Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • voda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa spytat ci treba prevarat dojcenecku vodu "LUCKU - uplne neperlivu" pri priprave UM. (nas syn ma 3 tyzdne)

Podobné otázky

  • Recepty na príkrmy vs. ÚVZ/WHO

    , Autor: Ohma

    Dobrý deň pani doktorka,

    chcel by som Vás za všetkých rodičov poprosiť o radu a inštrukcie, ktoré podľa mňa na internete aj knihách o príkrmoch chýbajú. Mám 9-mesačnú dcérku a snažím sa, aby mala príkrmy pestré a vyvážené, k čomu hľadám fundované názory. Dopredu hovorím, že nechcem z príkrmov robiť matematiku ani nemám OCD, ale po niekoľkých týždňoch hľadania som už unavený z toho, že nikto poriadne neuvádza pomery surovín v receptoch, len "trochu toho, trochu toho, zje koľko chce a hlavne nezabudnite mäso". Keď aj niekto naznačí pomery, nie je jasné či počíta v surovom stave, ak nie tak koľko vody má vo varenom stave, či počíta hmotnostné diely alebo objemové (čo je mega rozdiel napr. pri vločkách), ani akú váhu dieťaťa myslí keď uvedie "pre deti od 7-12 mesiacov", kedy sa váha môže zdvojnásobiť. Príde mi voči dcérke nezodpovedné variť odhadom alebo takýmito chalupárskymi mierkami. Zvlášť keď je plný internet fitnes blogov, kde sú recepty pre dospelých rozoberané na desiatky nutrientov a milióny dospelých sa kŕmi presne prepočítanými krabičkami. Aj preto neverím, že je to pre deti nemožné alebo pritiahnuté za vlasy. Ak sa nemýlim, dojča má obličky stále vo vývoji a dať mu od oka 3x viac bielkovín než treba alebo naopak dať mu pre vývoj mozgu tretinu tukov než treba je podľa mňa brutálne (a to hovoríme o gramoch).

    Takže rád by som poznal lekársky pohľad resp. aspoň orientačne vedel ako zostavovať recepty.

    Úrad verejného zdravotníctva vydal tento rok tabuľky odporúčaných výživových dávok https://www.uvzsr.sk/docs/info/hv/OVD_pre_SR_tabulky.pdf okrem iného aj pre deti od narodenia. Približne rovnaké čísla vydalo predtým aj WHO, na ktoré autori v metodike viackrát odkazovali. Aby som závery ÚVZ/WHO zjednodušil, odporúčajú aby podiel hlavných troch nutrientov bol u dojčiat približne takýto:
    - podiel na energii: bielkoviny 9%, sacharidy 45%, tuky 46%
    - podiel na sušine (bez vody a vlákniny): bielkoviny 12%, sacharidy 60%, tuky 28%

    Roky sa amatérsky zaoberám výživou a tak som si pre srandu urobil profil v príkrmoch, ktoré dcérke varím podľa všeobecných rád z kníh a internetu. Zistil som, že aj keby som mäso v recepte úplne vynechal, tak stále prekračujem odporúčaný podiel bielkovín podľa ÚVZ/WHO, keďže v príkrme je dosť bielkovín z obilnín. Limit je nízky a napr. všetky celozrnné obilniny majú už len samotné vyšší % podiel bielkovín než má byť celý jedálníček dojčaťa. Viem o hémovom železe a živočíšnych esenciálnych aminokyselinách, preto chcem pridať živočíšne bielkoviny na úkor rastlinných, čím ale nutne klesne energia pod odporúčaný limit a ostáva ju dohnať na tukoch. Počítam pritom priemer za 14 dní pri príkrmoch pestrého zloženia (4 druhy mäsa, 4 druhy strukovín, 8 druhov obilnín, 8 druhov zeleniny, 4 druhy olejov, bylinky). Výsledky sú rovnaké s/bez MM/UM, takže beriem ich, že sú samostatne vyvážené, a teda stačí riešiť % podiely v príkrmoch izolovane a jedálniček ostane podobne vyvážený.

    Plynie z toho odvážny záver, že ÚVZ/WHO vôbec neodporúča do príkrmov mäso, inak by bolo ich odporúčanie k % podielu bielkovín neaplikovateľné. Ak chcem nájsť kompromis, pridať mäso a zároveň sa držať odporúčaní ÚVZ/WHO aspoň ako-tak približne, vychádza mi nasledovný ideálny recept na obedový príkrm:
    - 10 hmotnostných dielov zeleniny
    - 3 hmotnostné diely obilnín
    - 1 hmotnostný diel mäsa
    - 1 hmotnostný diel oleja
    - voda podľa potreby

    Výsledný % podiel B:S:T na sušine je takto 19:53:28, čo je po desiatkach kombinácií najbližšie k odporúčaným 12:60:28 od ÚVZ/WHO ako sa len dalo. Všetko v surovom stave. Výsledné množstvá sa prispôsobia odporúčanému kalorickému príjmu podľa váhy a veku (80-120 kcal na 1kg). Samozrejmosťou sú odchýlky pre raňajky, ovocie, jogurt, vajce, zemiaky, strukoviny, avokádo atď., ktoré majú extra zloženie, no nechcem to tu naťahovať - stačí tento úplne základný príkrm na odrazenie.

    Mohli by ste mi prosím z Vášho lekárskeho pohľadu okomentovať odporúčanie ÚVZ/WHO, ich názor k mäsu a skorigovať môj záver? Vopred veľmi ďakujem.

    Ludenberg

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som lekárkou 40 rokov. Mám pre mamičky vypracovaný systém podávanie bez mliečnych príkrmov, kde je samozrejme napísané aj koľko gramov mäsa a akého má byť / 30-50 gramov do roka denne, kuracie, králičie, morčacie alebo teľacie, aj hydinu od kosti, červenšie mäso/ je dané koľko mlieka má vypiť / 120 ml na 1 kg hmotnosti na 24 hodín/. doplnené zeleninou, obilninou a ovocím podľa chuti dieťaťa. Väčšina detí, okrem tých , ktoré sa nakoniec ukážu ako problemtické aj v inom ako v príjme potravy, na tejto diéte dobre prospievajú a nemajú nedostatok ani prebytok žiadnych živín. Do roka samozrejme nesolíme.
    Vaše otázky a celý príspevok je plný zbytočností , týmto sa zaoberajú ľudia , ktorí si z výživy a stravy robia modlu. To je ani moji klienti nie sme. Zdravý sedliacky rozum ešte nikomu neublížil!

  • Mliečna evs nemliecne kase

    , Autor: Lucka1492

    Dobrý deň pani doktorka... Chcela by som sa opýtať čo je vhodnejšie dávať bábätkám mliečne alebo nemliecne kaše? Mam synčeka 6.5m ktorého kojím. Mame zavedeniu zeleninu makso ovocie aj lepok.. Chcela by som dávať na večeru kaše avšak mliečne obsahujú podľa mňa Zbytočne cukor ale pani doktorka nam ich práveže odporučila.. Aký názor mate vy? Ktoré sú lepšie? Nakoľko už nemám dosť mliečka aby som nemliecne kaše zarábala s materským mliekomuseli by sa zarábať s umelým alebo stačí voda? Viete mi odporučiť aké druhy obilnín sú najlepšie a ako často by bábätko malo obilníny prijímať za deň? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do ukončeného siedmeho mesiaca by mal mať kontakt s bielkovinou kravského mlieka, samozrejme nie s mliekom z obchodu ale s formulou, umelým mliekom pre bábatká alebo mliečnou kašou. Určite hľadajte takú, ktorá nemá príchute/ napr babylove gries alebo trojzrnnú/ obsahuje mlieko a rozrába sa s vodou. Dávame ju zväčša večer pred kúpaním, niekedy aj ráno Varujem pred kašami špaldovými, prosovými, pohánkovými: napatria do výživy malých detí. Môžete dať ovsenú, raovú/ ak nemá zápchu/, kukuričnú.
    Postupne môže obilninu prijimať aj viackrát denne

  • Papanie

    , Autor: jessiejess

    Dobry den pani doktorka.Chcela by som sa opytat ci 10 mesacne dieta musi vypit denne urcitu davku sunaru.Od malicka je na umelom mliecku.Na krabici pisu ze by mala vypit 5 davok mlieka,co je nemozne nakolko ma prikrmy.Mne to vychadza denne na dve maximalne tri davky.Rano a vecer jej davam sunar,a vynimocne poobede.Ma 10mesiacov,9100g a 74 cm.Dve davky umeleho mlieka jej mozu stacit?Po 180ml vypije.Kedze ma prikrmy,tak tazko by som do nej natlacila este 5 davok sunaru.A este ze kolko by mala vypit tekutin.Tak 2dcl denne mi vypije.Viac nechce,aj ked jej pitie furt nukam.Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tak som si vyhľadala vašu otázku ešte dnes aj keď odpovedám poda zavedenej schémy.
    dieťatko v tomto veku má dostť dve maximálne tri dávky mlieky, ak však napríklad na olovrant už má jogut a na večeru kalšu, po ktoej už mlieko nechce, pokojnw to môže byť len jedna porcia. Má mať už bezmliečne príkrmy: desiatu, obed, večer kašu, prípadne na olovrant jogurt.
    200 ml tekutiny: prevarená ochladená voda je presne toľko, koľko potrebuje. samozrejem pri ochorení, horúčke alebo vo výnimočných letných horúčavách môže vypiť aj o niečo viac tekutiny.

  • umelé mlieko a neprevarená voda

    , Autor:

    dobrý deň. manžel pripravuje synovi (má 21 dní) umelé mlieko spôsobom - polovica vody vo (väčšej) fľaške (cca 100ml) dá vriacu a cca rovnaké množstvo vody dá neprevarenej (rovno z vodovodu) - dôvod - aby syn mohol mlieko rovno piť a nebolo treba čakať, kým vychladne. tento postup používa od nášho príchodu z pôrodnice, čiže 13 dní. chcem sa opýtať, či synovi niečo hrozí, keď sme používali aj neprevarenú vodu. ...až dnes som sa dopočula, že vraj by sa vôbec neprevarená voda dávať nemala a teraz mám strach, či sme malému neublížili.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá hnačku, tak ste mu snáď zatiaľ neublížili ale učite je potrebné mlieko pripravovať len z prevaenej vody. Aj keby ste používali dojčeneckú vodu nie z vodovodu je porebné ju prevárať, pretože ani dojčenecká voda nie je sterilná!!!!!

  • Strava dietatka po 12tom mesiaci

    , Autor: lenni

    Dobry den,

    pani doktorka, ako odporucate stravovat dietatko po roku? Planujem synceka kojit do roka a pol, dvoch rokov, aby nemusel pit umele mlieko. Ako je to so zltkom? Teraz papa dvakrat tyzdenne pol zltka, po roku dam cele vajicko, ale ako casto ho davat? A maso uz len 5x tyzdenne potom? Teraz davam po obede zapijat cistu dojcensku vodicku. Kedy sa moze zacat davat pit cajik k jedlu (v zime, aby pil cosi teple), alebo nedavat caj nikdy, len tu vodu? Ja pijem zeleny.
    Co podavat na obed? Ja nevarim, manzel mi nosi stravu z jedalne v praci a syncek stale papa masovozeleninove prikrmy, tak netusim, co potom pripravit na obed dietatku.

    Este sa chcem poradit ohladom ockovania. Maly ma dostat v 12tom mesiaci ockovanie proti MMR, varicelle, HIB, hepatitide A a PCV. Nie je tych vakcin naraz vela? Velmi sa obavam vedlajsich ucinkov. Mam ich nechat pichnut vsetky naraz alebo s tyzdennym odstupom? Odporucate nechat ockovat proti MMR neskor, povedzme v 15tom mesiaci zivota?

    Dakujem Vam!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie MMR sa robí v rámci preventívnej prehliadky medzi 15tym. 18tym mesiacom veku dieťaťa. v roku sa očkuje proti šiestim infekčným ochoreniam a pneumokaokom. Toato očovanie sa prevádza av jeden deň a je to plne v poriadku, neohrozuje to iminitný systém dieťaťa, ani jeho zdravie a nie je to žiadna neprimeraná záťaž.
    Ak chcete svjho syna správne stravovať je potrebné variť! Deti pao roku môžu bežnú rodinnú stravu, teda jedlá mierne osolené, vždy so zeleninou, mäsa asi 200 až 250 gramov za týždeň, čo je cca 5 x 5O gramov, môže bť stále vyrené v polievke, akejkoľvek mäsosozelninovej, konzistencia sravy taká, ako dieťa akceptuje, teda ete mixovaná, alebo potlačená, alebo malé kúsky, Druhý chod papá dieťa príborom alebo spčiatku ručičiakmi, malé, mäkké kúsky.
    Na pitie voda alebo vhodný čaj, nie sladený veľmi.
    Nie je dôvod odkladať podávanie umelého mlieka / mal ho dostať najneskôr do konca siedmeho mesiaca, aby mal skúsenosť s bielkovinou kravského mlieka, ideálne dávať vo forme mliečnej kaše, ak je kojený/, takže umelé mlieko ako mleičnu prciu môžete dávať, ideálne až do tretieho ukončeného roka. V strave mlieko, smotanu tak ako je to v našej kuchyni bežné, môžete použiť. Po roku môže celé vajce, najskôr zapravené v jedle, neskôr aj samostatne ale vžy dobre teplene upravené. Po roku môže jedná na báze tvarohu, lučinu, tvaroh, cotage cheese, mozarella, rickotta, neúdený tvrdý syr, čerstvé maslo, chlieb tmavý aj svetlý, v žiadnom prípade nie celozrnné výrobky.
    Do dvoch rokov nedvajte dieťaťu tavené syry, do troch rokov žiadne nepasterizované mlieko, žiadne ovčie, kozie mlieo, ani syry z týchto surovín, žiadna bryndza, orbáčiky apodobne. Žiadne konzervy / tuniak, patik/. Žiadne údeniny/ ani detské párky, detská šunka/, nič čo obsahuje glutamát sodyn/ masox, vegeta/. do šiestich roov žiadne huby ani zrejúce syry.
    Takže: ráno mlieko a chlebík, alebo jogurt alebo mliečna kaa. Dopoludnia ovocie, na obed polievka / ako zálad/ a druhé podľa záujmu dieťaťa. Odpludnia mlieko alebo jogurt, navečer kašu, porciu jedla odo obeda, sltudené jedlo / chlebík a podobne/. Niektoré deti pred spaním ešte mlieko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: