestom mesiaci.
    Áno, ak pekne prijíma stravu bez mliečnu , tak v priebehu mesiaca môže prejsť na tieto porcie
    Lepok dostane hlavne vo forme mliečnej kaše ale najskôr samozrejme jednu potom dve kávové lyžičky do mäsosozelneinového príkrmu. Piškóty do roka zväčša vôbec neodporúčam, ke´d tak po siedmom mesiaci bábätkovské keksíky / hami, nestlé a pod/

  • Príkrm - kaša

    , Autor: Nataaalka

    Dobrý deň.
    Ideme zaviesť ako príkrm kašu, no neviem ako ju vlastne prichystať. Rada by som jej varila krupičnú. Mám ju zarobiť do formule? Krupicu ako lepok pridávam do mäsovo-zeleninového príkrmu. Mám s tým pokračovať i po zavedení kaše? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete juurobiť aj do formule a to tak, že odmeriate príslušné množstvo vody potrebnej na urobenie mlieka. 1/3 tej vody dáte do hrnca / ideálne kašovar s dvojitým dnom/ a pridáte krupicu, Asi po 15tich minútach začnete krupicu vo vode variť, medzitým ste si pripravili do zbytku vody príslušné množstvo mliečneho prášku a rozmiešali na kašičku. Keď začína kaša vo vode hustnúť, prilejete mliečnu kašičku, dovaríte, ochladíte. Môžete použiť aj formulu, mlieko a nemusíte kašu variť ale rozmiešate v ňom bezmliečnu kašu / napr babylove/.

  • prikrmovanie

    , Autor: lasocka

    Dobry den, Chcela by som sa Vás opýtat , Mám 6 a pol mesačného synceka , ktorému dávam umelé mliečko Nutrilon omneo comfort 2 od pol roka, predtým Nutrilon HA1.. S príkrmami a to zeleninovými som zacala tak od marca , uz na olovrant mu dávam ovocné prikrmy. Od pol roka som mu zacala davat masko k zelenine a raz som vyskusala aj ryzu k masku a zelenine. cca Odvtedy má tvrdu stolicu, je to v poriadku? moze ho ryza zapekat??, ci je este skoro dávat ryzu ako prílohu, mam ju dávatradsej vo forme kase??predtým jedol na olovrant banan popucany...este sa chcem opýtat, aké kase na veceru možem malému dávat? musia byť v jeho veku bezlepkové, ci..? moze aj kasu cerealnu NOMINAL psenovu, ryzovu, pohánkovú...ked este nema 7 mesiacov, alebo mám začať mliečnou ryzovou??dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takže ryžu a ryžovú kašu len ojedinele, ani nie viac ako dvakrát do mesiaca, keďže má tvrdú stolicu. Taktiež varenú mrkvu dávať maximálne jedenkrát týždenne
    Kaše samozrejme môže a má papať s lepkom. Teda krupicovú, trojzrnnú, hľadajte na trhu také, ktoré neobsaujú príchute, je to celkom ťažké takú nájsť. Môže byť mliečna kaša, potom ju zarobte s vodu, alebo bez mliečna a potom ju zarobte s jeho mliekom.
    prosím proso je pre andulky, pohánka nafukuje a je to doplnková kaša pre ľudí s celiakiou, špalda obsahuje až veľmi veľa lepku!!! takže zabudnite na to, že sú to pre vaše diea zdravé kaše a vôbec ich nepodávajte!!!! Teda dávajte krupicovú, môžete aj ovsenú alebo kukuričnú, ale tie neobsahujú lepok a lepok už dieťa v tomto veku v strave potrebuje!Ak budete mať naďalej problém s tvrdou stolicou, môžete podávať probiotika.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: