Recepty na príkrmy vs. ÚVZ/WHO
, Autor: Registrovaný používateľ
Dobrý deň pani doktorka,
chcel by som Vás za všetkých rodičov poprosiť o radu a inštrukcie, ktoré podľa mňa na internete aj knihách o príkrmoch chýbajú. Mám 9-mesačnú dcérku a snažím sa, aby mala príkrmy pestré a vyvážené, k čomu hľadám fundované názory. Dopredu hovorím, že nechcem z príkrmov robiť matematiku ani nemám OCD, ale po niekoľkých týždňoch hľadania som už unavený z toho, že nikto poriadne neuvádza pomery surovín v receptoch, len "trochu toho, trochu toho, zje koľko chce a hlavne nezabudnite mäso". Keď aj niekto naznačí pomery, nie je jasné či počíta v surovom stave, ak nie tak koľko vody má vo varenom stave, či počíta hmotnostné diely alebo objemové (čo je mega rozdiel napr. pri vločkách), ani akú váhu dieťaťa myslí keď uvedie "pre deti od 7-12 mesiacov", kedy sa váha môže zdvojnásobiť. Príde mi voči dcérke nezodpovedné variť odhadom alebo takýmito chalupárskymi mierkami. Zvlášť keď je plný internet fitnes blogov, kde sú recepty pre dospelých rozoberané na desiatky nutrientov a milióny dospelých sa kŕmi presne prepočítanými krabičkami. Aj preto neverím, že je to pre deti nemožné alebo pritiahnuté za vlasy. Ak sa nemýlim, dojča má obličky stále vo vývoji a dať mu od oka 3x viac bielkovín než treba alebo naopak dať mu pre vývoj mozgu tretinu tukov než treba je podľa mňa brutálne (a to hovoríme o gramoch).
Takže rád by som poznal lekársky pohľad resp. aspoň orientačne vedel ako zostavovať recepty.
Úrad verejného zdravotníctva vydal tento rok tabuľky odporúčaných výživových dávok https://www.uvzsr.sk/docs/info/hv/OVD_pre_SR_tabulky.pdf okrem iného aj pre deti od narodenia. Približne rovnaké čísla vydalo predtým aj WHO, na ktoré autori v metodike viackrát odkazovali. Aby som závery ÚVZ/WHO zjednodušil, odporúčajú aby podiel hlavných troch nutrientov bol u dojčiat približne takýto:
- podiel na energii: bielkoviny 9%, sacharidy 45%, tuky 46%
- podiel na sušine (bez vody a vlákniny): bielkoviny 12%, sacharidy 60%, tuky 28%
Roky sa amatérsky zaoberám výživou a tak som si pre srandu urobil profil v príkrmoch, ktoré dcérke varím podľa všeobecných rád z kníh a internetu. Zistil som, že aj keby som mäso v recepte úplne vynechal, tak stále prekračujem odporúčaný podiel bielkovín podľa ÚVZ/WHO, keďže v príkrme je dosť bielkovín z obilnín. Limit je nízky a napr. všetky celozrnné obilniny majú už len samotné vyšší % podiel bielkovín než má byť celý jedálníček dojčaťa. Viem o hémovom železe a živočíšnych esenciálnych aminokyselinách, preto chcem pridať živočíšne bielkoviny na úkor rastlinných, čím ale nutne klesne energia pod odporúčaný limit a ostáva ju dohnať na tukoch. Počítam pritom priemer za 14 dní pri príkrmoch pestrého zloženia (4 druhy mäsa, 4 druhy strukovín, 8 druhov obilnín, 8 druhov zeleniny, 4 druhy olejov, bylinky). Výsledky sú rovnaké s/bez MM/UM, takže beriem ich, že sú samostatne vyvážené, a teda stačí riešiť % podiely v príkrmoch izolovane a jedálniček ostane podobne vyvážený.
Plynie z toho odvážny záver, že ÚVZ/WHO vôbec neodporúča do príkrmov mäso, inak by bolo ich odporúčanie k % podielu bielkovín neaplikovateľné. Ak chcem nájsť kompromis, pridať mäso a zároveň sa držať odporúčaní ÚVZ/WHO aspoň ako-tak približne, vychádza mi nasledovný ideálny recept na obedový príkrm:
- 10 hmotnostných dielov zeleniny
- 3 hmotnostné diely obilnín
- 1 hmotnostný diel mäsa
- 1 hmotnostný diel oleja
- voda podľa potreby
Výsledný % podiel B:S:T na sušine je takto 19:53:28, čo je po desiatkach kombinácií najbližšie k odporúčaným 12:60:28 od ÚVZ/WHO ako sa len dalo. Všetko v surovom stave. Výsledné množstvá sa prispôsobia odporúčanému kalorickému príjmu podľa váhy a veku (80-120 kcal na 1kg). Samozrejmosťou sú odchýlky pre raňajky, ovocie, jogurt, vajce, zemiaky, strukoviny, avokádo atď., ktoré majú extra zloženie, no nechcem to tu naťahovať - stačí tento úplne základný príkrm na odrazenie.
Mohli by ste mi prosím z Vášho lekárskeho pohľadu okomentovať odporúčanie ÚVZ/WHO, ich názor k mäsu a skorigovať môj záver? Vopred veľmi ďakujem.
Ludenberg